Творчість миколаївських воїнів на київській виставці «Ні, наші музи не мовчать»

Творчість наших воїнів викликає захоплення і вражає душевністю. У словах та мелодіях, у лініях, кольорах та відтінках малюнків до нас промовляють всі почуття і досвід випробувань, через які довелось пройти цим мужнім людям. Тому, рано чи пізно, мала виникнути ідея зібрати твори військових і показати їх світу, що й відбулося 7 грудня в місті Києві.

Виставка, присвячена творчості військових, учасників АТО під назвою «Ні, наші музи не мовчать», має досить широкий діапазон мистецьких жанрів: поезія, проза, живопис, графіка, фотографія. В ній представлені твори тих, хто захищає або захищав Україну. На виставці також є роботи волонтерів, які тісно співпрацюють з військовими.

Наше видавництво взяло активну участь у підготовці цієї виставки та організувало присутність в експозиції творів п’ятьох військових з Миколаївщини: Олексія Кваші, Богдана Березюка, Олега Клімова, Вікторії Кремінської, Антона Кадченка, а також киян: учасника АТО Мечеслава Рисича та волонтерки Олени Ребрик.

Ця подія є хорошою нагодою розповісти і про самих військових, і про їхню творчість. В даному матеріалі зосередимо увагу на тих, хто презентує Миколаївщину.

Творчість загиблого у липні цього року в АТО Олексія Кваші – бійця 30-ї окремої механізованої бригади – представляли оригінальні малюнки-ілюстрації до його дитячої збірки віршів «Прекрасні тварини нашої країни», що вийшла у видавництві минулого року і одразу сподобалась дітям. На сьогодні на десять віршів Олексія миколаївський дитячий композитор Анна Олєйнікова написала музику. Пісні чекають на аранжування і студійний запис, а тим часом вихованці Анни Олексіївни, захоплено вподобавши нові пісні, готують мюзикл з персонажами цих пісень, виготовляють  костюми.

Необхідність перевидання збірки Олексія з доповненнями у вигляді музичного диску та нових віршів, що були написані ним пізніше, а також блоком розмальовок за його рисунками, чекають на меценатів. Власне для того, щоб записати пісні (це окрема частина задуму), які одразу ж будуть у вільному доступі в Інтернеті для усіх охочих, потрібно 12000 гривень. Проект не є комерційним. Книжки мають розійтись по дитячим будинкам, інтернатам, бібліотекам, щоб якомога більше дітей виховувались на добрих і щирих віршах про тварин, любов до природи і милосердя.

Учасниками виставки стали також військові бригади морської авіації Військово-морських Сил Збройних Сил України (колишня 10-та Сакська бригада морської авіації), – старший офіцер Олег Климов та матрос – Вікторія Кремінська.

Потрібно відмітити, що досить мало відомо про цю патріотичну бригаду, яка не зрадила Україну і 3 березня 2014 року героїчно врятувала авіаційну техніку вартістю близько ста мільйонів доларів, вивівши її з Криму на материк. Сьогодні бригада базується в Миколаєві, несе бойове чергування по контролю державних кордонів з моря та суші, а окремі екіпажі бригади виконують завдання на Сході України.

Народжений у сім’ї військових, Олег Клімов закінчив Суворівське військове училище,  Харківський університет повітряних сил ім. І.Кожедуба. З початку служби в Армії він захоплюється живописом і постійно вдосконалює свою майстерність, шукає себе як в ідеях, так і в техніці виконання. Його роботи відрізняються старанно промальованими деталями, а їх зміст та сюжети в основному мають іронічний або романтичний підтекст.

Сюрреалістичні малюнки та картини Олега виникають досить цікаво: він просто починає малювати, а потім дивиться, на що це схоже і доводить роботу до кінця. «Я просто розслабляюсь, відключаюсь від усього і рука ніби сама малює», –  говорить Олег Клімов.

Професія військового і творчий потенціал художника дуже гармонійно поєднуються в цій неординарній особистості.  

За натхненням Олег Клімов пише вірші, більшість з яких адресовані коханій дружині. Олег не вважає себе поетом і не вважає свої вірші чимось особливим. І тільки на прохання видавництва, для проекту про творчість військових, поділився своїми поетичними творами.

Матрос бригади морської авіації Вікторія Кремінська пише вірші за натхненням. Її твір, присвячений воїнам АТО, сповнений болю за втрати людського життя та висловлює віру у перемогу. Цікавим є її вірш «Военный муж», в якому вона відобразила нелегку та не просту долю дружини військового. 

Вікторія Кремінська
Богдан Березюк

Поетичну творчість відомого бійця 79-ї окремої аеромобільної бригади Богдана Березюка (позивний Батя) на виставці представляла його поетична збірка «Вставай, народе України!», більшість віршів з якої була написана ним під час пекельних обстрілів та боїв.

Перші вірші Богдан Березюк написав в очікуванні позитивного рішення військкомату після того, як 11 березня 2014 року з'явився туди і попросив направити його в зону АТО добровольцем. Він хотів служити саме в 79-й окремій аеромобільній бригаді, передавати свій багатий бойовий досвід молодим бійцям.

Як каже Богдан Березок, вірші народжувались якимось містичним чином:  «Коли снаряди ГРАДу у 250-ти метрах від кордону з РФ летіли над головами хлопців, кожен рядок ніби сам вискакував, здавалось, що це не я придумував ці вірші. Я не з боязкого десятку, але в ці моменти сльози виступали від усвідомлення того, що хтось згори посилає мені ці рядки…», –  розповідав військовий про свою поезію. Його вірші «Не пробачу», «Нечесно, пацаны», «17 сыновей» проймають болем за загиблих хлопців, від усвідомлення підступності і жорстокості тих людей, що називали себе братами. У збірці також є вірші, присвячені мамі – «Неотправленное письмо», «Мама», – надзвичайно теплі, пронизані любов’ю.

Антон Кадченко

Десантник 79-ї окремої аеромобільної бригади (з 2008 року), а з 2015 року (після госпіталю) – 204-ї Севастопольської бригади тактичної авіації Військово-Повітряних Сил Збройних Сил України Антон Кадченко люб’язно надав для виставки свій особистий бойовий блокнот з віршами. Треба відмітити, що серед них є вірш-пісня «Рвись вперед», який був написаний Антоном у 2012 році як передчуття майбутньої війни. Зараз Антон служить в Миколаєві та постійно виїздить з миколаївськими музичними гуртами та волонтерами в зону АТО, де для підтримки бійців проводяться пісенні концерти.

Описувати творчість, як відомо, справа цікава, але читачу буде набагато цікавіше прочитати і побачити самі твори безпосередньо. Це можна зробити на сторінках сайту нашого видавництва. 

Наші військові пишуть вірші, прозу, музику, малюють, співають. Їх творіння сповнені доброти, прагнення до краси і мудрості, вони є справжніми скарбами для національної культури та історії. Представлені на виставці твори, звичайно, тільки частково відображають, скільки у нас талановитих людей, які навіть в умовах війни знаходять сили і натхнення для творчості. Саме тому на нашому сайті засновано спеціальні авторські сторінки в рамках проекту «Творча душа воїна». Проект є відкритим для всіх військових і діятиме постійно. 

Сьогодні надзвичайно важливо для українського суспільства та світу відкривати імена прекрасних і натхненних, багатогранних особистостей, які жертвуючи собою рятують Україну.

Наталія Журмій, заступник директора видавництва «Шамрай»

Дивитись повну версію