Хроніка війни, 151-й день: Миколаїв знову обстріляли росіяни, ЗСУ знищили пункт боєпостачання на Херсонщині

24 липня триває 151-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Близько 4 ранку в Миколаєві прогриміло більше 5 потужних вибухів, інформація про руйнування та постраждалих уточнюється.

Разом з тим, в Оперативному командуванні «Південь» повідомили, що вчора ввечері окупанти били по Миколаєву чотирма крилатими ракетами типу «Калібр». В результаті повністю зруйновано заклад освіти, декілька садиб, пошкоджені приватні будівлі, вщент знищено декілька автомобілів, вибуховою хвилею винесло шибки у багатоквартирних будинках.

ЗСУ відбили два наступи росіян на миколаївсько-херсонському напрямку.

Вчора росіяни силами понад 50 вояків за підтримки двох танків Т-62 та одного БТРа-82А пішли у наступ у напрямку Сухий Ставок, Андріївка та силами до мотострілецького та танкового взводів у напрямку Брускінське, Білогірка.

Успіху не мали, з втратами відійшли.

Протягом дня ворог ще кілька разів атакував. Ударний Ка-52 виконував завдання в районі Білогірки. Без наших втрат. Мі-8 також зазнав невдачі в районі Новомиколаївки. Без наших втрат.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:41 

Державний департамент США підтверджує, що цього тижня загинули двоє громадян США, боронячи Україну на Донбасі.

Про це написав канал NBC.

Одним із них був 31-річний Люк Луцишин. Батько двох дітей поїхав добровольцем-парамедиком в Україну ще на початку квітня. За словами його родичів, у Люка було українське коріння і він відчував поклик до захисту своєї історичної Батьківщини.

Окрім нього, Держдеп США верифікував ще одну смерть американського громадянина. Також повідомляється про загиблих у цьому ж бою канадця та шведа.

Видання Politico повідомляло, що іноземці могли закинути під час ворожої атаки танками на місто Сіверськ у Донецькій області.

22:10 Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр зробив заяву про плани Москви. За його словами, війна, яку Росія веде проти України також є «війною проти єдності Європи».

Его цитує AFP.

Німецький політик підкреслив, що союзникам України потрібно зберігати солідарність.

— Війна, яку Путін веде проти України, є також війною проти єдності Європи. Ми не повинні дозволити, щоб нас розділили, ми не повинні дозволити знищити велику роботу об’єднаної Європи, яку ми почали так багатообіцяюче,  конкретизував він.

Франк-Вальтер Штайнмаєр акцентував, що задля спільних цінностей і безпеки України, потрібно бути готовим «прийняти значні недоліки».

21:39 Голова уряду Великої Британії Борис Джонсон має намір відвідати Київ перед своєю відставкою.

Його плани розкрило видання The Telegraph.

Знайомий прем'єра повідомив журналістам, що на наступному тижні він буде розмовляти з Володимиром Зеленським.

— Він справді відчуває тягар відповідальності за те, що був найбільшим прихильником Зеленського. Він не може просто піти й не переконатись, що світ прикриває його. Він сподівається побачити його знову, перш ніж залишить свою посаду, — пояснив співрозмовник Бориса Джонсона.

 
З 24 лютого Борис Джонсон вже двічі літав в Україну для підтримки.

21:00 Російський штурмовик знайшов свою загибель від рук українських ДШВ. Про долю пілота нічого не відомо.

Про враження Су-25 ВС РФ повідомило командування Десантно-штурмових війск.

«Грач» був заземлений сьогодні, 24 липня підрозділом ПВО 25-ої окремої повітряно-десантної Січеславської бригади.

— Броньований літак оккупантів був назавжди приземлений розрахунком ПЗРК «Ігла»— йдеться у повідомленні.

Минулий випадок знищення ворожого літака був зафіксований біля Нової Каховки майже тиждень тому назад.

20:33 Отримавши достатню кількість високоточної зброї від народу Америки, Україна посуне російські формування з південних областей.

Про це розповіла амбассадор України у США Оксана Маркарова на телеканалі CBS.

Офіційна представниця України наголосила, що нашій армії потрібно ще більше HIMARS, а також ППО NASAMS.

