Луценко: Сідати за стіл переговорів з Кремлем можна тільки після звільнення Півдня України

Колишній Генеральний прокурор України, а сьогодні - боєць тероборони на миолаївсько-херсонському напрямку Юрій Луценко вважає, що приступати до переговорів з Кремлем Україні варто тільки після звільнення Херсонщини від російських окупантів.

Про це Юрій Луценко заявив в ефірі телеканалу «Прямий» вчора, 4 серпня.

За його словами, спочатку має бути очевидна для всіх ганебна військова поразка Путіна в Україні, а тільки потім можливо говорити за столом. 

— Путін — людина, яка сповідує розмову з позиції сили. І сьогодні він хоче сісти за стіл переговорів, це очевидно не тільки Шредеру (ексканцлер Німеччини Герхард Шредер, - прим.), яскравому представнику п’ятої колони Кремля, а і фактично всі його консерви по всьому світу зараз нам починають розповідати про необхідність початку переговорів. Ці переговори для Путіну зрозумілі: він вичерпав свій технічний ресурс, у нього дуже близькі катастрофіяні наслідки для економіки після введення санкцій, і він хоче зупинитися на досягнутому. Для нас це неприйнятна історія. Вважаю, що найгірший варіант, який для нас може бути — це фіксація нинішньої лінії фронту, - вважає Юрій Луценко.

За його словам, спочатку треба зачистити від росіян окуповані території по правий берег Дніпра.

Юрій Луценко, скріншот з відео

— В першу чергу, тому, що, саме на тому напрямку, де я служу, це Херсонщина, Миколаївщина, ми маємо зачистити окупантів з правого берега Дніпра. Якщо ми цього не зробимо - вон изможуть почати нову хвилю війни в будь-який зручний для них момент. Наступаючи знову на Миколаїв, Одесу, Кривий Ріг чи будь-яку іншу територію України. Наша програма мінімум - зачистити правий берег Дніпра. Друга, наша програма максимум, нанести удар по лівому берегу, зачистивши так званий коридор Мелітополь — Бердянськ і вийти до Перекопа. Коли ми це зможемо — тоді ми можемо говорити, що ми готові до переговорів з Кремлем. Бо я впевнений, що такої поразки Путін не переживе. Він буде зміщений зі своєї посади, і тоді повернення Криму та Донбасу, з моєї точки зору, може бути досягнуте дипломатичним шляхом. Отже, військоим шляхом ми маємо зачистити Південь, а дипломатичним - звільнити Крим та Донбас. Єдине, що я не хотів би, це при цьому називати конкретні дати і напрямки наших військових зусиль, - сказав Юрій Луценко.

Раніше повідомлялось, що президент Володимир Зеленський заявив, що усі новини про начебто готовність Росії до переговорів — фейкові, бо прямо зараз ворог стягує сили в південні області України.

Дивитись повну версію