Хроніка війни, 155-й день: окупанти завдали чергового ракетного удару по Миколаєву

Зруйнована школа в Миколаєві, фото: пресслужба ДСНС в Миколаївській області

28 липня триває 155-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Рано вранці російські війська нанесли чергові ракетні удари по Миколаєву. Відомо, що одна зі шкіл міста зруйнована вщент, є поранений. Також ракети влучили у порожній склад приватного підприємства та спортивну базу університету. Дані уточнюються.

ЗСУ відбили ще одну спробу штурму росіян на Херсонщині, у напрямку Брускинське – Білогірка. Окупанти зазнали втрат та відійшли, повідомляє Генштаб.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та поверненні втрачених позицій на Криворізькому напрямку.

В акваторії Чорного моря, поза пунктами базування, перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

З метою сковування наших дій ворог веде обстріли із ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та танків в районах Трудолюбівки, Потьомкиного, Посад-Покровського, Андріївки, Благодатного, Тернівки, Червоної Долини, Прибузького та Лупаревого. Завдав авіаудару біля Новопетрівки.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:50 Усі плани контрнаступальних дій у Херсонській області будуються з розрахунку найменших людських втрат з української сторони.

У цьому Le Monde запевнив Віталій Кім.

За словами військового керівника регіону, на відміну від росіян українська армія цінує життя своїх захисників, тому зробить все для їх збереження при проведенні контрнаступу на півдні.

— Пріоритетом є виконання наказу з найменшими втратами, — підкреслив він.

Для цього українська армія продовжує винищувати склади боєприпасів та інфраструктуру у тилу ворога, виснажуючи його логістику

— У нас є нова зброя, але її не так багато, як у них. Але ми боремося, — підсумував Віталій Кім.

21:30 Сьогодні, 28 липня, у проміжок часу від 19:00 до 20:30 росіяни обстріляли Миколаїв ракетами. Постраждав приватний сектор та пункт видачі гуманітарної допомоги.

Інформацію підтвердили мер міста Олександр Сєнкевич та голова ОВА Віталій Кім.

Атака прийшлася на об'єкти, які не використовувалися у військових цілях.

— Пошкоджені житлові будинки. На місця виїхали рятувальники, — повідомив міський голова.

— Удар в тому числі по пункту видачі гуманітарної допомоги. Це тенденція, — підкреслив військовий губернатор Миколаївщини.

21:10 Колишні солдати німецької армії Мітчел і Крістофер погодилися допомогати ЗСУ в Миколаївській області, після чого 2 місяці виконували бойові завдання різного ступеня складності.

Їх історію розповіли у виданні Die Welt.

Німці-добровольці познайомилися у себе в країні під час сумісної участі у рятувальній операції під час повені.

— Коли почалася війна в Україні, нам було зрозуміло, що ми хочемо допомогти, — розповів колишній парашутист Крістофер з досвідом служби в Афганістані.

Разом зі своїм знайомим Мітчелом він 2 місяці дислокувався в районі Миколаєва.

— Ми готували добровольців, а також брали участь у розвідці на фронті, — пересказав 26-річний Мітчел.

З Німеччини вони привезли величезний Ford F250, який своїми силами на місці одразу перефарбували у камуфляж.

— Ми зовсім не почуваємося чужими в Україні. Ми прийшли допомогти, але виявили, що нам постійно допомагають, — акцентував Крістофер, додавши, що українці безоплатно ремонтували його машину, витрачаючи на процесс свій час.

20:50 Існує велика вірогідність, що Херсон повернеться під контроль України протягом серпнево-вересневого періоду.

Такий прогноз для Der Spiegel підготував військовий експерт Ед Арнольд з британського аналітичного центру Royal United Services Institute.

За словами експерта, наступальні дії російської армії дуже послабилися після кровопролитних боїв на Луганщині протягом травня-червня, коли окупанти несли важкі втрати у штурмах Сєвєродонецька та Лисичанська.

З українською армією ситуація протилежна, вважає мілітарі-аналітик. Коли на фронт нарешті дійшли американські HIMARS та системи схожого принципу дії, відвоювання Херсону з далекої перспективи стало реальним майбутнім.

— Це вплине на можливості Росії. І в наступальних операціях, і в обороні,  підкреслив Ед Арнольд.

