Хроніка війни, 166-й день: ЗСУ нанесли удари по скупченню росіян на Херсонщині

Миколаїв, фото: Євген Завгородній

8 серпня триває 166-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Протягом минулої доби, на Південнобузькому напрямку основні зусилля противника продовжують зосереджуватися на утриманні займаних позицій і недопущенні просування наших військ. Ворог активно веде розвідку БпЛА, повідомляє Генштаб.

Здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж всієї лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів в районах Ольгиного, Новогригорівки та Андріївки.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:00 Завдяки перевірочним заходам протягом комендантської години на вихідних в Миколаєві вдалося викрити близько 400 колаборантів.

Інформацію в етері телеканалу «Київ» підтвердив генерал-майор Дмитро Марченко.

Військовий позитивно оцінив работу правоохоронних органів за декілька останніх діб.

— Було затримано біля 400 осіб з підтвердженням про їх дії, що вони передавали цінну інформацію на той бік. Я поки що не можу про це казати, але комендантська година пройшла дуже вдало, почистили дуже добре місто, окрім колаборантів знайшли багато інших правопорушень. Вихідні пройшли не просто так, — підсумував він.

21:30  Турція і ООН отримали від України пропозицію щодо використання порту Миколаєва для експорту продовольства.

Таку заяву зробив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Київ обґрунтував ініціативу тим, що потужності портової інфраструктури Миколаєва дозволять наростити темпи постачання зернових.

— У перспективі Україна також хоче домогтися звільнення Миколаївського морського порту для транспортування зерна. Відповідна пропозиція надійшла в ООН і Туреччину. Мета – збільшити експорт зерна до трьох мільйонів тонн на місяць, — пояснив очільник Мінінфраструктури.

21:10 Команда «Шахтаря» на товариській грі проти «Роми» вийшла на поле у футболках з назвами міст-героїв, які найбільше постраждали від російських бомбардувань. Згадали і Миколаїв.

Про особливу ініціативу написала La Stampa.

Зустріч на стадіоні «Олімпійський», метою якої став збір коштів для України, закінчилася перемогою італійців з рахунком 5:0.

Окрім Миколаєва, «гірняки» надрукували на футболках Ірпінь, Охтирку, Харків, Маріуполь і багато інших населенних пунктів, які хоробро протистоять російській армії майже 6 місяців поспіль.

20:50 Іспанець Хуан, що захищає південні рубежі України, зберіг життя трьох побратимів на Херсонщині, на яких полював російський дрон. При цьому він сам отримав поранення, після чого до нього зі словами подяки завітав президент Володимир Зеленський.

Про героїчний випадок написала агенція EFE.

Ветеран з 13-річним досвідом вступив у підрозділ Української добровольчої армії «Арей» на посаду снайпера.

— Якби я був багатим, я б пожертвував на допомогу Україні. Якби я був лікарем, то приїхав би лікувати поранених. Але я вмію добре битися, тому вирішив допомогти якнайкраще, — розповів він про свою мотивацію.

Його командир розповів журналістам, що Хуан надзвичайно ефективно знищував ворожі цілі у бою. У своєму підрозділі громадянин Іспанії був єдиним іноземцем, але це не завадило йому знайти спільну мову з іншими солдатами.

Під час боїв на півдні Херсонщини доброволец врятував життя інших бійців, але зазнав поранень.

— Я побачив дрон прямо над ними. Дрон перевозив якусь вибухівку, яку він збирався скинути на солдатів, як можна побачити на багатьох відео в Інтернеті, — розповів снайпер.

Військовий провів п'ять днів у реанімації та був переведений до Одеси. Він втратив декілька пальців з правої руки та частину м’яза правого стегна. Під час вибуху у нього також травмувалися печінка і нирки.

— Дорогою до лікарні у мене двічі зупинялося серце. Мене врятували колеги та медики, які мене реанімували, — сказав він.

Поранений був дуже здивований, коли наприкінці липня до нього у палату завітав президент, який подякував йому за службу та сфотографувався з ним. Зеленський також пообіцяв повернутся, щоб особисто нагородити Хуана за збереження життя побратимів у бою.

Тепер він сподівається якомога швидше відновитися і повернутися до свого підрозділу, аби бути корисним у будь-якому вигляді, хоча б як інструктор.

