Хроніка війни, 163-й день: ЗСУ вдарили по окупантам у Новій Каховці та Олешках

5 серпня триває 163-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Кілька разів за ніч росіяни обстрілювали Миколаїв, зокрема, з реактивних систем залпового вогню. Наразі відомо про руйнування приватних будинків в одному з районів міста. Станом на ранок обстріли тривають.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ. Підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА, відзначають у Генштабі.

Зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Миколаїв, Луч, Лимани, Нова Зоря, Новомиколаївка, Кобзарці, Любомирівка, Киселівка, Андріївка, Лозове, Білогірка, Осокорівка, Потьомкине, Зелений Гай.

Окупанти завдали ракетного удару по інфраструктурному об’єкту у районі населеного пункту Миколаївка Одеської області.

В ОК «Південь» додали, що 16 авіаударів нанесено ворожою штурмовою авіацією вздовж лінії зіткнення по наших позиціях та нещодавно звільнених населених пунктах. Без втрат.

Тоді ворог важкою ствольною артилерією 152-го калібру обстріляв Іванівку. Загинула одна людина, масштаби руйнувань уточнюються.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:50 Російська армія на херсонському напрямку була серйозно «знекровлена», тому вона змушена заміняти вибиті підрозділи неякісними підкріпленнями.

Про це у коментарі для RFE заявив бригадний генерал армії США, колишній аташе з питань оборони в американському посольстві у Москві Пітер Цвак.

Згідно його оцінкам, південний фронт відіграє ключову роль на нинішньому етапі війни.

— Боротьба на півдні є екзистенціальною. Безумовно, українці вдосконалюють свої сили, залучають нових людей, техніку, але в першу чергу це екзистенціально. Вони повинні вивести росіян з півдня зараз -— до того, як все затверділо, зацементувалося, вони повинні витіснити їх звідти, — наголосив він.

Цвак додав, що загарбники компенсують втрати погано навченими і підготовленими резервами

— Росіяни були знекровлені, вони привезли багато неякісних одиниць для заміни. На півдні таке враження, що вони, якщо вони читають так, як ми, то вони передчувають український контрнаступ, — підсумував бригадний генерал.

22:30 У понеділок Вашингтон анонсує пакет військової допомоги Україні розміром в мільярд доларів.

Про це еклюзивно повідомляє Reuters.

У новий транш увійдуть боєприпаси для HIMARS, боєприпаси для зенітно-ракетної системи NASAMS і до 50 бронетранспортерів М113 у медичній комплектації.

— Новий пакет фінансуватиметься в рамках Управління президентського скорочення коштів (PDA), у якому президент може дозволити передачу товарів і послуг із запасів США без схвалення Конгресу у відповідь на надзвичайну ситуацію, — додали в інформаційному агентстві.

22:10 Офіцери Збройних Сил Іспанії вважають, що протягом останніх тижнів українські захисники досягли певних успіхів на херсонському напрямку.

Свої оцінки газеті El Pais надали полковник морської піхоти у відставці Октавіо Алаес, а також генерал-лейтенант резерву Франсіско Хосе Ган Памполс.

 

За словами молодшого офіцера, українські сили поступо відновлюють контроль над втраченими весною територіями півдня.

— Те, що Україна відвойовує позиції, це факт. Вона відбила Київ, вона відбила частину місцевості в Харківській області, вона відвойовує землю в деяких місцях. У Зеленського дуже високий переможний дух, — підкреслив Октавіо Алаес, додавши, що захисники України не збираються віддавати навіть міліметра власної землі.

Генерал також налаштований рішуче і вірить в Збройні Сили України.

— Мені дуже важко дивитися, як Україна намагається шляхом наступальних дій повернути всю цю територію, яку вона втратила. Насправді вона має певні успіхи в південному районі, — заявив Франсіско Хосе Ган Памполс.

21:50 Росія не в силах підкорити окуповані частини Запорізької і Херсонської областей, оскільки місцеве населення чинить сильний опір, наближаючи перемогу ЗСУ.

