США повернуть ядерну зброю до Британії, вивезену у 2008 році, — The Telegraph

12:15, 27 січня, 2024
Авіабаза Лейкенхіт у Британії, фото: On FlickrАвіабаза Лейкенхіт у Британії, фото: On Flickr

США планують розмістити свою ядерну зброю на авіабазі Лейкенхіт у Великій Британії, де вона зберігалась до 2008 року.

Про це з посиланням на документи Пентагону повідомила газета The Telegraph.

Щонайменше два документи Міноборони США стосуються підготовки до «ядерної місії» на базі Королівських ВПС Лейкенхіт. Вони свідчать, що Пентагон замовив для бази нове обладнання, зокрема балістичні щити, призначені для захисту військовослужбовців.

Крім того, The Telegraph згадує про будівництво нового житлового комплексу для американських військовослужбовців, які працюють на об'єкті. Воно має розпочатись у червні.

США раніше оголосили про плани розмістити в Лейкеніхті дві ескадрильї винищувачів п'ятого покоління F-35, які здатні нести ядерні бомби.

Очікується, що на авіабазі будуть розміщені американські гравітаційні бомби B61-12, які мають потужність до 50 кілотонн — понад утричі більшу, ніж потужність атомної бомби, скинутої на Хіросіму в 1945 році.

Американська ядерна зброя була розміщена в низці європейських країн в добу Холодної війни. Із Британії її вивезли у 2008 році.

Повернення американської зброї до Великої Британії є частиною програми НАТО з розвитку і модернізації ядерних об'єктів у відповідь на посилення напруженості у відносинах з Росією після її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Нагадаємо, в серпні 2023 року експрем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна хотіла б приєднатися до програми ядерного обміну серед країн НАТО з огляду на наміри РФ розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі.

12:15, 27 січня, 2024
View full version