20:30 Хроніки обстрілів Миколаєва під перших днів вторгнення.

20:05 Бургомістр німецького Ганноверу Беліт Онай заявив, що Миколаїв отримує і отримуватиме від міста не символічну, а «конкретну допомогу».

Його цитують у Frankfurter Rundschau.

Міський голова акцентував, що Ганновер пов'язаний з Миколаєвом ініціативою «Мери за мир».

— Організовуємо доставку допомоги в місто Миколаїв. Для нас важливі не лише символічні дії, а й дуже конкретна допомога, — підкреслив політик.

Мер додав, що загалом у Німеччині більше 100 міст надали або нададуть допомогу Україні.

— Вони хочуть відігравати певну роль ще й тому, що у війнах, як зараз в Україні, страждають переважно міста. Ми активізували контакти з Україною через такі міста-партнери, як Київ, щоб допомагати та жити солідарністю, — розповів Беліт Онай.

19:50 РФ намагається перевести війну проти України у максимально затяжний формат для виснаження політичної волі частини західних політичних еліт.

Таку думку висловив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

— Бліцкригова війна росіянам не вдалася. Адже ставка була лише на цей тип війни. Виявилося, що вони зовсім не мали реальних уявлень про оборонні та мобілізаційні можливості України. Не мали цих уявлень і наші партнери. А тому зараз росіяни намагаються перевести війну у максимально затяжний формат, щоб пограти у виснаження. Не тільки й не стільки виснаження України, а скоріше виснаження політичної волі частини західних політичних еліт, — заявив Михайло Подоляк.

Він підкреслив, що для того, аби прискорити фіналізацію війни, партнерам потрібно пришвидшити формати допомоги Україні, насамперед, військової.

Радник очільника ОП розповів, що Росія хоче повернути себе в глобальний порядок денний як лідер, який «має право щось диктувати» і запропонувати світу кілька варіантів «тимчасового фіналу»: або переговори з ультимативними умовами росіян або війна на виснаження, але без активного постачання Україні РСЗВ та іншої далекобійної артилерії.

Він розповів, що РФ нині намагається проводити «спеціальну контроперацію», яка полягає у затягуванні війни, інформаційній втомі, нових точках напруги (Тайвань, Косово, Африка), тоншій інформаційній роботі росіян щодо дискредитації будь-якої допомоги Україні й нескінченних спробах деморалізувати українські озброєні сили та суспільство.

Водночас Михайло Подоляк запевнив, що будь-які «поразницькі версії/сценарії/настрої» взагалі не зіграють у нас. А росіяни продовжують тинятися в темряві власних ілюзій.

19:30 Німеччина пообіцяла допомогти Україні з розблокуванням макрофінансової допомоги у розмірі 8 млрд євро від Європейського союзу.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook.

Глава уряду провів онлайн-зустріч з міністром фінансів Німеччини Крістіаном Лінднером. Останній пообіцяв допомогти Україні з отримання макрофіна.

Також Шмигаль нагадав, що Німеччина з перших днів війни надала значну фінансову допомогу Україні.

— Розраховуємо на тверду підтримку України й у співпраці з міжнародними партнерами. Зокрема, Німеччина підтримує розпочатий Україною процес відтермінування виплати боргів та започаткування нової спеціальної програми з МВФ, — додав Денис Шмигаль.

19:10 У російській зброї, яку за час війни захопили українські військові, виявили понад 450 компонентів іноземного виробництва.

Про це йдеться у звіті Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (Royal United Services Institute), що у розпорядженні Reuters.

Такий висновок зробили після аналізу 27 одиниць зброї, зокрема крилатих ракет та систем протиповітряної оборони. Близько двох третин компонентів були виготовлені американськими компаніями. Майже чверть усіх західних компонентів зброї становила продукція компанії Texas Instruments та Analog Devices.

Решта компонентів були виготовлені у Японії, Південній Кореї, Великій Британії, Німеччині, Швейцарії та Нідерландах. Наприклад, російська крилата ракета 9M727 містила 31 сторонній компонент. Деталі були виготовлені американськими та німецькими компаніями.

