156-й день війни: росіяни посеред дня обстріляли Миколаїв, є загиблі

29 липня триває 156-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Росіяни завдали авіаційних ударів поблизу Великого Артакового, Білогірки та Потьомкиного, повідомляють у Генштабі.

На Південнобузькому напрямку зафіксовано обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Іванівка, Токарєве, Кар’єрне, Осокорівка, Благодатне, Кобзарці, Червона Долина, Лепетиха, Андріївка, Велике Артакове, Веселий Кут, Партизанське, Шевченкове, Мирне, Широке, Прибузьке, Луч, Посад-Покровське, Любомирівка, Степова Долина, Таврійське та Олександрівка.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:20 Бізнесмен Альберт Фікачек викупив 26 трамваїв у чеського міста Острава за понад 2 мільйони крон. У майбутньому він планує передати цей транспорт на потреби Миколаєва.

Підприємець сподівається, що цими трамваями можна буде швидше розвозити воду по місту.

— Наступного тижня в Україну мають вирушити тролейбуси з Брно, які безкоштовно надала транспортна компанія, а також трамваї з Праги та тролейбуси з Їглави, — додав він.

21:30 Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній після обстрілу росіянами колонії в окупованій Оленівці на Донеччині заявив, що на загарбників чекає міжнародний суд в Гаазі та новий Нюрнберг.

Про це Епіфаній написав у Twitter.

— Знущання, тортури, вбивство полонених українських військових російськими душогубами — новий доказ того, що ідеологія «русского міра» повинна бути заборонена, як заборонені нацизм і більшовизм, — відзначив він.

Предстоятель ПЦУ додав, що «на рашизм чекає міжнародний суд в Гаазі та новий Нюрнберг», бо «зло має бути засуджене».

21:15 Більшість цілей партизан на Херсонщині попадають під удари ЗСУ протягом декількох днів завдяки чіткій координації між регулярною армією і силами опору у тилу ворога.

Про це пише кореспондентка BBC, якій вдалося на анонімній основі поспілкуватися з представников українських партизан, які діють на окупованому півдні.

Чоловік під вигаданим ім'ям Саша розповів про досягнення сил опору в Херсонській області протягом останнього часу, коли завдяки їх роботі вдалося віднайти і знищити багато важливих цілей (командні пункти, складі і позиції російської ППО).

— Опір — це не одна група, це загальний опір. Скажімо, вчора ми побачили нову ціль, потім ми відправляємо її військовим, і через день-два вона зникає, — пояснив він.

Як приклад роботи агентів він продемонстрував відео з російською технікою, яке відізняв звичайний водій, а також запис камери спостереження, коли повз проїжджають російські вантажівки, окреслені гігантськими бойовими знаками Z.

За словами партизана, йому допомогають українці «які не втратили надії на перемогу і хочуть звільнення нашої країни».

— Звичайно, вони бояться. Але служіння своїй країні важливіше, — підкреслив офіцер.

«Саша» додав, що як тільки українська армія дійде до Херсону, містяни допоможуть їй звільнити домівку від Росії.

— Коли армія почне битися, тоді люди будуть готові і допоможуть, — гарантував він.

21:00 Gepard Express на публічному аукціоні придбала в чеського міста Острава певну кількість трамваїв для Миколаєва.

Про домовленість пишуть місцеві ЗМІ.

Згідно контракту, підприємець Альберт Фікачек виклав 2,259 мільйона крон за 26 трамваїв. Бізнесмен бере активну часть у допомозі Україні і планує відправити цей транспорт в південну область, де в ньому є нагальна потреба.

— Трамваєм тут також користуються, наприклад, для доставки питної води, — підкреслив він.

При тому, на початку квітня мер Острави обіцяв віддати Україні ці списані травмаї безкоштовно, але далі обіцянок справи не просунулися.

— Наступного тижня в Україну мають вирушити тролейбуси з Брно, які безкоштовно надала транспортна компанія. Трамваї з Праги та тролейбуси з Їглави мають їздити в Україну безкоштовно, — додав Альберт Фікачек.