Згідно оцінок Royal United Services Institute, українські сили незабаром зможуть зафіксувати перші територіальні здобутки у просуванні до Херсона. Так, Арнольд назвав «вірогідним» звільнення Херсону протягом наступних тижнів, до вересня.

— Втрата стратегічно важливого портового міста була б серйозною, символічною поразкою для режиму Путіна, — такий у нього прогноз.

20:30 У Мелітополі окупанти викрадають і катують людей на тлі підготовки до псевдореферендуму, — мер

У захопленому Мелітополі російські окупанти викрадають і катують мирних жителів, щоби посилити тиск перед проведенням псевдореферендуму.

Про це повідомив мер міста Іван Федоров на брифінгу, пише «Новое время».

— В результаті під тиском з’являються відео, на яких викрадені люди зізнаються у всьому можливому і неможливому, до чого точно не мали жодного відношення. Тому що ми точно розуміємо, чим займалися ці люди на тимчасово окупованій території, — сказав він.

За словами Івана Федорова, офіційно близько 20 мешканців Мелітополя перебувають у полоні окупантів на даний момент.

20:12 Коли Україна почала нарощувати удари по ключових мостах на херсонському напрямку, поразка російської армії на півдні стала питанням часу.

Про це CNN розповів колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян.

За словами діючого капітана ЗСУ, ворог зараз пропускає «хірургічні удари» по своєму тилу, що вкладається у стратегію української армії по деокупації Півдня.

— Ми віримо, що росіяни здадуться набагато швидше, особливо на Херсонщині, коли ми вже вдарили по трьох головних мостах, по двох автомобільних і по одному залізничному, — акцентував він.

19:52 При спробі покупатися біля Коблевого на міні підірвалися двоє людей.

Інформацію підтвердив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Він знову нагадав про діючу заборону на купання.

19:35 У Міністерстві закордонних справ України відреагували на поведінку вболівальників турецького клубу «Фенербахче», які під час матчу з київським «Динамо» скандували ім’я президента Росії Володимира Путіна, висловлюючи таким чином своє невдоволення забитим голом.

Про це пише Радіо Свобода.

— У матчі кваліфікації Ліги чемпіонів вболівальники «Фенербахче» скандували ім’я президента Росії Владіміра Путіна, а вболівальники київського «Динамо» – ЗСУ. ЗСУ перемогли Владіміра Путіна на турецькому полі з рахунком 2:1. Надавали стусанів у Туреччині, надають і в Україні. Радимо турецьким фанатам бути на стороні переможців, – написав у фейсбуці речник МЗС України Олег Ніколенко.

19:12 Понад 75 тисяч російських солдатів – приблизно половина сил, відправлених РФ для повномасштабного вторгнення в Україну в лютому – були вбиті або поранені.

Про це заявила сенаторка-демократка Елісса Слоткін зі штату Мічиган. Вона розповіла про це телеканалу CNN після участі в секретному брифінгу з представниками адміністрації президента Джо Байдена. Слоткін назвала число «величезним», передає Радіо Свобода.

— Нам повідомили, що понад 75 тисяч росіян були вбиті або поранені, що є величезним числом, в їхні сухопутні сили інвестовані неймовірні суми, понад 80 відсотків їхніх сухопутних сил загрузли, вони втомилися, – сказала Елісса Слоткін.

Втрати військових є державною таємницею в Росії навіть у мирний час, російська влада не подає оновлених офіційних даних про кількість загиблих під час повномасштабної війни проти України. 

18:49 Котельню в одному з мікрорайонів Миколаєва, котра кілька днів тому була зруйнована ракетним ударом окупантів, планують запустити до початку опалювального сезону.

Про це розповів в інтерв’ю телеканалу «НІС-ТВ» директор комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов.

— Вчора ми почали ремонтні роботи. До початку опалювального сезону котельня буде працювати згідно з температурним графіком і всіх технологій. Це не перший приліт і не перша пошкоджена котельня, — сказав Микола Логвінов.

18:00 «У нас є герої, які мають прізвища», — в Миколаєві планують перейменувати ще багато вулиць.

Під час сесії міськради мер Олександр Сєнкевич запропонував поновити роботу та склад комісії, яка була створена після прийняття закону про декомунізацію.