 Ми можемо знищити склади боєприпасів, які Росія створює на неконтрольованих територіях, і ми фактично переходимо на вільні території на півдні, і, сподіваюся, з достатньою кількістю зброї. Ми можемо зробити те саме на сході, але ситуація залишається дуже, дуже важкою, — акцентувала дипломатка.

Вона також попросила, щоб США допомогли покарати Росію за масові депортації людей з окупованих територій. Особливо увагу приділяти потрібно випадками з дітьми, наголосила Оксана Маркарова.

20:00 Міністр закордонних справ РФ заявив, що російська армія силою забере в українців обраний уряд, назвавши це допомогою.

Чергову заяву Кремля наводять французькі медіа.

Перебуваючи з діловим візитом у Єгипті, голова МЗС РФ не промовчав і знов почав розповідати про «режим Зеленського» і особливу «любов» Москви до українського народу.

— Нам шкода український народ, який заслуговує набагато кращого. Нам шкода українську історію, яка розвалюється на наших очах, і нам шкода тих, хто піддався державній пропаганді київського режиму та тих, хто його підтримує, — такою була його заява у Каїрі.

Після цього він доповнив свій спіч реченням про «антинародний і антиісторичний режим» Зеленського

— Ми, безумовно, допоможемо українському народу позбутися режиму, — переконував він журналістів, які погодилися його слухати.

19:36 Сьогодні російські формування намагалися влаштували контратаки на Херсонщині, але щоразу закінчували безладною втечею.

Про хід боїв за 24 липня доповіли у Генштабі.

Відомо, що на південних напрямках оборони ворог чинив тиск у районі сел Сухий Пруд — Андріївка та Брускінське-Білогорка. Всі спроби обернулися для росіян поразкою.

— Окупанти завдали авіаудару біля Андріївки. Після цього намагалися просунутися у напрямках Сухий Ставок – Андріївка та Брускінське – Білогірка. Але наші воїни не дали ворогові жодних шансів на успіх. Противник зазнав втрат і хаотично відступив, — розповіли у командуванні.

Окрім цього, протягом неділі ворог обстрілював Осокорівку, Трудолюбівку, Первомайське, Явкіне, Новогригорівку, Кавказ, Новомиколаївку, Котляреве, Поляни, Таврійське і інші села у Миколаївській і Херсонській областях.

— Українські захисники теж у боргу не залишаються, — додали у Генштабі.

19:00 Прем'єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід застеріг Росію від закриття агентства, яке допомогає репатріації євреїв, бо це рішення погіршить відносини між країнами.

Його цитують на порталі RFE.

Голова уряду Ізраїлю на зустрічі 24 липня заявив, що закриття офісу агентства «Сохнут» стане «серйозною подією, яка вплине на відносини».

Міністерство юстиції Росії вимагало закрити російське відділення відомства, а Басманний районний суд Москви призначив слухання за позовом відомства на 28 липня.

Речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що запит Мін'юсту надійшов після того, як організація порушила російські закони. Він заперечив, що Москва хотіла перешкодити більшій кількості «світлих умів» виїхати з Росії до Ізраїлю.

The Jerusalem Post цитувала високопоставленого ізраїльського дипломатичного чиновника, який заявив, що запит російського міністерства ґрунтується на звинуваченнях у тому, що агентство, також відоме як «Сохнут», «незаконно збирало інформацію про російських громадян».

18:30 Українські військовослужбовці, що тримають південні рубежі оборони, поспілкувалися з репортерами France 24. Вони виказали готовність наступати, як тільки отримують наказ.

Репортаж готувала команда агентства «Франс-пресс».

Більшість бійців запевнило іноземних кореспондентів у готовність до будь-яких боїв задля звільнення своєї землі.

— Ми звільнимо Херсон — це точно. Ми його росіянам не віддамо. Треба вистояти, а потім знищити ворожу орду, — сказав 45-річний солдат Олександр.

Інший військовий подякував за «Хімарси», які дійшли до фронту, але додав, що їх дуже мало для лінії боїв довжиною понад 1000 кілометрів. Тим не менш, він планує воювати і без західних РСЗВ.