Про це інтерв’ю Onet розповіли дослідники Центру східних досліджень Польщі.

Вчені акцентують, що у спробах анексувати захоплені території російська пропагандистська машина буде проводити паралелі с часами Катерини ІІ, але навіть зараз вони вимушені переносити раніше анонсовану дату фейкового референдума з 11 вересня.

 Цей термін можуть перенести з простої причини. На південній ділянці фронту видно, що точаться запеклі бої. Це ускладнює проведення референдумів, тому що це кістяк лінії фронту, — сказано у заяві.

Аналітики Центру східних досліджень Пьотр Жоховський та Кшиштоф Нєчипор пишуть про приклади масових депортацій та військових злочинів на окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей.

— Спецпідрозділи обшукують будинки в захоплених містах, шукають активістів і ветеранів війни на Донбасі. Ці люди заарештовані за підозрою в участі у нібито військових злочинах. Під виглядом евакуаційної операції росіяни масово депортують жителів регіону, визнаних окупаційно неугодними, а решту змушують якнайшвидше прийняти російське громадянство, що дозволить їм отримати соціальні виплати, — підкреслюють дослідники.

Але Росія зазнає потужного провалу, додають вони.

— Українське суспільство уникає та бойкотує співпрацю з окупантами. Люди не хочуть приймати російські паспорти <...> У росіян є ще одна проблема. На окупованих територіях є українські партизани. Чимало випадків диверсій, підкладання вибухівки під машини колаборантів, — нагадав Пьотр Жоховський.

21:30 Верх Темзи перемістився на понад 8 кілометрів нижче за течією через аномальну спеку у Великій Британії.

Про це пише The Guardian.

Під час цьогорічної тривалої посухи витік річки перемістився від своєї офіційної початкової точки поблизу Сайренсестеру. Річкові експерти кажуть, що це сталося вперше.

— Після тривалої сухої погоди джерело Темзи в графстві Глостершир висохло, і слабка течія зараз помітна лише за 5 миль [8 кілометрів] нижче за течією — у Сомерфорд Кейнс, — повідомив директор з питань політики та науки екологічної організації Rivers Trust Роб Коллінз.

Компанія Thames Water [яка надає послуги з водопостачання, водовідведення та очищення стічних вод у Лондоні та прилеглих графствах південної Англії] поки не запроваджувала обмежень на використання води. Натомість британців просять бути обережними з водопровідною водою, зокрема, закривати кран під час чищення зубів.

В уряді були розчаровані тим, що водопровідна компанія не ввела заборони на використання шлангів. Але в Thames Water попередили, що заборону можуть ввести в майбутньому.

21:10 The Bellingcat і The Insider ідентифікували найманця російських військ, який знущався і вбив українського військовополоненого.

Розслідування підготовлено одразу двома проектами.

 
 

Садистом виявився уродженець Тиви Очур-Суге Монгуш, який воює проти Україні у складі підрозділу «Ахмат». Журналісти знайши злочинця завдяки відкритим профілям у соцмережах і співпадінню фотографій, після чого зателефонували йому по знайденому номеру телефона.

Спочатку кат заперечував свою участь у розправі, але заплутався у показаннях і видав себе багатьма протиріччями. Раніше цей найманець працював рятівником.

— Так чи інакше, показання Монгуша дуже важливі: до розмови з ним було точно встановлено, що людина на відео «ахматівців» із заводу «Азот» — це той самий, хто фігурує на відео зі катуванням, а також те, що дуже схожа на цього катувальника людина на прізвище Монгуш воювала в «Ахматі», але залишалася гіпотетична можливість, що в «Ахматі» воюють дві дуже схожі людини монголоїдної зовнішності. Однак визнання Монгуша в тому, що людина у капелюсі на відео з території заводу «Азот» — це він, виключає останні сумніви, — пояснили у The Insider.

20:50 Росіяни укріпили свої сили на південному фронті 9 батальйонно-тактичними групами, тепер вони мають 25 тисяч людей на херсонському напрямку.

Цю інформацію газета The Times підтвердила в джерел з української розвідки.