«У нас ще є герої, які мають прізвища, і достатня кількість вулиць, які можна назвати їхніми іменами. Сьогодні полк «Азов», як і інші об’єднання, мають залишитися в історії нашого міста, яке вони також захищають», — відзначив він.

Міський голова запропонував депутатам долучитися до роботи комісії та надати свої пропозиції.

17:00 «Запорізький месник» — строковик Національної гвардії України, який вразив з ПЗРК сім повітряних цілей отримав зірку Героя України.

Про це повідомив начальник оперативного управління Головного управління НГУ Олексій Надточий, передає пресслужба МВС.

— Військовослужбовець строкової служби НГУ 16 липня з ПЗРК збив крилату ракету, а 17 липня літак Су-25. Всього на його рахунку сім уражених цілей Росії – шість літаків та одна крилата ракета. Цей солдат – Герой України, — повідомив Олексій Надточий.

16:49 Верховна Рада проголосувала за встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Польщі, які перебувають на території України.

Про ц повідомили народні депутати Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк.

Цей документ передбачає можливість для громадян Польщі, а також сім’ям, які прибули до України, легального перебування в Україні до 18 місяців.

16:30 Внаслідок ракетного обстрілу росіянами міста Кропивницький 5 людей загинули, ще 25 зазнали поранень.

Про це повідомив очільник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

— П'ятеро людей загинули внаслідок ракетного обстрілу, який стався у Кропивницькому о 12:22. Ще 25 – отримали травми, з них 12 — військовослужбовців, 13 — цивільних», - повідомив очільник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

16:11 В центрі Миколаєва офіційно з’явилася вулиця Маріупольська. Рішення перейменувати вулицю Московську прийняли депутати міськради на сесії 28 липня, пишуть НикВести.

— Сьогодні наші кращі люди гинуть, віддають свої життя за незалежність нашої держави, за свободу кожного з нас. Ми не маємо права мати в місті вулицю, яка якимось чином пов’язана з назвою столиці держави-агресора, яка сьогодні веде війну проти нашого народу, — сказав Олександр Сєнкевич.

16:00 Голова фракції «Слуга народу» у Миколаївській міській раді Тетяна Домбровська звернулась до міського голови з проханням надати інформацію щодо ситуації з бюджетом міста. Очільник Миколаєва пообіцяв підготувати звіт та надати його депутатам на найближчій сесії.

Про це йшла мова у четвер, 28 липня, під час засідання сесії Миколаївської міської ради, яке проходило онлайн.

— Узимку, коли ми приймали бюджет міста, ми планували велику кількість робіт. Очевидно, що зараз не приоритетно ремонтувати якісь фонтани чи ще щось. Яка кількість грошей звільниться в цьому році, на що ви їх пропонуєте витратити, Олександре Федоровичу? Ми, депутати, маємо розуміти, як далі бути і кого треба фінансувати, тому що ми не знаємо, який на сьогодні бюджет, ми не бачимо цього, - звернулася Тетяна Домбровська до міського голови.

15:54 Ситуація на полі бою з російськими військами, які розпочали широкомасштабне вторгнення в Україну, вже значно змінюється на користь України.

Як передає Укрінформ, про це екскомандувач військ США в Європі Бен Годжес заявив в інтерв’ю РБК-Україна.

— Я вважаю, що якщо Захід/США продовжать доставляти все обіцяне швидшими темпами, тоді українські сили зможуть відсунути російські війська до лінії 23 лютого до кінця цього року. Ситуація вже значно змінюється на користь України. Я очікую, що активні бойові дії продовжаться і взимку. Україна, ймовірно, захоче продовжувати тиск на російські сили, які, я вважаю, виснажені... І російська система логістики особливо виснажена, — сказав Бен Годжес.

15:39 Сьогодні, 28 липня, рішенням Миколаївської міської ради була ліквідована науково-педагогічна бібліотека. Відповідне рішення підтримали 35 депутатів, передає кореспондент НикВести.

15:24 Вранці у четвер, 28 липня, уряд Латвії підтримав пропозицію Міністерства оборони про надання додаткової військової допомоги Україні.

Про у Twitter повідомив міністр оборони Латвії Артіса Пабрікса.

— Уряд підтримав сьогодні вранці пропозицію Міноборони надати додаткову військову підтримку Україні, — написав Артіс Пабрікс.