— Ми готові до контратаки, — підсумував боєць.

18:10 Херсонська область, значна частина якої перебуває під російською окупацією вже 5 місяць, повернеться під контроль України протягом літа, до початку вересня.

Таку заяву на українському ТВ зробив депутат Херсонскої областної ради Сергій Хлань.

За оцінками політика, на полі бою вже стався «переломний момент».

— Можна сказати, що до вересня Херсонщина точно буде звільнена, і всі плани окупантів зазнають краху,  наголосив Сергій Хлань.

Прикладом успіхів він назвав українські удари по двох ключових мостах у регіоні, а також підриви багатьох складів і командних пунктів.

— Тепер ключовим питанням є отримання більш точних артилерійських ударів на лінії фронту, щоб вибити орків (росіян) з їхніх поточних позицій, — підкреслив політик.

17:42 У підконтрольному Росії Херсоні окупанти силоміть видають місцевим підприємцям свої паспорти.

Про черговий злочин загарбників розповіли у Херсонській ОДА.

Ворог змушує громадян України сплачувати податки в бюджет РФ.

— У Херсоні окупаційна влада змушує підприємців пройти так звану процедуру перереєстрації та працювати за російським законодавством, сплачуючи податки окупантам, — йдеться у повідомленні.

Без отримання російського паспорта окупанти не реєструють малий бізнес.

В областній державній адміністрації також додали, що представники Росії рейдерством захопили будівлю редації «Чорноморець» и тепер друкують там свою агітацію.

17:00 На Херсонщині біля села Зеленотропинського були знищені російські комплекси С-300, завдяки яким ворог постійно бив по цивільній інфраструктурі міста.

Враження цілей підтвердилось на рівне ОК «Південь».

Українські артилерійсько-ракетні підрозділи дістали по засобам ППО, з яких росіяни нищили портові та промислові об'єкти у місті.

— Серед ночі вкотре атакований Миколаїв. Ракетний удар 7 модифікованими ракетами з зенітно-ракетної системи С-300. Уражено об’єкти промислової та портової інфраструктури… У відповідь нашими ракетно-артилерійськими підрозділами в ході виконання вогневих завдань знищено батарею ЗРК С-300 в районі Зеленотропинського, — доповіли у зведенні.

У штабі також розповіли, що взяли під вогневий контроль транспортні шляхи, якими користується ворог на Херсонщині, тим самим ускладивши для нього логістику.

15:30 Об'єми західної військової допомоги пропорційно пов'язані зі швидкістю вибивання росіян з окупованих частин півдня України.

Цю тему окреслила старший науковий співробітник дослідницької групи Східної Європи та Євразії Німецького інституту міжнародних відносин та безпеки Сабіна Фішер.

Представниця наукового товариства ФРН акцентувала, що росіяни остаточно провалилися з задуманими темпами наступу на сході України, тому ЗСУ готові взяти реванш на півдні рідної країни, звільнивши Херсон. Але для цього військова допомогла повинна надходити в належному обсязі.

— На півдні Україні в останні тижні знову і знову вдається досягати незначних успіхів, і це надзвичайно важливо з української точки зору. Існує дисбаланс за наявними солдатами, танками, зброєю, боєприпасами та іншою технікою. Багато що продовжує залежати від того, наскільки швидко та як широко Захід надасть Україні військову техніку та обладнання, щоб мати змогу досягти цих цілей війни на півдні, — розповіла Сабіна Фішер.

У підсумку вона заявила, що «питання в тому, хто швидше завалиться».

15:00 Сполучені Штати Америки розглядають можливість визнати Росію державою, яка спонсорує міжнародний тероризм, і накласти на неї усі санкції згідно з цим статусом.

Про це розповіла Радіо Свобода посол США в Україні Бріджит Брінк.

Дипломатка пояснила, що подібне рішення вимагає довгого аналізу, але воно станить справедливим покаранням для Москви за скоєнні військові злочини проти мирного населення України.

— Ми використовуємо всі доступні засоби, включаючи багато, які застосовувалися для країни, яка є таким спонсором. Проте ми також серйозно розглядаємо таке оголошення. І ми продовжимо притягувати Росію до відповідальності згідно з нашим законодавством, — акцентувала вона.