А у крилатій ракеті Х-101, яку використовували для ударів по Києву та інших українських містах, був 31 іноземний компонент. Частину з них виготовили американські корпорації Intel та Xilinx.

Компанії, чиї компонента знайшли у російській зброї, заявили, що дотримуються антиросійських санкцій і продають комплекти до РФ. Експерти зазначили, що багато іноземних компонентів коштують лише декілька доларів, і російські компанії могли їх придбати через інтернет до початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Проте понад 80 знайдених мікрочипів підлягали експортному контролю США з 2014 року. Це означає, що для відправлення до Росії потрібна була ліцензія. Крім того, компанії мали обов'язково переконатись, що ці компоненти не потраплять до російських військових.

18:30 Глава українського уряду Денис Шмигаль заявив, що мінування військами РФ Запорізької АЕС має всі ознаки ядерного тероризму з боку кремлівського режиму.

Таку оцінку діям росіян він дав під час зустрічі з послом США в Україні Бріджіт Брінк у понеділок, 8 серпня.

За словами прем'єр-міністра, щоб запобігти ядерній катастрофі, до якої можуть призвести російські провокації, світ має об'єднатися.

— Розраховуємо на підтримку партнерів, щоб якнайшвидше зупинити агресора, — підкреслив він.

18:00 На тимчасово окупованих територіях фіксується зростання тиску загарбників на цивільне населення.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

Так, за інформацією ГУР, у Великому Бурлуку на Харківщині окупаційною адміністрацією здійснюється тиск на місцевих підприємців із метою примусити їх отримати паспорти РФ та перереєструватись відповідно до російського законодавства.

У багатьох населених пунктах окупанти погрожують закрити та націоналізувати підприємства. Також, загарбницькі адміністрації планують ввести щомісячний "податок" на кожен автомобіль підприємств у розмірі 5000 рублів.

— Після прибуття в Балаклію нового батальйону окупантів, зокрема з числа мобілізованих у РФ колишніх кримінальних в’язнів, різко зросло агресивне ставлення до місцевого населення, жорстокість та аморальна поведінка загалом, — додає у повідомленні воєнна розвідка.

Крім того, продовжуються конфлікти між підрозділами противника на етнічному підґрунті, що часто зачіпають цивільне населення.

—Так, на окупованій території Запорізької області у результаті такого конфлікту був застрелений заступник командира чеченської національності одного з підрозділів. А в Зеленопіллі окупант у стані алкогольного сп'яніння на БТР збив електричний стовп, через що було знеструмлено населений пункт, — повідомляє ГУР.

Також розвідка інформує, що на окупованій території Херсонщини, зокрема в Голій Пристані, посилюється пресинг місцевого населення на блокпостах.

17:40 Правозахисна організація Amnesty International у своєму останньому звіті про українських військових використала свідчення людей із фільтраційних таборів і тюрем на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки із посиланням на джерела.

До процесу збору свідчень були залучені «незалежні журналісти та волонтери» на території Миколаївської, Харківської, Донецької та Луганської областей. Однак більшість даних для звіту отримали під час опитування людей, яких вивезли на тимчасово непідконтрольні Україні території Донецької, Луганської областей та Криму.

У Центрі зазначають, що інформацію збирали на території фільтраційних таборів та тюрем. А опитування проводилось серед «охочих» надати подібну інформацію.

— Отже, така інформація, зібрана на території таборів, не мала взагалі використовуватись під час складання звіту. Оскільки такі інтервʼю були відібрані під очевидним тиском з боку силових охоронних органів РФ (адміністрації закладів, – прим.), який здійснювався на постійній основі, — зазначають у Центрі. 

У Центрі стратегічних комунікацій наголошують, що «правильні» інтерв'ю інколи були єдиним шансом пройти фільтрацію та виїхати за межі окупованих територій. Джерела повідомили, що зібрані журналістами та волонтерами матеріали також перевірялись адміністрацією закладів та, в окремих випадках, співробітниками російської ФСБ.

17:20 СБУ заявила, що затримала групу кілерів, які планували вбити міністра оборони Олексія Резнікова та керівника ГУР Міноборони Кирила Буданова. 

За вбивство кожного з них російські «куратори» обіцяли винагороду від 100 до 150 тисяч доларів.