15:02 За процесуального керівництва прокурорів Миколаївської обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом обстрілів 27 липня сіл Весняне та Баловне в Миколаївській області.

Про це повідомляє Офіс Генпрокурора України. Розпочато розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, що передбачено частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України.

За даними слідства, вночі 27 липня 2022 року військовослужбовці країни-агресора, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, завдали ракетних ударів по селам Весняне та Баловне Миколаївського району Миколаївської області.

14:54 Через нестачу профільних спеціалістів міський Центр соціально-психологчної реабілітації людей з інвалідністю займається наданням гуманітарної допомоги, а не виконанням безпосередніх функцій.

На це під час засідання сесії Миколаївської міської ради, 28 липня, звернув увагу депутат від фракції «Слуга народу» Юрій Степанець, передають НикВести.

Він закликав директора Департаменту соцзахисту Сергія Василенка налагодити роботу Центру та зайнятися пошуком необхідних спеціалістів, аби люди з інвалідністю могли отримувати допомогу, незалежно від того йдуть військові дії чи ні.

14:43 В адміністрації президента Російської Федерації підтвердили бажання захопити Україну повністю, заявивши, що її «треба у цілому звільняти».

Про це заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков,  повідомляють російські ЗМІ.

—У Кремлі підтримують налаштованість на те, що треба в цілому звільняти Україну від усіляких проявів неонацистських настроїв. І необхідно вжити заходи, які власне і вживаються у руслі спеціальної військової операції, щоб захистити людей у «ЛНР» та «ДНР», — зазначив він.

14:20 Житель Миколаєва Георгій Дмитрієнко відзначив сторічний ювілей. Свій ень народження йому довелося святкувати під звуки повітряної тривоги та вибух.

Про це повідомили у Миколаївській міській раді.

Георгій Дмитрієнко народився у Миколаєві та присвятив рідному місту більшу частину свого життя. Ювіляр пройшов Другу світову війну, був поранений під час бойових дій.

14:17 Депутати Миколаївської міської ради Микола Карцев та Лариса Дробот, обрані від «Партії Шарія», які раніше вирішили скласти свої повноваження, відкликали заяви про це у день сесії.

Натомість, як повідомлялося, вони обмежилися заявою про засудження лідера політичної сили Анатолія Шарія.

Відзначимо, що до 24 лютого Микола Карцев підтримував Анатолія Шарія та публікував пости у соцмережах на захист лідера політсили. Наразі всі ці пости видалені з його сторінки у Facebook.

13:43 Черговий ракетний удар по миколаївських школах: приміщення знищено повністю.

13:30 Депутат Миколаївської міської ради Тетяна Кравчук, яка є головою вже забороненої «Партії Шарія» виступила на захист лідера політичної сили Анатолія Шарія. За її словами, він для України робить більше, ніж багато хто інших. Про це йшла мова сьогодні, 28 липня, під час засідання сесії Миколаївської міської ради, - пишуть НикВести.

— Я дуже хочу подякувати ЗСУ та волонтерам. Я дуже вдячна волонтерам. І я дуже засуджую людей, які після того, як отримали прохання з’явитися до мобілізаційного пункту, незаконно поїхали за кордон. Але це вже інше. Що стосується одного з наших депутатів, ми дуже раді, я дуже вдячна за співпрацю та вважаю, що кожен має право вирішувати сам. Але, що лідер партії, що голова партії є повністю проукраїнськими. І стільки, скільки зробили вони для України та робимо зараз ми, багато хто не робить, - сказала Тетяна Кравчук.

13:06 Миколаївська міська рада сьогодні вперше з початку повномасштабного вторгнення зібралась на сесію. Засідання проходить в онлайн-форматі.

Стало відомо, що фракція «Партії Шарія» в Миколаївській міській раді припинила діяльність. Повідомлення від 1 червня зачитав Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич на початку сесії.

Також він зачитав повідомлення про створення депутатської групи «ППШ», у склад якої ввійшли депутати колишньої фракції.

Однак потім лідерка політсили в міськраді Тетяна Кравчук відзначила, що повідомлення про створення групи більше не дійсне.

12:13 Миколаївська область в трійці по Україні за кількістю зруйнованих та пошкоджених закладів освіти.

У середу, 27 липня, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в межах робочої поїздки до Миколаєва разом із колегами оглянули місцеві школи, коледж і університети.