Кожна з дев’яти ворожих БТГ має чисельність від 500 до 800 осіб.

— Ворога заманили українські оголошення про контрнаступ на півдні, заклики до евакуації мирного населення з цього району та повільне, але стабільне відновлення українського контролю над територією в цьому районі, — вважають у The Times.

Командир розвідгрупи 28-ї механізованої бригади також розповів журналістам, що за останній час їм удалося звільнити декілька кілометрів Херсонської області.

— У нас немає масованої артилерії росіян, тому нам потрібно просуватися повільно невеликими групами, непомітно. Спочатку наші розвідувальні групи виходять вперед і займають спостережні позиції. Потім наша піхота висувається, щоб їх убезпечити. Заходимо глибше і знову вони слідують. Ми — кувалда, яка робить дірки в стіні. Будувати укріплення – це важка робота, тому краще візьмемо російські, — пояснив боєць під позивним «Халк».

У бригаді імені Лицарів Зимового Походу також додали, що Росія перекинула на Херсонщину формування, яку підозрюють у мародерстві під час боїв за Київську область весною.

— 305-та російська бригада — ми їх називаємо бригадою пральних машин, тому що вони розграбували Ірпінь — щойно прибула на нашу лінію фронту, — наголосив медик 28-ї бригади «Мама».

20:30 Генерал-майор Дмитро Марченко, що командував обороною Миколаєва, заявив, що ЗСУ ще не готові до контрудару по Херсону.

Про це він розповів в інтерв'ю для Le Monde.

Офіцер підкреслив, що Україні на південному фронті потрібно втричі більше артилерії та літаків, аніж вона має на даний момент, щоб ефективно просуватися у наступі.

— Я не хочу відправляти своїх солдатів на безпідставну загибель для атаки на позиції, які сьогодні дуже добре обладнані, — пояснив Дмитро Марченко.

За його словами, усі невеличкі успіхи в захопленні поодиноких сел в Херсонській області створюють фундамент для великої атаки.

— Всі ці маленькі бої створені для організації справжнього контрнаступу, — акцентував генерал-майор.

Дмитро Марченко додав, що українські удари кожен день в середньому випалюють «чотири склади боєприпасів разом із солдатами та технікою» ворога.

20:10 Сьогодні росіяни намагалися атакувати село Лозове на плацдармі біля річки Інгулець, їм була дана відсіч.

Про результати бою повідомили у Генштабі.

Окрім спроби атакувати Лозове, ворог на Південнобугському напрямку обстрілював багато сел протягом доби. 

— Райони населених пунктів Посад-Покровське, Степова Долина, Лупареве, Новомиколаївка, Новогригорівка, Червона Долина, Зелений Гай, Андріївка, Трудолюбівка, Нововоронцовка, Тополине, Потьомкине, Ольгине, Нікополь. Задіяв авіацію для ударів неподалік Лозового, Великого Артакового та Андріївки, — конкретизували у командуванні.

19:50 Служба безпеки України запустила онлайн-сервіс із пошуку військовополонених та зниклих безвісти в умовах війни.

Обʼєднаний центр з пошуку та звільнення полонених запровадив швидку форму подачі заяв про зниклих безвісти українців в умовах війни, а також тих, хто потрапив у полон до окупантів.

Тепер є можливість повідомити про обставини зникнення особи через онлайн-форму. Тим громадянам, які звернулися до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених раніше, повторно заповнювати електронну форму не потрібно.

— Відправлені через форму дані є конфіденційними і не потраплять до сторонніх осіб, — запевняють в СБУ.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими вкотре застеріг громадян від шахрайських схем, коли невідомі особи можуть пропонувати «допомогу» у визволенні родичів з полону.

Там також зазначили, що за результатами спільної діяльності та реалізації рішень Координаційного штабу з полону вдалося звільнити вже 573 особи.

19:30 Посольство Латвії у Росії на невизначений термін зупинило видачу віз громадянам Росії.

Візу видаватимуть лише росіянам, які їхатимуть на похорон близького родича, повідомляє Delfi.