14:34 Польський генерал Леон Коморніцький заявив, що операція по звільненню Херсона має великі шанси на успіх, якщо США нададуть ЗСУ усю необхідну техніку. 

Про це він розповів PolskieRadio24.

За його словами, Вашингтон має усі важелі в руках, аби росіяни прибралися з Півдня України.

— Допомога США може переважити масштаби дій України в наступальному напрямку. Можливо, це ще не буде повномасштабний контрнаступ, але ці дії можуть перерости в такий сценарій, — підкреслив досвічений командир.

Він додав, що українська армія зараз може вичавити росіян з правого берегу Дніпра, відрізавши їх від почастачання боєприпасів і створивши тим самим зручні умови для наступу.

— Українці можуть завдати удару в бік перетину коридору, який з’єднує Крим із материковою частиною Росії. Це було б геніальним рішенням, яке б відрізало потенціал російської армії, накопичений на південному фронті операції, — додав Леон Коморніцький.

14:12 Міністр національної оборони Маріуш Блащак розповів, що Польща повинна мати найсильніші сухопутні війська серед європейських країн НАТО, аби стримати Росію.

Цю тему він зачепив в інтерв’ю тижневику «Sieci».

Голова міністерства оборони Польщі підкреслив, що армія має бути настільки сильною, щоб лише її існування лякало потенційного нападника.

 Кремлівські правителі сильних не вдарять; коли вони бачать слабкість, вони нападають. І з точки зору артилерії, і з точки зору бронетанкових сил сильнішої країни в Європі зрештою не буде. У нас будуть найсильніші сухопутні війська серед європейських країн НАТО. Ми знаходимося на лінії фронту, маємо кордон з Росією і на півночі, і фактично у військовому плані, з боку Білорусі, — деталізував Маріуш Блащак.

Він також додав, що його країна прискоренно готується до сценарію з ракетними ударами Росії.

— Вже цього року до нас поставлять перші зенітні установки Patriot, замовлені у 2018 році, також буде батарея, ідентична британській системі ближнього дії Sky Sabre. Нарешті ми маємо своїх Громовержців, які зарекомендували себе в Україні. Це буде багатошаровий щит, конструкція якого вже дуже просунута, — пояснив очільник оборонного відомства.

13:50 Протягом вересня-жовтня російська армія може отримати важку поразку на території Південної України, так що війна не затягнеться до зими.

Такий висновок зробив військовий експерт Лукаш Вісінгр для чеського видання ŽivotvČesku.

Згідно його думки, хід всієї війни має визначитися досить скоро, максимум в перспективі декількох місяців.

— Взимку не буде інтенсивних бойових дій, — припустив мілітарі-аналітик.

Вісінгр розкрив свою думку докладніше — ключові події почнуться у вересні.

— Російська армія або розвалиться, або піде в режим готовності і окопається. У разі, якщо російські війська  зазнають краху, українці підуть у наступ, — акцентував він.

Але чеський спікер додав, що для повного успіху України США повинні надати ЗСУ більше систем залпового вогню HIMARS, щоб вражати російські позиції на безпечній відстані.

13:26 Бухарест оснастить свій флот підводними човнами виробництва Франції Scorpene, які мають змогу пеленгувати пуски російських крилатих ракет з акваторії Чорного моря.

Про це пише Le Monde.

Міністр оборони Румунії публічно повідомив, що звернувся до Франції за сучасними підводними човнами.

— Я підписав лист про наміри з міністром оборони Франції щодо закупівлі підводних човнів і Scorpene, — заявив Васіле Дінку.

Наразі Румунія готова сплатити за дві субмарини цього класу. За формулюваннями голови Міноборони Румунії, його країна змушена пійти на такий шаг, оскільки Чорне море стає все більш повним «акул». Таким чином він натякнув на російську агресію проти України.