«Окремі заклади освіти міста, в які поцілили російські ракети, вщент знищені. З 1058 закладів освіти області у зруйнованому стані перебувають 19, 175 пошкоджено (59 садочків, 94 школи, 10 профтехів, 12 закладів вищої та фахової передвищої освіти), – зазначив Шкарлет.

11:40 Президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Костіна генеральним прокурором. 

Андрій Костін був народним депутатом від «Слуга народу», очільником правового комітету парламенту. Уродженець Одеси.

До приходу в політику був заступником голови президії Обʼєднання адвокатів «Одеська обласна колегія адвокатів». Співзасновник і член правління ГО «Одеський дипломатичний клуб». З 2000 року – член Міжнародної асоціації адвокатів (IBA). Обіймав посаду заступника голови підкомітету з наземного транспортування Комітету з морського і транспортного права IBA.

У 2010-2015 роках був депутатом Одеської міської ради за округом №23 від партії «Фронт Змін». У 2012 році був обраний членом Ради адвокатів Одеської області, а згодом – заступником голови Ради. У 2013-2016 роках був головою комітету з міжнародних відносин Національної асоціації адвокатів України. Юрист. Співзасновник та директор Адвокатської компанії «Право».

У 2019 році обрався народним депутатом від партії «Слуга народу» як безпартійний. Член однойменної фракції. З 10 листопада 2019 року – член партії.

До 14 січня 2020 року – заступник голови Комітету з питань правової політики, після того – голова комітету.

11:09 Вранці 28 липня російські війська нанесли ракетний удар по одній з миколаївських шкіл. Кореспондент НикВести побував на місці удару.

Відомо, що під час атаки постраждав охоронник навчального закладу, який знаходився на місці.

Більше фото у репортажі.

10:54 Знищення ворога триває. Українські захисники ліквідували вже більше 40 тисяч окупантів.


10:06 Вранці у четвер, 28 липня, ракета окупантів влучила на територію водної станції миколаївського Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.

Мер міста Олександр Сєнкевич показав фото вирви, яка утворилась.

Він повідомив, що ракета влучила у відкриту територію і навчальне обладнання уціліло.

—Частково зруйноване лише складське приміщення. У багатоповерхових будинках навколо частково пошкоджені вікна. Також вікна вибиті у церкві, яка розташована поруч, — повідомив він.

09:13 В Миколаєві охоронець зруйнованої ракетним ударом школи отримав поранення, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

У довколишніх приватних будинках побило вікна та покрівлю. Також ракета влучила на територію водної станції Кораблебудівного університету, пошкодивши складське приміщення.

На території одного з приватних підприємств від влучання боєприпасів загорілись залишки шроту. Пожежу оперативно ліквідували рятувальники ДСНС.

Щодо житлових будинків, на цей час відомо про пошкодження двох багатоповерхівок.

08:29 Також ракети влучили у порожній склад приватного підприємства та спортивну базу університету. Дані уточнюються.

На складі після влучання виникла пожежа площею 5 квадратних метрів. Її оперативно загасили рятувальники відділення 5-ї ДПРЧ.

Фото: пресслужба ГУ ДСНС в Миколаївській області

07:55 Росіяни «денацифікували» в Миколаєві ще одну школу. Фото: пресслужба ГУ ДСНС в Миколаївській області.

07:14 Авіація ЗСУ нанесла на півдні 5 ударів по ворогу протягом останньої доби. Парами штурмовиків та бомбардувальником уражено 3 ворожих опорних пункти, гелікоптерними парами  — ще 2 навколо сіл Бериславського та Херсонського районів, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Ракетно-артилерійськими підрозділами за бойовий день виконано 271 вогневе завдання.

При спробі проведення розвідки із подальшою атакою, на Миколаївщині, вогнем зенітно-ракетного підрозділу знищено БПЛА типу «Форпост».

Загальні ж підтверджені втрати ворога складають:

  • 66 окупантів
  • 3 танки Т-72
  • 3 гусеничних мінних загороджувачі
  • 2 гаубиці «Мста-С»
  • самохідна гаубиця «Гвоздика»
  • мінометний комплекс «Сані»
  • 3 одиниці автотехніки.

В Чорнобаївці та Білогірці знищено звичайний і польовий склад боєприпасів.

Дивитись повну версію