20:40 Українська армія підготувала усі умови для довготривалого контрнаступу на Херсонщині, тоді як російська армія на півдні знаходиться у найгіршому положенні з початку війни.

Про це у своїй колонці для Wprost написав генерал броні Збройних Сил Польщі Вальдемар Скшипчак.

За словами екскомандувача сухопутних військ Польщі, на Херсонщині ЗСУ за всіма правилами тактики та стратегії підготували резерви, а також зупинили будь-яке просування росіян на цьому напрямку.

— Розвиток оперативної обстановки в Україні практично з початку квітня спонукав мене вказати Південну Україну як найбільш зручний, а отже, ймовірний напрямок для наступу. Вже тоді з’явилися симптоми російської кризи, яка з помірним успіхом, але все ж атакувала Донбас. Це врешті призвело до того, що вони вже не мають сил продовжувати свою діяльність у більших масштабах. Ступінь виснаженості військ змусив російське командування перейти до оборони. І ще раз наголошую, що це не перерва в роботі, а серйозна криза, — наголосив досвідчений офіцер.

Скшипчак підкреслив, що «наступає час, на який українці чекали».

— Зруйнувавши мости на Дніпрі, вони відрізали росіянам матеріально-технічне забезпечення та шляхи відступу. Це те, що у військовому мистецтві називається оперативною ізоляцією, — підсумував він.

20:25 У Латвії найближчим часом розпочнеться реабілітація українських військових та цивільних, які постраждали під час війни. За місяць планується надати допомогу приблизно сорока пораненим.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник LSM з посиланням на парламентського секретаря МОЗ Ілмара Дурітіса.

За його словами, відгукнувшись на заклик МОЗ України, Латвія наразі постачає пожертвувані ліки та медичні товари для допомоги пораненим. У вигляді пожертв відправляється і різне обладнання - апарати для вентиляції легень, монітори для пацієнтів, помпи для переливання крові, вакуумні помпи та інше обладнання для потреб польових шпиталів. Загалом на лікування поранених Латвія пожертвувала медикаменти та обладнання на суму понад 1,5 мільйона євро.

Ілмар Дурітіс також повідомив, що завдяки участі недержавних організацій вирішене питання, яким чином після гострої фази лікування пацієнтів буде доставлено до Латвії. Крім того, латвійські університетські лікарні готові допомогти в негайному лікуванні, наприклад, поранених цивільних, а також допомогти військовим у проведенні реконструктивних хірургічних операцій, в яких латвійський персонал високо кваліфікований.

Чиновник повідомив, що на забезпечення процесу реабілітації зараз намічено фінансування 300 тисяч євро. Крім того, медичним установам, які працюють із постраждалими на війні в Україні, буде виділено додаткове фінансування та квоти, щоб ці люди могли швидко отримати необхідну допомогу.

Також планується налагодити обмін досвідом з українськими медиками щодо проведення процесу реабілітації та використання протезування — у цих сферах латвійський досвід може виявитися корисним.

20:10 Верховна Рада України ухвалила закон, згідно якому військовозобов'язані, чиї родичі загинули на війні з Росією, отримують відстрочку від призову.

Про це повідомив народний депутат України Ярослав Железняк.

За ухвалення законопроєкту № 7481 у дургому читанні проголосували 282 депутата.

Відстрочку від призову отримують військовозобов’язані чоловіки і жінки, якщо їхні чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра загинули або пропали безвісти під час Антитерористичної операції, Операції об’єднаних збройних сил на Донбасі та воєнного стану.

19:53 Шість американських винищувачів F-22 Raptor були перекинуті до Польщі в рамках місії НАТО «повітряного прикриття».

Про це повідомило в середу командування ВПС США в Європі та Африці, передає Європейська правда з посиланням на портал Defence24.pl.