16:51 Народний депутат України Олександр Гайду передав сучасні інфузійні насоси Миколаївській обласній офтальмологічній лікарні.

Ці апарати незамінні у наданні екстреної медичної допомоги та вже встановлені у реанімаційному відділенні. Про це повідомляє кореспондент НикВести.

16:49 Окупанти показали наслідки нічної роботи ЗСУ по Антонівському мосту в Херсоні На відео зазначається, що місце події оглядає Слідком РФ. Під удар також потрапила будівельна техніка, яка ремонтувала міст від попередніх руйнувань.

16:40 Національний банк дозволив банкам і валютним обмінникам визначати будь-який курс для викупу валюти у населення.

Про це йдеться в постанові правління Нацбанку №172.

— Уповноважені установи здійснюють купівлю та продаж готівкової іноземної валюти за курсом, встановленим уповноваженою установою, — йдеться у п. 12-2 постанови.

16:26 Колишньому міністру оборони України Михайлу Єжелю повідомлено про підозру у державній зраді за погодження підписання «Харківських угод», чим сприяв РФ в окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Про це повідомляється на сайті Державного бюро розслідувань у понеділок.

— Адмірал, який свого часу був головнокомандувачем Військово-Морських сил України й розумів всі ризики продовження перебування російського флоту на території України, погодив весь пакет документів, необхідних для імплементації угоди між Україною та РФ із питань перебування чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 21 квітня 2010 року, так званих Харківських угод, — йдеться у повідомленні.

16:07 Збройні сили України тримають ситуацію на півдні України під вогневим контролем і значно ускладнили наміри ворога просуватись суходолом.

Про це під час брифінгу повідомила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк, пише Укрінформ.

— На півдні залишається напруженою обстановка, але вона контролюється силами оборони. Зважаючи на те, що ворог підтягує резерви, намагається розгортати ударні угруповання і вишукує місця для маневрів своїх сил, ми тримаємо ситуацію під контролем, в тому числі вогневим, і достатньо суттєво вносимо корективи в їх плани. Зокрема, наміри ворога просуватись на суходолі дуже ускладнені, він не має такої можливості, тому акцентує свою увагу на артилерійських та авіаційних ударах, — сказала Наталя Гуменюк.

15:50 Обстріли Запорізької АЕС є самогубними, удари по станції необхідно терміново припинити.

Про це йдеться в заяві генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша під час прес-конференції в Токіо.

— Атаки на АЕС — самогубний акт. Ми сподіваємося, що це припиниться. Одночасно з цим ми хочемо, щоб МАГАТЕ отримала доступ до станції. І ми сподіваємося, що воно зможе використовувати свої компетенції, — заявив Антоніу Гутерріш.

15:39 Російські військові, які зараз знаходяться на південній лінії фронту в Україні, деморалізовані і шукають різноманітні приводи, аби не брати участь у війні. Зокрема, вони винайшли спосіб отримати легке поранення, щоб бути евакуйованими при першій нагоді.

«Ми вже говорили, що нас спочатку дивували такі дивні укріпні позиції, які ми знаходили там, де вони відступали. Що це такий за окоп глибиною в 50 см? Як там заховатися? Там не заховаєшся. Потім ми отримали інформацію перевірену і достовірну про те, що це окоп для легких уражень. Вони, вириваючи такий окоп, лягають туди спинами, підіймають руки-ноги, щоб отримати легке поранення і бути евакуйованим з поля бою. Це, власне, характеризує їх настрій. Розуміючи, що піти добровільно звідти їм не дадуть, вони намагаються ось таким чином вивести себе з ладу, з лав тої армії, яка сама довга в світі», — розповіла в інтерв’ю телеканалу «НІС-ТВ» розповіла начальниця пресцентру сил охорони та оборони ОК «Південь» Наталя Гуменюк.

15:18 Тайвань цього тижня проведе військові навчання з бойовими стрільбами, що імітуватимуть захист острова від китайського вторгнення.

Про це оголосили чиновники самоврядного острова у понеділок, повідомляє агентство AFP.

Тайванські військові проведуть протидесантні навчання в південному окрузі Піндун у вівторок і четвер, повідомила тайванська армія.

15:08 Від початку повномасштабного вторгнення Росії під час виконання своїх обов’язків загинули 152 співробітники українських підприємств. У Миколаївській області поранення отримали 69 людей, 26 загинули.

