Більше 2 тисяч людей успішно евакуювалися з Миколаївщини завдяки волонтерці Червоного Хреста

Працюючи в Червоному Хресті, Яна Моравінець допомогла виїхати з прифронтових сел Миколаївської области понад 2500 людей.

Про це пишуть німецькі ЗМІ.

Медволонтерка до війни працювала фотографом і відеооператором, а з початком вторгнення почала переконувати населення Миколаївщини виїжджати до безпеки.

— Першою людиною, яка спробувала переконати Яну Моравант покинути рідну домівку біля лінії фронту, була молода жінка на п’ятому місяці вагітності. Вона не хотіла відмовлятися від своїх корів, свого теляти та собаки. Пані Моравінець сказала, що вклала сили та гроші в будівництво свого будинку поблизу міста Миколаєва на півдні України, який вона боялася втратити, — пишуть журналісти.

Загалом пані Моравінець витратила тисячі годин на цю справу і у певний період відчула втому, але зібралася і продовжила свою місію.

— Якщо я можу переконати людину виїхати, це дійсно добре, — розповіла вона.

З Червоного Хреста, за її словами, вона допомогла евакуювати понад 2500 людей, але багато хто залишився або повернувся через кілька днів після виїзду. Вагітну жінку вмовляли втекти півтора місяці, відмітила Моравінець, і пішла вона лише після того, як їй двічі розбили вікна.

— Особливо коли це безпечно, люди думають, що це нормально, і живуть в ілюзії. Вони вирішують піти лише тоді, коли ракети досягають їхнього будинку, — пожалілася вона.

Волонтерка додала, що деякі фермери, які погодилися на евакуацію, залишили хліви відкритими, щоб тварини не голодували, а корови, бики та качки тепер бродять вулицями села в пошуках їжі та води.

Як повідомлялося, представник миколаївського відділення товариства Червоного Хреста Андрій Скороход підкреслював, що у населених пунктах області, де намагається закріпитися російська армія, вулиці засіяні загиблими.


Дивитись повну версію