— Новітні винищувачі ВПС, F-22 Raptor, приземлилися на базі RAF Lakenheath в Англії на шляху до 32-ї тактичної авіабази в Лаську, Польща, для підтримки місії НАТО з повітряного захисту в Європі, — йдеться в повідомленні.

Як додається, місія об’єднує підрозділи протиповітряної та протиракетної оборони союзників під командуванням НАТО та має на меті створити «майже безперебійний щит від Балтійського до Чорного моря». Це один із наслідків нещодавнього саміту НАТО в Мадриді.

Літаки будуть розміщені на авіабазі в Лаську. Це вперше в історії винищувачі F-22 передані під командування НАТО для захисту повітряного простору на європейських теренах.

19:38 Виконуючий обов’язки голови Херсонської обласної військової адміністрації Дмитро Бутрій заявив, що має інформацію про розстріл у Високопіллі двох мирних жителів, який стався 23 липня.

Про це пише «Мост» з посиланням на його заяву в ефірі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов'я».

Дмитро Бутрій найгіршим чином оцінює ситуацію з дотриманням прав людини у Високопіллі.

— Постійні обшуки, людей на вулиці зупиняють, перевіряють телефони, обшукують, чоловіків змушують роздягатись. Машини там, гаражі. Все, що можливо... Зараз, коли наші ЗСУ досить ефективно працюють, завдають ударів і знищують їхні склади боєприпасів, скупчення живої сили, вони посилили терор проти мирного населення. І можу сказати, що сьогодні у Високопіллі просто відбувається звірство, вони тероризують мирне населення. Є повідомлення, що 23 числа було застрелено двох мирних жителів, - сказав Дмитро Бутрій.

19:20 Заява Росії про загибель 40 військовополонених свідчить про підвищення ставок перед можливими переговорами.

Про це в Facebook написала журналістка, менеджер проєктів в Українській Гельсінській групі Ольга Решитилова.

Вона звернула увагу, що вчора в соцмережах з'явилося відео відрізання геніталій російськими катами українського військовополоненого. 

Сьогодні проросійські бойовики заявили про загибель 40 українських військовополонених в Оленівській колонії на території Донецької області, окупованій Росією.

"Зазвичай Росія качає тему полонених перед важливими подіями на фронті або переговорами. Згадайте всі ці паради, наприклад. Таким чином, вона підвищує ставки, знаючи, що для українського суспільства це питання надзвичайно чутливе. Я не знаю, що тут зробити і як протистояти", - написала вона.

18:59 Із залишків ворожої техніки, яка не підлягає ремонту, миколаївські майстри виготовляють патріотичні сувеніри. Виручені кошти йдуть на допомогу Збройним силам України, йдеться в сюжеті програми «є-Новини».

— Перша робота — це був рваний шматок броні. На ньому ми вирізали просто герб. Знайомив побачив і каже: «Хочу», я йому: «Забирай!». А далі потрохи пішло. Вирішили зробити марку. Марка принесла багато грошей ЗСУ, — розповів журналістам працівник підприємства, яке виготовляє сувеніри, Денис Бойченко.

За весь період виготовлення та реалізації продукції вдалося зібрати вже близько мільйона гривень.

Сприяє справі і голова Миколаївської обласної адміністрації Віталій Кім. Він відписав сувенір, який наслідує відому марку «Російський військовий корабель… Все!». Виріб продали на аукціоні в Парижі, він зібрав понад півмільйона гривень, за які купили автомобілі для військових.

Також хлопці роблять подарунки військовим. Наприклад, зробили сувенір для бійців частини, котора послала російський корабель у всім відомому напрямку. Нещодавно виготовили сувенір з «Хижаком» для голови департаменту патрульної поліції Євгена Жукова («Маршал»).

Майстри вступають у колаборацію і з українськими художниками. Наприклад, отримали дозвіл на використання малюнків Наталі Лі, яка зображує героїнь протистояння російській агресії.

Підприємство активно співпрацює і з волонтерськими центрами і фондами, віддаючи свої роботи для їхніх аукціонів.