— Підводні човни Scorpene можуть виявити будь-який підозрілий рух, не будучи поміченими. Вони можуть повідомляти координати ворожого корабля розташованим на узбережжі ракетним батареям і дозволяють діяти дуже ефективно, — додав у розмові з журналістами контр-адмірал Костянтин Чоробеа

12:50 Представниця МЗС РФ Марія Захарова відкрито заявила, що Росія вчора вдарила ракетами по Одесі. Проте ще вчора міністр оборони Туреччини казав, що з Москви запевняли його про непричетність до атаки по порту.

Офіційна позиція РФ як держави розміщена на сторінці Захарової.

Помічниця міністра іноземних справ Росії Ларова написала, що цією атакою Кремль начебто не порушив підписанного наприкінці робочого тижня договору про відкритий експорт зерна з України.

— Ракети «Калібр» знищили об'єкт військової інфраструктури одеського порту, високоточним ударом відправивши український військовий катер за улюбленою київським режимом адресою, — із заяви російського МЗС.

12:23 Вибраний міський голова Мелітополя Іван Федорів підтвердив, що біля міста нещодавно відпрацював партизанський рух.

Мер розповів про вибухи на аеродромі і пошкоджену залізну дорогу у Мелітопольскому районі, завдяки якій росіяни возили техніку і людей по окупованій частині півдня України.

За його словами, загарбники отримали багато «сюрпризів» від сил опору протягом цієї ночі.

— По-перше, лунали вибухи та засвідчено дим на аеродромі Мелітополя, який окупанти безуспішно намагаються відновити після атак ЗСУ. По-друге, було чути вибухи у східному напрямку від міста – поблизу села Костянтинівка. По-третє, пошкоджено залізничну інфраструктуру у Мелітопольському районі, яку окупанти використовували для перевезення військової техніки та особового складу у напрямку Василівка та Токмака. Це значно ускладнює логістику ворога, — підсумував реальний представник влади у Мелітополі.

12:00 Артилерія та РЗСВ ЗСУ не зупиняються в ускладненні постачання боєприпасів та продовольства для піздрозділів росіян, що встигли закріпитися на правому березі Дніпра. У межах цього плану новий удар завдали по мосту в районі Дар'ївки у Херсонській області.

Про це пише місцеве видання «МОСТ», посилаючись на проросійського колаборанта Кирила Стремоусова.

Зрадник, як і в минулий раз, зробив заяву, що український удар начебто не вплинув на рух по дорозі і російська техніка може продовжувати користуватися цією інфраструктурою.

11:40 Ранкова атака Росії по Хмельницькій области не завдала шкоди, усі крилаті ракети «Калібр» були зупинені засобами протиповітряної оборони.

Успішні дії ППО підтвердили на рівні Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Пуск з ворожого флоту у Чорноморській акваторії був зафіксований біля 9 ранку.

Про роботу сил ППО першим повідомив голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій, який попросив мирне населення знаходитися в укриттях.

Через годину інформація про відбиття ракетного удару надійшла від ВПС.

— Три крилаті ракети морського базування типу «Калібр» були збиті силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Захід», — йшлося у повідомленні.

11:20 Сьогодні вранці протиповітряна оборона РФ не зберігла від українського удару дамбу Каховської ГЕС, через яку окупанти постачали резерви і боєкомплект для свого правобережного угрупування.

Влучність атаки підтвердив пропагандистський ресурс «РИА-Новости».

Окупаційна адміністрація росіян у Новій Каховці вказує, що надточність попадання була досягнута завдяки ракетам HIMARS, але з офіційної сторони підтвердження застосування цих американських РСЗВ немає.

— Є пошкодження моста, сама електростанція не постраждала, — визнала російська пропаганда.

Місцеві ресурси також пишуть, що росіяни не встигли зупинити влучний український удар, в результаті якого мирне населення не постраждало, поцілені були лише військові та логістичні цілі окупантів.

11:00 Влучним вогнем захисники Миколаївщини та Херсонщини залишила ворога без складу с боєприпасами та пункту боєстачання на південному фронті.

Інформацію підтвердили в Оперативному командуванні «Південь».

Окрім логістичних втрат, російська армія в Херсонській та Миколаївській областях за минулу добу скоротилася на 54 військовслужбовці, 3 танки Т-62, 3 реактивні системи залпового вогню «Град», гармату «Мста-Б» і автомобільну техніку.

