У Корабельному районі Миколаєва є лише два бомбосховища для населення — і то на папері

У Корабельному районі Миколаєва із 10 захисних споруд лише 2 можуть використовуватися для укриття населення. При цьому вони існують тільки на папері.

Ще 8 бомбосховищ знаходяться на території промислових підприємств, практично на околицях району далеко від житлових будинків, і призначені для укриття працюючої зміни підприємства, на якому вони розташовані, повідомили в адміністрації Корабельного району у відповіді на інформаційний запит НікВести.

8 споруд розташовані:

  • Миколаївське відділення ПрАТ «ABINBEV/EFES Україна», Миколаїв, вулиця Янтарна, 320;
  • ТОВ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан», Миколаїв, Заводська площа, 1;
  • ТОВ «Кютерміналз Ольвія», Миколаїв, вулиця Айвазовського, 29;
  • ТОВ «Компанія «Єврівнішторг», Миколаїв, вулиця Айвазовського, 13;
  • ТОВ «Лентакс-Юг», Миколаїв, вул. Айвазовського, 15;

Кількість бомбосховищ на кожному з підприємств в адміністрації району не вказали, але повідомили, що 3 «обмежено готові» до укриття населення, а 5 зовсім не готові.

2 захисні споруди розташовані на території району та включені до розрахунку укриття населення. Перше відноситься до ТОВ «Металург Півдня» і воно, згідно з інформацією, «обмежено готове» до укриття населення.

Зауважимо, що тут йдеться про притулок у ДК «Металургів». Наразі там, за інформацією журналіста Олега Деренюги, знаходиться спортзал.

— Знову згадав, як у дитинстві гасили у бомбосховищі ДК «Металургів» у Корабельному. Там було все, від медикаментів до протигазів, навіть якісь коробки із засобами для очищення повітря чи то від отрут, чи то від радіації. Нині там, кажуть, спортзал. Знайшов старе інтерв'ю голови Корабельного району від 2014 року, де він каже, що у районі немає бомбосховищ загального користування, лише для працівників підприємств. Тому зараз почнуть щось робити, складуть список укриттів у підвалах житлових будинків, магазинів, супермаркетів, адмінбудівель, складуть кошторис. Подивився на календар. Пройшло 7 чи 8 років. Січень 2022 року. Ще раз перевірив прізвище голови району, що у 2014, що у 2022 одна і та сама людина. Ще раз оновив сторінку зі списком бомбосховищ. У Корабельному районі жодного. Залишається тільки пити чай і зберігати спокій, як порадив губернатор, - писав журналіст на своїй сторінці у Facebook.

Друга захисна споруда розташована по вулиці Металургів, 4 та знаходиться у державній власності. В адміністрації району вказали, що з листування з Фондом державного майна України встановлено, що воно не готове до укриття населення.

За даними ресурсу lun.ua, на цю адресу будували житловий комплекс «Океан». Однак об'єкт не закінчився, а будівництво заморозили.

У відповіді на запит керівництво адміністрації зазначає, що зараз вони не мають права перевіряти захисні споруди. Балансоутримувачі самі оцінюють їхній стан.

— Відповідно до «Вимоги щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту», затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 09.07.2018 року № 579, перевірка готовності захисних споруд органами місцевого самоврядування не проводиться. Оцінка стану готовності захисних споруд здійснюється балансоутримувачами щорічно, — йдеться у відповіді на запит.

Також на території району визначено 81 підвальне приміщення (департамент ЖКГ – 37, ОСББ – 20, управління освіти Миколаївської міськради – 18, департамент освіти, науки та молоді ОДА – 4, адміністративно-культурні будівлі Миколаївської міськради – 2), які можна використовувати для укриття населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Варто зазначити, що захисні споруди, розташовані на території Корабельного району, не перебувають на балансі адміністрації, тому кошти на їх ремонт та експлуатацію не виділяються.

Раніше повідомлялося, що у Миколаєві у 70 бомбосховищах відсутнє фільтровентиляційне обладнання, на його відновлення потрібно 17 мільйонів гривень.

До цього заступник Миколаївського міського голови Юрій Степанець заявив про необхідність терміново упорядкувати захисні споруди в місті. Після цього він розповів, що отримав від мера « мондюлів » за свої слова про проблеми з бомбосховищами.

Голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім упевнений, що у разі наступу російських військ на регіон місцеві жителі зможуть використовувати підвали як укриття.

Дивитись повну версію