За 5 місяців війни у Чорному морі загинуло більше 5 тисяч дельфінів — з великою ймовірністю їх вбили російські кораблі

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну популяція дельфінів у Чорному морі поменшала як мінімум на 5 тисяч осіб. Екологи припускають, що ссавці страждають від активізації російського флоту у цьому регіоні.

Про це повідомляє портал 20minutes з посиланням на дані Фонду порад і дій із захисту тварин (FAADA).

Морські тварини масово гинуть через військові гідролокатори, котрими регулярно користуються російські кораблі та субмарини. Це обладнання руйнує слух дельфінів, порушуючи їх здатність до ехолокації, пояснює доктор біологічних наук з національного природного парку «Тузлівські лимани» Іван Русєв. Без ехолокації китоподібні не можуть нормально плавати або полювати, що робить їх дуже уразливими до виживання в дикій природі.

Русєв додав, що Чорноморський флот РФ дезорієнтує дельфінів, вони втрачають орієнтири, внаслідок чого розбиваються об каміння, втрачають їжу та вагу.

Однак реальна смертність серед цих китоподібних може бути набагато вищою, бо значна кількість загиблих ссавці опиняються на дні моря. Русєв з колегами контролює лише «3-5% українського узбережжя», а кількість мертвих тварин може досягати «десятків тисяч».

Як повідомлялося місяць тому, під Одесою знайшли кілька загиблих дельфінів.

Дивитись повну версію