Хлопці і самостійно проводять багато зборів для ЗСУ. Детальніше про це можна прочитати на їхній сторінці в Instagram. 

Тим хто допомагає вони надсилають невеликий подарунок.

— Це брелок, вирізаний з броні. В основному, з САУ. Він фарбований у наші кольори. І там величезний символ, що ми у залізі, яке принесло нам масу болю, масу крові, ріжемо свій герб. Це дуже приємно. Абсолютно будь-яка людина, яка скинула ці гроші, отримає брелок. Навіть за кордон поштою відправляємо, — розповів Денис Бойченко.

18:21 Служба безпеки України перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у цій трагедії. Таким чином, навіть бойовики т.зв. «ДНР» не вірять у брехню російської пропаганди про те, що «обстріл» виправної установи в Оленівці здійснила Україна, повідомляє пресслужба відомства.

Причому таких аудіоперехоплень у розпорядженні СБУ є декілька — усі вони будуть долучені в якості доказів до відповідного кримінального провадження. Українська спецслужба уже відкрила його за 438 статтею Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

Наразі весь масив інформації досліджується слідчими СБУ.

Судячи із розмов бойовиків, росіяни могли влаштувати трагедію за рахунок вибухівки, яку вони розмістили у приміщенні колонії. Зокрема, жоден із очевидців не чув, як до виправної установи підлітає якась ракета. Не було характерного свисту, а вибухи відбувалися самі по собі.

Перехоплені розмови підтверджують, що окупанти розмістили свої установки «Град» неподалік виправної установи і почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Втім жодних обстрілів у відповідь не спостерігалось — це підтверджують самі бойовики «ДНР».

Більше того, судячи з наявних у мережі відео, в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна. Це свідчить про те, що епіцентр вибуху знаходився всередині знищеної будівлі, а її стіни «погасили» вибухові хвилі і «вберегли» сусідні приміщення.

17:55 Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили ще 5 російських військових, гаубицю «Мста-Б» та два склади боєприпасів в Херсонському районі.

Остаточні втрати ворога — дорозвідуються, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

17:22 Зараз в реанімації на операціях знаходяться четверо постраждалих від сьогоднішнього обстрілу Миколаєва росіянами.

Лікарі боряться за їхнє життя, повідомив голова ОВА Віталій Кім в ефірі каналу «Апостроф».

Віталій Кім також додав, що в останні дні змінився час обстрілів, а російські терористи цілять по звичайним мешканцям.

«Я вважаю, що вони вирішили творити геноцид і стріляти по мирному населенню. Бо тут ніяк не пояснити, чому вони стріляли в місце скупчення людей вдень», — сказав він, коментуючи сьогоднішній обстріл.

Фото: Костянтин Ліберов
Фото: Костянтин Ліберов
Фото: Костянтин Ліберов

16:52 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав партнерів жорстко засудити обстріл російськими військами виправної установи в окупованій Оленівці на Донеччині і визнати РФ державою-терористом.

— Росіяни вчинили ще один жахливий воєнний злочин, обстрілявши виправну установу в окупованій Оленівці, де вони тримали українських військовополонених. Закликаю всіх партнерів жорстко засудити це брутальне порушення міжнародного гуманітарного права і визнати рф державою-терористом, — зазначив він.

16:10 Президент України Володимир Зеленський та посли країн G7 зустрілися в Одесі. Ціль візиту — контроль за стартом «зернового коридору».

15:35 Засновник та колишній командир полку «Азов» Андрій Білецький оголосив полювання на причетних до розстрілу українських військовополонених у Оленівці.

— Цієї ночі росіяни вбили частину полонених азовців. Російське командування обставило масове вбивство полонених як дії української армії. Бійців полку було переведено в окрему будівлю. Було проведено пропагандистську роботу — знято людожерський фільм про «Азовсталь, — написав він.

