Контрнаступ України на Херсонщині набирає обертів, — розвідка Британії

Британська розвідка стверджує, що в результаті успішних ударів ЗСУ російські війська на західному березі Дніпра стали дуже вразливими.

Про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії.

—Контрнаступ України на Херсонщині набирає обертів. Її сили, ймовірно, створили плацдарм на південь від річки Інгулець, яка утворює північний кордон окупованого Росією Херсона, — йдеться в огляді.

Зазначається, що Україна використала свою нову далекобійну артилерію, щоб пошкодити щонайменше три мости через річку Дніпро, на які Росія покладається для постачання територій, що знаходяться під її контролем.

Один із них, 1000-метровий Антонівський міст поблизу Херсона, був пошкоджений минулого тижня. 27 липня 2022 року Україна вдарила по ньому знову, і дуже ймовірно, що зараз переправа непридатна для використання, зазначають у британській розвідці.

—49-та армія Росії дислокується на західному березі Дніпра і зараз виглядає дуже вразливою, — стверджують в Міноборони Британії.

Як зазначається, Херсон, найбільш політично значущий населений пункт, окупований Росією, зараз практично відрізаний від інших окупованих територій.

—Його втрата серйозно підірвала б спроби Росії намалювати окупацію як успіх, — йдеться в огляді.

Нагадаємо, що Збройні сили України протягом минулої доби, 27 липня, відбили ще одну спробу штурму росіян на Херсонщині, у напрямку Брускинське – Білогірка.

Зазначимо, що рано вранці 20 липня Збройні сили України завдали чергового удару по Антонівському мосту в Херсонській області. Потім ЗСУ знищили позицію російської ППО біля Антонівського мосту в Херсоні, а також укріплення, де знаходились військові, що його охороняли.

В британській розвідці зазначили, що  міст залишається придатним для використання, але це ключова вразливість для російських сил.

В свою чергу голова Миколаївської ОВА Віталій Кім вважає, що удари українських сил по мосту в Антонівці ускладнили логістику для окупантів. Наразі ЗСУ контролюють шляхи відходу військ РФ на Херсонщині.

Також повідомлялося, що у російських окупантів виникли проблеми з ремонтом Антонівського мосту в тимчасово захопленому Херсоні.

В ніч на 27 липня ЗСУ знову вдарили по Антонівському мосту. Наразі окупанти перекрили там рух.

Херсонська обладміністрація підтвердила, що Антонівський міст уцілів після удару ЗСУ, однак пересуватися ним неможливо. 

В свою чергу Президент України Володимир Зеленський заявив, що Антонівський міст у Херсоні буде відновлено, проте вже українською владою після звільнення півдня.

Дивитись повну версію