З березня Латвія видавала візи лише за гуманітарними обставинами (хвороба, або смерть близьких, а також журналістам і рідним громадян Латвії). З 25 лютого по 26 липня із зазначених причин було видано 654 візи. Крім того, право на в'їзд отримали 247 співробітників російських ЗМІ та 206 членів їхніх сімей.

3 серпня стало відомо, що влада Латвії планує запровадити додаткові перевірки для всіх громадян Росії та Білорусі при в'їзді в країну.

19:10 Українська стрічка «Мати Апостолів» режисера Зази Буадзе отримала головну нагороду міжнародного кінофестивалю Asia Film Art у Гонконзі.

Про це повідомили у пресслужбі Держкіно.

Драма виборола перше місце серед робіт із Німеччини, Японії, Китаю, Індії, США та Гонконгу.

В основі стрічки «Мати Апостолів» лежать історії жінок, сини яких воювали за Україну у 2014 році. У пошуках сина-пілота, чий літак збили над окупованою територією, мати потрапляє в чужий і агресивний світ ненависті та страждань.

У цьому пеклі жінка шукає сина та, маючи в серці велику любов і милосердний характер, змінює всіх, кого зустрічає на своєму шляху. Її відчай і біль перероджуються у вічний материнський дух землі, який повертає синів додому, живих чи мертвих.

Міжнародний кінофестиваль Asia Film Art (AFAIFF) проводить Асоціація кіномистецтва Гонконгу (HKFAA) і Асоціація кіномистецтва Макао (MFAA). Фестиваль представляє новаторських кінематографістів і художників з усього світу.

18:50 Президент Росії Владімір Путін Під час зустрічі з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом сьогодні у Сочі проситиме допомогти обійти санкції Заходу в енергетичному й фінансовому секторах.

Про це пише Європейська правда, посилаючись на The Washington Post.

Згідно з перехопленням української розвідки, яке отримало в розпорядження видання, Росія попрохала Туреччину дозволити їй купувати частки в турецьких нафтопереробних заводах, нафтових терміналах і резервуарах – це може дозволити Москві приховати походження нафти після набуття чинності нафтовим ембарго ЄС.

Росія також вимагає, щоб кілька державних турецьких банків відкрили кореспондентські рахунки для найбільших російських банків і щоб російським промисловим виробникам було дозволено працювати поза меж вільних економічних зон у Туреччині.

— В обмін на пропозиції Путін нібито запропонує Ердогану згоду на військову операцію проти курдів на півночі Сирії, яка раніше викликала роздратування Москви через підтримку нею Башара Асада, — йдеться у публікації.

Як зазначає The Washington Post, підтверджень того, що Анкара готова прийняти пропозиції Москви, не має. Джерела видання з турецького й західного боку не підтвердили та не спростували автентичність перехоплення.

18:28 Очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомив, що відстежуватиме рішення суддів щодо обрання запобіжних заходів коригувальникам російских обстрілів по місту.

— Ми працюємо по колаборантам. Бубуть відпрацювання. Уважно спостерігаю за судами по коректувальникам. Ще поважливо прошу відноситись до правоохоронців, з розумінням, що це необхідно для спільної справи. Співпрацюйте, надавайте корисну інформацію та поводьте себе ввічливо. Разом до перемоги, – каже Віталій Кім

17:30 У ЗСУ допустили можливість завдання нових ударів по Антонівському мосту в Херсоні, каже керівник пресцентру сил оборони «Південь» Наталія Гуменюк.

Вона додала, що окупанти намагаються будувати альтернативні переправи через Дніпро біля Херсона, але вони також стають цілями ЗСУ.

— Їх спроби зрозумілі, бо вони хоч щось і мають робити, аби хоч би заспокоїти свої нерви. Вони намагаються навести понтонні переправи, але й ці об'єкти також підпадають під вогневий контроль, тому що ми маємо таку зброю, яка дозволяє влучати у вибрану ціль, – резюмувала вона.