Про це повідомляє сайт Фонду соціального страхування.

— З початку війни внаслідок бойових дій на підприємствах України зафіксовано 243 випадки травмування та/або смерті працівників, більшість з яких групові, — йдеться у повідомленні.

14:55 Деснянський районний суд міста Чернігів засудив до 10 років увʼязнення російського військового Михайла Куликова, який із танка обстріляв квартиру в багатоповерхівці на околиці міста.

Про це повідомляє видання «Ґрати».

— Хочу ще раз попросити вибачення у всіх, кого це торкнулося. Морально та фізично. За мною зроблене я каюсь — із самого початку й досі, вже майже півроку. Щиро перепрошую. Вибачте. Я просто хочу повернутись додому, до родини. Дякую вам за все, — сказав він у своєму останньому слові.

14:40 Вранці у понеділок, 8 серпня, у небі над Черкаською областю збили російську ракету. Внаслідок падіння уламків двоє людей отримали поранення, їх госпіталізували. Про це в Telegram повідомив голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

За його словами, також пошкоджено об'єкт цивільної інфраструктури.

— Під час останньої повітряної тривоги в Уманщині спрацювала ППО. Внаслідок падіння залишків збитої ракети пошкоджено об'єкт цивільної інфраструктури. Двоє людей отримали поранення, їх оперативно госпіталізовано. На місці події працюють сили та засоби ДСНС, — написав він.

14:28 У тимчасово захопленому Маріуполі Донецької області російсько-окупаційні війська та бойовики «ДНР» учора, 7 серпня, влаштували стрілянину.

Про це повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

За його словами, о 19:07 у будинку №2 кварталу Азов’є Приморського району пролунали три вибухи. Внаслідок цього загинули двоє російських «робочих, буряти-підрядники», ще двоє — у важкому стані.

14:11 Гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький підписав розпорядження про проведення так званого «референдуму» про «возз'єднання регіону з Росією».

Про це повідомляє пропагандистське видання «РИА Новости».

За даними видання, окупант підписав документ в рамках форуму громадського руху Запорізької області «Ми разом з Росією», який проходить в окупованому Мелітополі.

13:58 РФ шантажує увесь світ та заявила про готовність підірвати заміновану Запорізьку АЕС,  – Енергоатом

Повідомляється, що начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ генерал-майор Валерій Васильєв, котрий зараз командує гарнізоном ЗАЕС, сказав своїм солдатам, що «тут буде або російська земля, або випалена пустеля».

— Як ви знаєте, ми замінували усі важливі об'єкти Запорізької атомної станції. І ми не приховуємо цього від ворога. Ми їх попередили. Ворог знає, що станція буде або російською, або нічиєю. Ми готові до наслідків цього кроку. І ви, воїни-визволителі, маєте розуміти, що іншого в нас немає. І якщо буде найжорсткіший наказ – ми маємо виконати його з честю!, – заявив він.

13:03 Кім розповів про результати роботи правоохоронців під час довгої комендантської години в Миколаєві. Він наголосив, що «це було того варте».

— Вибачте за незручності, які були на вихідних. Але це було того варте. Біля 20 проваджень зареєстрували різні правоохоронні органи, спіймали п’ятеро людей, які перебували у розшуку. Знайшли обладнання, яке реєструє фейкові акаунти й так далі. Розібралися ще з однією групою, яка тепер не буде нам заважати та наводити (ворожий вогонь, — прим.). Ніхто нікого не розстріляв. Російськомовні не розстріляні, нічого не заміновано. Ніхто не нападав ні на Баштанку, не було на Миколаїв просування (російських військ, — прим.), — сказав він.

12:31 Начальник Головного управління Нацполіції в Миколаївській області Сергій Шайхет заявив, що розслідування використання 56 мільйонів, виділених Кабміном на відновлення водопостачання, які ще не надійшли до місцевого бюджету, є превентивним заходом.

Про це він сказав в інтерв’ю на телеканалі «НІС-ТВ».

— Була отримана певна інформація про те, що вказаними грошима хочуть заволодіти. Це були превентивні заходи. Хоча наразі слідство триває, і остаточну крапку в ньому не поставлено. Тобто води в місті все одно немає, але кошти на незрозуміло що хотіли виділити, на той період часу, — заявив Сергій Шайхет.