Андрій Білецький відзначив, що вже очевидно, що це був заздалегідь спланований акт країни, для якої невідоме поняття офіцерської честі, а тим більше — дотримання Женевських конвенцій, правил, законів та звичаїв війни.

— Я, від імені азовських підрозділів, оголошую полювання на кожного, хто причетний до масового вбивства. Понесе відповідальність кожен рядовий виконавець і кожен організатор, незалежно від посади та місця перебування. Де б ви не ховалися, ви будете знайдені та екстерміновані, — заявив він.

15:05 Директор комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов ще не знає, чи буде звертатись до міської ради з проханням про фінансову допомогу, проте не виключає цього. Про це йшла мова під час його інтерв’ю телеканалу НІС-ТВ.

Відповідаючи на запитання про те, чи підприємство звертатиметься за фінансовою допомогою до Миколаївської міськради, Микола Логвінов сказав, що ситуація буде зрозуміла ближче до старту опалювального сезону.

— Поки що не плануємо. Усі рішення прийматимуться десь за місяць до опалювального сезону. У нас основна проблема – це «Нафтогаз України», якому війна-війною, а вони намагаються грати у свою гру, вони виставляють кабальні умови. Потрібно думати, де брати цей ресурс, бо згідно з договором ми маємо розрахуватися з ними протягом 45 днів після місяця отримання газу. Я на 100% не розрахуюсь точно, тому що платежі будуть не найкращі та найслабші, - сказав Микола Логвінов.

14:30 З'явилося відео наслідків обстрілу житлових будинків в одному з районів Миколаєва ввечері 28 липня.

13:39 У Миколаєві лікарі боряться за життя сімох постраждалих від ворожого обстрілу зупинки громадського транспорту.

Нагадаємо, що вибухи пролунали сьогодні зранку. Наразі відомо про 5 загиблих.

13:02 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що перша частина відпрацювання зрадників у процесі. Мешканці активно допомагають правоохоронцям.

Нагадаємо, що миколаївці відмовляються брати запропоновані 100 доларів, передаючи інформацію про корегувальників вогню росіян. Також містян попереджали, що обласний центр закриють на кілька днів для пошуку колаборантів і коригувальників ворожих обстрілів.

12:45 Фото з місця ранкових обстрілів зупинки громадського транспорту у Миколаєві.

11:54 Станом на 29 липня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 8167 цивільних об’єктів. 

Про це інформує Миколаївська обласна державна адміністрація. 

Із них 5265 об’єктів житлового фонду, медичні заклади – 54,навчальні заклади – 301,заклади культури – 126,об’єкти промислових підприємств – 99,об’єкти життєзабезпечення: газо – 724, електро – 530, водо – 28, теплопостачання – 92,інші не військові об’єкти – 948. 

Наразі в області тривають роботи з відновлення газо- та електропостачання у населених пунктах, які постраждали внаслідок війни.

Натепер без газопостачання всього 7027 споживачів. 

На цей час припинено електропостачання, водопостачання, водовідведення у 121 населеному пункті (у п'яти – частково) Баштанського та Миколаївського районів.

За чергову добу для ліквідації наслідків російсько-фашистської агресії підрозділи ГУ ДСНС залучались 5 разів для ідентифікації та вилучення вибухонебезпечних предметів.

11:33 Наслідки обстрілу житлового сектору Миколаєва сьогодні вранці. Наразі відомо вже про 5 загиблих.

10:55 Окупанти в черговий раз обстріляли спальний район Миколаєва. Вибух стався просто біля зупинки громадського транспорту, 4 людини загинуло.

Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Вже відомо про 4 загиблих та 7 поранених.

— У зв’язку з успіхами ЗСУ на півдні російські мразі змінили тактику — вчора вистрілили в спальний район звичайний. Скільки я там не ходив, ні одного натяку на військові цілі не знайшов. Розвалили купу будинків. Сьогодні вистрілили в інший район, поруч із зупинкою громадського транспорту. 12 людей лежать на землі. «Швидкі» поїхали, працюють, — сказав Віталій Кім.