16:53 Дві тисячі 17-кілограмових наборів від WFP з соняшниковою олією, консервами, крупами та макаронними виробами роздали волонтери гуманітарного штабу Миколаївщини (БФ «Світлі справи») внутрішньо переміщеним особам та вразливим верствам населення у місті Очаків.

16:41 Спецслужбовці у Львівській області затримали угруповання з двох прихильників «путінізму», які відкрито здійснювали колабораційну діяльність. Про це повідомляє обласне управління Служби безпеки України.

У соцмережах вони активно підтримували агресію проти України та закликали громадян приєднуватися до окупаційної влади країни-окупанта.

16:24 Канада виділила 6 мільйонів доларів на втілення низки проєктів із підвищення ядерної безпеки в Україні

Про це пресслужба Постійного представництва Канади в ООН повідомила у Twitter.

— Аби допомогти підвищити ядерну безпеку в Україні, Канада виділила 1 мільйонів доларів МАГАТЕ для зміцнення безпеки на українських ядерних об’єктах. Також 5 мільйонів доларів Держдепу США для допомоги Україні у виявленні та реагуванні на незаконні ядерні транспортування на її території, — заявили у канадському представництві.

16:21 Євген Пригожин — власник ПВК «Вагнер», чиї найманці можуть бути причетними до масової страти українських військовополонених в Оленівці, а також російський співак Сергій Шнуров відвідали так звану «ЛНР». І як тут не згадати його ж пісню «А тебя я не люблю, ехай...Ехай на…!»

16:13 У Миколаєві поліцейські затримали чоловіка за незаконне зберігання психотропних речовин. Психотропні речовини чоловік замовляв через інтернет, а отримував поштовим сервісом. 

Про це повідомили у пресслужбі Національної поліції в Миколаївській області.

На місці правоохоронці вилучили у миколаївця пакунок із психотропною речовиною «Альфа-PVP». Загальною вагою майже 500 грамів.

15:50 Проросійський колаборант, так званий «голова адміністрації Херсонської області» Володимир Сальдо, переніс інсульт і зараз перебуває в медикаментозній комі.

Про це повідомляє російський телеграм-канал «Осторожно новости».

Зазначається, що Володимира Сальдо схопив інсульт нібито на «фоні високого стресу через роботу та постійну необхідність дотримуватися заходів безпеки». За даними каналу, гауляйтер перебуває в лікарні окупованого Криму у реанімації.

15:42 Внаслідок ворожого обстрілу Миколаєва сьогодні вдень, 5 серпня, поранення отримали більше 10 чоловік, є загиблі. Про це повідомив очільник Миколаївської ОДА Віталій Кім.

На місці працюють «бригади швидкої». Віталій Кім пообіцяв надати більше інформації трохи згодом.

15:20 Посол України Юлія Ковалів закликала Канаду відмовитися від обслуговування ще п’яти турбін російського газопроводу «Північний потік 1». Про це вона заявила на Комітеті закордонних справ Палати громад парламенту Канади та написала у Facebook.

Вона зазначила, що комітет проводив слухання на тему винятків з санкцій для турбін «Північного потоку-1».

15:09 Слідчі Служби безпеки повідомили про підозру колишньому заступнику керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони. Про це повідомляє СБУ.

За інформацією спецслужби, генерал-майор підозрюється у державній зраді, а також у посяганні на життя працівника правоохоронного органу та незаконному зберіганні зброї.

За даними слідства, колишній посадовець передавав російським спецслужбам таємну і цілком таємну інформацію щодо актуальної військово-політичної ситуації в державі.

15:08 В одному з районів Миколаєва внаслідок ворожого обстрілу виникли пожежі.

14:52 Сьогодні вдень один з районів Миколаєва знов зазнав обстрілу з боку російської армії. Очевидці повідомляють про вибухи і пожежі в місцях «прильотів».

14:47 Польща надала два спеціалізованих автомобілі (рефрижератори) MAN для виконання завдань з перевезення та повернення загиблих українських військових.

Про це заявив уповноважений з питань зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко, повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

За його словами, для виконання таких завдань в Україні не вистачає спеціалізованих автомобілів.