11:51 Над Одещиною збили крилату ракету морського базування типу «Калібр» випущену з підводного човна у Чорному морі.

Як повідомили в Оперативному командуванні «Південь», протиповітряна оборона ЗСУ знищила ракету 8 серпня, близько 10:00 години.

11:01 У неділю, 7 серпня, російські війська безуспішно намагалися просунутися на схід від міста Миколаєва, але не досягли жодних територій, повідомили в інституті вивчення війни (ISW).

Російські війська здійснили невдалий штурм у напрямку Васильки-Благодатне, приблизно за 45 км на схід від міста Миколаєва.

Ворог продовжує  активізувати повітряну розвідку та наносити авіаудари по Андріївці, Білогірці та Великому Артаковому, які розташовані в районі українського плацдарму над річкою Інгулець

10:59 Дані щодо втрат ворога за добу.

10:25 Премʼєр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід у неділю заявив, що мета ізраїльської операції «Світанок» у секторі Гази досягнута.

«Мети досягли. Немає сенсу продовжувати операцію», — заявив він.

Водночас лідер палестинського угрупування «Ісламський джихад» у Лівані Ехсан Атайя, зі свого боку, заявив, що припинення вогню не буде, допоки Ізраїль не ухвалить їхніх вимог.

09:45 В Миколаївській області за чергову добу зареєстровано 17 пожеж, чотири з яких виникло внаслідок ворожих обстрілів.

Про це повідомили в ДСНС України в Миколаївській області.

Через потрапляння боєприпасів та їх уламків горіла господарча споруда на території дачної ділянки в одному із садових товариств Костянтинівської ТГ Миколаївського району. Пожежу площею 10 квадратних метрів ліквідували.

Ще одна пожежа внаслідок обстрілів виникла на території одного із підприємств  Миколаєва. Після влучання снаряда загорівся вантажний автомобіль ЗІЛ. Вогнеборці 5 ДПРЧ пожежу площею 5 квадратних метрів загасили

Після «прильотів» загорілись літня кухня, господарча будівля та дві господарчі споруди в селищі Первомайське. Рятувальники ліквідували пожежі на загальній площі 100 квадратів.

Також через бойові дії виникла пожежа на території Галицинівського лісового урочища. Вогнеборцями Галицинівського загону місцевої пожежної охорони горіння площею 1,4 гектарів ліквідовано.

09:17 ЗСУ вночі вдарили по Антонівському та Каховському мостах на Херсонщині, повідомила керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк в ефірі загальнонаціонального марафону.

— Відпрацьовано той самий вогневий контроль, який ми тримали кілька діб тому на цьому напрямку і він має свої результати. Влучення досить серйозні — як по Антонівському, так і по Каховському мостах, — сказала вона.

08:42 Зранку, 8 серпня, близько 04:30, ворог обстріляв околиці міста. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється, повідомили в Миколаївській ОВА.

Також, з інформацією ОК «Південь», вчора, 7 серпня, важкою ствольною артилерією 152-го калібру обстріляно Корабельний район Миколаєва. Постраждалих та жертв немає.

07:40 Штурмова авіація та гелікоптерна пара ЗСУ нанесела три удари по скупченню ворожого озброєння та техніки і опорному пункту в Херсонському районі, та ще одному опорному пункту в Бериславському, повідомляє Оперативне командування «Південь».

За їх результатами та роботою ракетно-артилерійських підрозділів з виконання вогневих завдань, підтверджені втрати ворога в кількості:

  • 24 окупантів
  • 1 танка Т-62
  • 5 одиниць іншої броньованої і автомобільної техніки.

В районі Чарівного, в Бериславському районі Херсонщини знищено склад боєприпасів. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

07:09 В Україні затримали понад 1,6 тисячі ймовірних диверсантів, повідомили в Міністерстві внутрішніх справ.

Посадовець каже, що протягом тижня правоохоронці аналізують 10-15 тисяч людей, яких підозрюють у диверсійній діяльності. Зазвичай вони погоджуються співпрацювати з росіянами за 5-10 тисяч гривень.

Дивитись повну версію