У Первомайську депутати визначилися з пропозиціями до Верховної Ради щодо перейменування міста

Виправлено об 11:24: додано відео засідання сесії.

У Первомайській міській раді депутати вирішити запропонувати Верховній Раді одразу два варіанти назви для міста.

У п’ятницю, 29 грудня, депутати зібралися на засідання позачергової сесії. Із 38 депутатів міської ради взяли участь в засіданні 28 депутатів.

Серед депутатського корпусу тривали майже двохгодинні дискусії, зазначили у пресслужбі міськради. Перед депутатами виступали юристи, які пояснювали, що по прийнятому Верховною Радою закону назва «Первомайськ» підлягає заміні. Також перед присутніми виступали і голова комісії по топоніміці Дмитро Малішевський, який озвучив результати голосування на загал. Він зазначив, що більшість мешканців виступили за назву Первомайськ і депутати мають все ж врахувати думку громадськості.

Депутати довго не могли дійти згоди та проголосувати за якийсь із варіантів. Врешті решт пропозиція запропонувати Верховній Раді два варіанти Ольвіополь, або залишити ту ж назву Первомайськ. Пропозиція набрала необхідну кількість голосів. За — 21 голос.

Засідання сесії. Фото: Первомайської міської радиЗасідання сесії. Фото: Первомайської міської ради
Засідання сесії. Фото: Первомайської міської радиЗасідання сесії. Фото: Первомайської міської ради

Нагадаємо, що на сесії 21 грудня депутатам не вистачило голосів, щоб змінити назву на Ольвіополь. Також депутати не змогли проголосувати і за те, щоб залишити стару назву.

За результатами голосування визначено шість назв-лідерів, які були представлені на обговорення громадськості у соціальних мережах:

  • Богославськ,
  • Ольвіополь,
  • Богополь,
  • Голта,
  • Ольвія,
  • Орлик.

Станом на 15 грудня, враховуючи отримані результати із офіційних сторінок виконавчого комітету Первомайської міської ради: на сайті, у мережах Facebook та Telegram — усього проголосували 2 тисячі 478 осіб. А найбільшу кількість голосів, а саме 915, мешканці громади віддали за «Ольвіополь».

Нагадаємо, що Миколаївщині рекомендують переглянути назви міст Первомайськ, Южноукраїнськ та 57 сіл через невідповідність стандартам державної мови. 

Після цього у Первомайську стартували громадські обговорення щодо перейменування міста. Містянам запропоновано обрати назву з п’яти запропонованих варіантів: Ольвіополь, Богопіль та Голта, Ольвія або Першотравенськ. Опитування триває до 26 вересня. Наразі за Ольвіополь проголосували найбільше.

Дивитись повну версію