На Південнобузькому напрямку ворог також обстрілював цивільну інфраструктуру біля Червоної долини, Киселівки, Тернівки, Добрянки, Олександрівки, Кобзарців, Лепетихи та інших сел.

10:40 Дніпро захищений п'ятьма кільцями інженерних укріплень, які простягаються у різні сторони. Спроба їх штурмувати буде коштувати Россії десятки тисяч вбитих власних солдатів та офіцерів.

Про це ірландським журналістам розповів мер міста Борис Філатов.

За словами міського голови, його регіон зіткається з окупантами з 3 сторін — на південному фронті, на Донбасі та з боку Харківщини.

— У нас п'ять ліній укріплень оточують місто, тягнуться аж до Донецька. Росіяни втратили б десятки тисяч солдатів, щоб взяти Дніпро, — назвав він ціну спроби захоплення міста.

Філатов заявив, що близько 10% з усіх випущених ворожих ракет були націлені на Дніпро, але українська ППО частково стримала їх.

— Вони спробують ще раз. Нібито точність російських ракет — це міф. Вони стріляють по наших містах протикорабельними ракетами X22 1960-х років. Ці ракети були розроблені для націлювання на авіаносці. Вони стикаються з найбільшою спорудою на своєму шляху. Тому вони вдарили по торговому центру в Кременчуці, — сказав міський голова Дніпра.

10:20 На Херсонському та Запорізькому напрямках російська армія більше не здатна взяти більше, аніж контролює зараз. У свою чергу, майбутній український контрудар на Півдні ставить під загрозу плани Москви по окупації Донбаса.

Таку заяву для суспільного телемовника Швеції зробив підполковник Йоаким Паасіківі.

Офіцер пояснив, що усі загрози Лаврова чи Путіна розширити атаки за межі сходу України є звичайним блефом, який не корелює з фронтовими реаліями.

— Оскільки українці йдуть в наступ на півдні, росіяни мають вирішити, де вони хочуть зосередити свої сили. З російського боку ви не маєте можливості взяти щось суттєво більше того, що маєте, — акцентував він.

Підполковник додав, що зараз російська влада та генералітет будуть усіляко виправдовуватися і робити багато гучних заяв, щоб збити новини про контрнаступ України на Херсонщині. А в ЗСУ є успіхи на цьому напрямку, вважає офіцер.

— Чи варто продовжувати якомога сильніше воювати на Донбасі, куди ви стягнули більшість своїх військ? Або перекидати резерви на Запорізьку чи Херсонську області?, — таку дилему для російського командування створила активізація українських сил на Півдні, розтлумачив Йоаким Паасіківі.

 

09:56 Протягом суботи, 23 липня, росіяни два рази намагалися контратакувати на південному фронті, їх відбитили та нанесли втрати у живій силі і техніці.

Про результати боїв повідомили в ОК «Південь».

На села Сухий Ставок та Андріївка, які знаходяться на межі між Херсонщиною та Миколаївщиною, ворог наступав півсотнею бійців при двох танках Т-62 та одного БТР 82-А.

А українські позиції в районі Білогірки та Брускінського атакував силами мотострілецького і танкового взводів.

Усім штурмам дали відсіч і противник відступив, понісши втрати. 

— Протягом дня ворог ще кілька разів атакував. Ударний Ка-52 виконував завдання в районі Білогірки. Без наших втрат. Мі-8 також зазнав невдачі в районі Новомиколаївки. Без наших втрат, — додали на рівні оперативного командування.

Нагадаємо, Кім гарантував, що Росії не вдасться утримати південь України під своїм контролем.

09:30 Голова Миколаївської ОВА твердо переконаний, відвоювання Херсонщини та Запорізької області закінчиться перемогою України.

Своє бачення майбутнього він окреслив у розмові з The Telegraph.

За словами пана Кіма, скоро «хід війни буде змінений», бо підготовка контрнаступу на півдні України триває високими темпами.

— Поки що росіяни намагаються укласти угоду. Мовляв, ми візьмемо Донбас і Крим, а потім заберемося з півдня. Але ми звільнимо нашу територію і наших людей, і це всі побачать, — пообіцяв військовий керівник Миколаївщини.