14:39 Посол України в Канаді Юлія Ковалів закликала канадський уряд відмовитися від обслуговування та ремонту ще пʼяти турбін для російського газопроводу «Північний потік».

Про це повідомляє «Європейська правда».

Юлія Ковалів у виступі перед канадськими депутатами заявила, що рішення обслуговувати турбіни Siemens — це дуже небезпечний прецедент послаблення санкційного тиску, який посилив позиції росії.

14:13 У Новій Каховці та Олешках пролунали вибухи, повідомляється у пабліці «Збройні Сили України. Війна з окупантами». Попередньо, ЗСУ завдали ракетних ударів по скупченням окупантів та їхнім складам. Працював HIMARS.

14:09 У Володимирському кафедральному соборі у Києві проходить церемонія прощання з Олексієм та Раїсою Вадатурськими  

Попрощатися з загиблими прийшли багато миколаївців. Зокрема, міський голова Олександр Сєнкевич, секретар міськради Дмитро Фалько, депутат міськради Артем Ільюк, ректор ЧНУ імені Петра Могили Леонід Клименко, а також заступник голови ДСНС України Максим Грицаєнко.

Нагадаємо, подружжя Вадатурських загинули у ніч на 31 липня, коли Росія завдала наймасовішого з початку війни обстрілу Миколаєва. У їх будинок влучила ракета С-300.

13:38 Під час комендантської години у Миколаєві електротранспорт працювати не буде, повідомили у міськраді.  

Сьогодні, 5 серпня, електротранспорт працюватиме лише до 19:00.

13:14 Росія планує шпигувати за Україною за допомогою іранського розвідувального супутника «Хаям», пише The Washington Post. Росія запустить супутник із космодрому «Байконур» 9 серпня. 

Супутник має систему «Канопус-V» — вона дозволить Ірану майже безперервно стежити за обʼєктами в Перській затоці. Але Іран не одразу отримає до нього доступ — росіяни будуть використовувати «Хаям» протягом кількох місяців або довше.

12:50 Сьогодні до 18:00 припинено водопостачання для жителів будинків, що розташовані від вул.Ульянових до Київського провулку.

У цей час фахівці МКП «Миколаївводоканал» проводитимуть ремонт водопровідної мережі.

12:13 На території Миколаєва з 23:00 п’ятниці по 5:00 понеділка буде діяти комендантська година.

Про це йдеться у розпорядженні голови Миколаївської військової адміністрації Віталія Кіма №276-р.

«Запровадити на території міста Миколаєва комендантську годину з 23:00 05 серпня 2022 року до 05:00 08 серпня 2022 року», — йдеться в документі.

Віталій Кім у відеозверненні додав, що у екстрених випадках тих, кому потрібно виїхати з міста, супроводжуватиме поліція.

Це ж стосується і автобусів, що їдуть за кордон. Їх також супроводять правоохоронці.

Також можна буде вигулювати собак, дітям дозволено гратися у дворі. У дорослих мають бути з собою документи.

«Чесним людям переживати немає за що. Просто беріть з собою документи. Вигуляти собаку недалеко від дому — можна, діти у дворі — також можна. Просто намагайтеся знаходитися вдома», — сказав він.

11:51 Біля тимчасово окупованого Севастополя у Чорному морі раптово задимів російський корабель, повідомляє Центр стратегічних комунікацій ЗСУ.

Спочатку він випустив димові приманки, а потім судно огорнули клуби чорного диму.

«Є надія, що це корити поповнить ряди підводного флоту москалів. Тримаймо кулачки і стежимо за розвитком подій», — прокоментували у Страткомі.

11:07 Миколаїв. Наслідки удару 4 серпня. Фото: Костянтин і Влада Ліберови.

10:27 Сьогодні за ніч Миколаїв зазнав обстрілів тричі: після опівночі, близько третьої ночі та о 6:40 ранку, повідомив мер Олександр Сєнкевич.

В основному під удар потрапив Корабельний район міста.