10:22 Директор комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов заявив, що мешканці міста добре платять за комунальними платежами.

За його словами, за тепло рівень платежів становить 76 – 77%. Торік у цей період цей показник дорівнював 80%.

09:45 Прильоти касетних снарядів в одному з районів Миколаєва. Є постраждалі. На місце вже виїхали швидкі, повідомив мер Сєнкевич.

«Оголошена повітряна тривога! Прошу всіх залишатись в укриттях!», — додав він.

09:10 Під час вечірнього обстрілу Миколаєва 28 липня поранення отримали три людини, повідомили в Миколаївській ОВА.

Влучання були у подвір’я приватних житлових будинків. Внаслідок чого зруйновано три будівлі. Значні пошкодження отримали сусідні будинки. Також пошкоджено пункт видачі гуманітарної допомоги.

Також вчора, 28 липня, з 11:00 до 13:45 фіксувались обстріли території між селами Новомиколаївка та Костянтинівка Первомайської громади. Внаслідок чого відбулися численні займання полів та сухостою.

Вранці, 28 липня, після ворожих обстрілів виникло загоряння поля з пшеницею в с. Дмитрівка Куцурубської громади. Ввечері, 28 липня, відбулося займання хвойної підстилки на Кінбурнській косі.

Вранці, 29 липня, о 07:30 зафіксовано влучання на території між селами Дмитрівка та Солончаки Куцурубської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Вчора, 28 липня, орієнтовно о 19:00 були обстріли за межами с. Широке Широківської громади. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Так, пошкоджено лінію електропередач, у зв'язку з чим відсутнє електропостачання на території всієї громади.

Під постійним ворожим вогнем залишаються села, що знаходяться на лінії розмежування. Інформація щодо постраждалих та руйнувань житлових будинків

08:37 Мера Миколаєва Олександра Сєнкевича викликали на допит через ₴56 млн від Кабміна на воду. Про це міський голова розповів під час сесії міськради 28 липня.

Він розповів, що отримав виклик на допит ще місяць тому. При цьому ще досі кошти не надходили на рахунок «Миколаївводоканалу».

«Нам Кабмін виділяє гроші, 56 мільйонів гривень, на роботу з водопостачанням та очисними спорудами. Ще немає конкретного фінального результату, яким чином гроші потраплять на водоканал, а я вже отримав місяць тому виклик на допит та вилучення документів щодо нецільового використання цих грошей. Тобто, ми їх ще не отримали, а вже «використали», — сказав Олександр Сєнкевич.

Також кілька днів тому міський голова отримав запит від прокуратури щодо необхідності вилучили документи, котрі стосуються використання 56 мільйонів з держбюджету. За словами мера, запит надіслали, спираючись на інформацію одного з анонімних телеграм-каналів.

07:37 Протягом останньої доби українська авіація нанесла 7 ударів по ворогу на півдні, із них по опорних пунктах — 4, по зосередженню ворожої сили та техніки — 3, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Виконуючи вогневі завдання, наші ракетно-артилерійські підрозділи відмінусували у ворога:

  • 36 окупантів
  • 3 танки
  • 3 гаубиці «Мста-Б»
  • радіолокаційну станцію «Зоопарк-1»
  • 4 одиниці броньованої техніки
  • 7 одиниць автомобільної техніки.

Також в Генічеському, Херсонському, Каховському та Бериславському районах знищено 4 склади боєприпасів.

07:11 Боронячи Україну, своє життя віддав уродженець Миколаєва, поет і письменник Гліб Бабіч. Про смерть військослужбовця повідомив Юрій Бірюков.

— Так, Герої не вмирають. Вони, блін, гинуть. І ти сьогодні загинув, — написав він.

Колишній президент України Петро Порошенко також прокоментував загибель поета: «звістка про загибель Гліба розірвала вечірню тишу, як грім — ясне небо».

 

Дивитись повну версію