Він також додав, що у місті навчилися краще викривати ворожих агентів, «приймаючи рішення з ясним розумом». Свого арешту не уникли десятки людей, які працювали на Росію.

— Підозрюю всіх (диверсантів, - прим). Але в нашому місті їх одиниці. Навіть один з них може дати багато очок росіянам, тому ми шукаємо поганих хлопців, — пояснив Віталій Кім.

09:14 Шестеро українських художників під час окупації Херсону таємно зустрічалися, щоб створити десятки робіт про життя у місті, у яке вторглися росіяни.

Їх історію розповіла The Guardian.

 
 

Митці об'єдналися під загрозою арешта у товариство, щоб зумісним досвідом зробити серію «Життя в окупації», яка розповідала про жахи існування загарбанного російською армією Херсону. Роботи були різними: малюнки, картини, відео, фотографії або записи у щоденнику.

— Зображення показують жахливі обійми на вокзалах, сім’ї, що ховаються в підвалах –за ними нависає смерть  будинки у вогні та танцюючі фігури, людські скелети під ногами. Коли зустрічатися особисто стало небезпечно, художники продовжили працювати індивідуально. Деякі з тих пір втекли з міста, але інші залишаються, ризикуючи життям. Група хоче виставити свої роботи, але зробити це в окупованому з лютого Херсоні неможливо, — додають у газеті.

Кураторка імпровізованого художнього колективу виїхала в Одесу і готується представити велику виставу цих робіт культурного опору окупації.

— Про необхідність чіткого звучання нашого незалежного голосу на міжнародній культурно-мистецькій арені, де протягом багатьох років домінувала Росія як представник східноєвропейських мистецьких практик, написано вже багато. Тож настав час озвучити це як ніколи, — підкреслила Юлія Манукян.

08:44 Українські удари останніх тижнів по мостах в Херсонщині, які контролює Росія, поставили під загрозу усе правобережне угрупування окупантів.

До такого висновку прийшли у Forbes.

Як пише військовий кореспондент журналу, хоча український контрнаступ в Херсонській області просувається повільно, росіяни не можуть ігнорувати його через болючі удари останнього часу по складній логістиці постачання боєприпасів і продовольства через річку Дніпро.

— Дедалі добре озброєні новими гаубицями та реактивними системами залпового вогню, наданими Сполученими Штатами та іншими союзниками, і підтримані вцілілими пілотами та літаками невеликих, але впертих українських військово-повітряних сил, київські війська на півдні загрожують російським військам на півдні від ріки Дніпро, — конкретезував Девід Акс.

У виданні додають, що стан росіян в окупованій частині Херсонщини прямо пропорційно залежить від стану декількох мостів через Дніпро.

— Дніпро  проблема для російської логістики. Найкращий і найефективніший спосіб перекинути війська та постачання до Херсона та районів на північ від Херсона  через пару мостів, що перетинають річку поблизу міста. Що буде далі, залишається тільки здогадуватися. Очевидно, що Україна хоче повернути Херсон і його вихід до Чорного моря під свій контроль. Росія, очевидно, прагне зберегти місто. Але незрозуміло, чи виснажена російська армія все ще володіє засобами для захисту Херсона — чи може зібрати нові батальйони досить швидко, щоб підкріпити місто, коли українська армія повільно наближається, — підкреслюють в матеріалі.

08:18 Українські авіатори протягом минулої доби нанесли 6 ударів по скупченнях живої сили, техніки та опорному пункту росіян. Остаточні дані дорозвідуються, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Тим часом підтверджені втрати ворога:

  • 54 окупанти,
  • 3 танки Т-62,
  • 3 реактивні системи залпового вогню «Град»,
  • гармата «Мста-Б»,
  • броньована та автомобільна техніка.

Також знищено склад з боєприпасів та пункт боєпостачання на Херсонщині

07:45 Електронний підпис «Дія» підтвердив відповідність європейським стандартам.

У «Дії» наголошують, що це створить можливості українцям отримувати онлайн-послуги за кордоном, підписувати контракти в електронній формі із іноземними компаніями.

Дивитись повну версію