Внаслідок обстрілів один приватний житловий будинок частково зруйновано, ще в одному виникла пожежа від влучання боєприпасів та їх уламків.

За попередньою інформацією Військової комендатури оборони міста, вночі Миколаїв обстрілювали касетними боєприпасами з РСЗВ, зранку - ствольною далекобійною артилерією «Піон».

10:08 48-річна жінка та 22-річний чоловік із Миколаєва публічно закликали підтримати агресію РФ та виправдовували війну. Нині обом загрожує реальний термін ув’язнення, повідомляє Відділ комунікації поліції Миколаївської області.

У соціальних мережах та месенджерах мешканка обласного центру розповсюджувала публічні заклики до підтримки рішень та дій Російської Федерації, а також виправдовувала та визнавала правомірним тимчасову окупацію частини території України.

У свою чергу, молодик у соціальній мережі створив сторінку, де поширював та публічно використовував символіку комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та поширював матеріали, у яких містилося виправдовування, заперечення збройної агресії російської федерації проти України.

09:46 З 24 лютого армія РФ на війні в Україні втратила близько 41 тисячі 650 військових, 150 осіб ліквідовано за останню добу. 

09:27 Вночі та зранку, 5 серпня, ворог обстріляв Корабельний район Миколаєва. Попередньо відомо про влучання у приватний будинок та пошкодження будинків навколо. Окрім того, відбулась пожежа на відкритій території внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків. Детальна інформація щодо пошкоджень та постраждалих уточнюється, повідомили в Миколаївській ОВА.

За попередньою інформацією Військової комендатури оборони міста Миколаєва, вночі Корабельний район розстрілювали касетними боєприпасами з РСЗВ, зранку — ствольною далекобійною артилерією «Піон».

08:58 Перший караван суден з українським зерном вирушив з портів Одеси. Три судна направляться в Туреччину, Велику Британію та Ірландію, повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

За його словами, на борту трьох балкерів Navistar, Rojen та Polarnet 57 тисяч тонн української кукурудзи.

Також він зазначив, що Україна планує забезпечити здатність портів обробляти понад 100 суден на місяць:

«Хоча «зерновий коридор» уже запрацював на вихід, нашою ціллю є повноцінна робота портів в обидва напрямки. Ми отримуємо заявки судновласників, які готові заходити в наші порти під завантаження і перший захід очікується вже завтра. Наша ціль — 3 та більше мільйони тонн експорту агропродукції щомісяця з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

08:37 В Чорному морі в ракетно-безпечному районі маневрують 9 бойових кораблів та катерів РФ, повідомляє Оперативне командування «Південь».

2 надводних і 1 підводний носії ракет типу «Калібр» напоготові до застосування двох десятків снарядів високоточного спрямування. 2 великих десантних корабля продовжують тримати тонус загрози висадки морського десанту.

07:51 Протягом минулої доби українськими штурмовиками атаковано 2 осередки ворожого озброєння та техніки в Херсонському і Каховському районах.

Гелікоптерною парою розбито ворожий опорний пункт на окупованій Миколаївщині, повідомляє  Оперативне командування «Південь».

Також нашими ракетно-артилерійськими підрозділами під час виконання вогневих завдань щільно атаковано ворожу систему протиповітряної оборони та логістичні пункти, в тому числі й з боєприпасами в Херсонському районі.

Достеменно встановлено, що з ворожих лав викреслено:

  • 39 окупантів
  • 4 зенітно-ракетні системи С-300
  • радіолокаційну станцію «Імбир»
  • автоматичний міномет 82-го калібру «Волошка»
  • 9 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

Знищено 3 склади з боєприпасами в Придніпровському, Херсоні та Токарівці. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

7:20 Другий зерновий караван вирушить сьогодні вранці з морпорту «Чорноморськ» та Одеського морського торговельного порту.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

«Очікується вихід двох суден з порту «Чорноморськ», а також одного з Одеського порту. Після цього буде сформований караван, який разом з лідируючим судном вирушить до портів призначення», - повідомив міністр.

Дивитись повну версію