170-й день війни: українські авіатори вдарили по опорних пунктах росіян на Херсонщині

Миколаїв, фото: Світлана Вовк

12 серпня триває 170-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

На Південнобузькому напрямку, з метою сковування дій наших підрозділів, ворог обстрілював позиції Сил оборони та обʼєкти цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Українка, Посад-Покровське, Лупареве, Степова Долина, Новогригорівка, Веселий Кут, Широке, Кобзарці, Кавказ, Біла Криниця, Лепетиха, Тополине, Іванівка, Потьомкине та Трудолюбівка.

Завдав авіаційних ударів поблизу Осокорівки, Андріївки, Благодатного, Новогригорівки та Мирного. Вів повітряну розвідку БпЛА, повідомляє Генштаб.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:14 Виноробні Трубецького, що на Херсонщині, скоріш за все, більше не існує. Про це повідомив український географ, краєзнавець та засновник вебпорталу «Україна Інкогніта» Роман Маленков. 

«Напевне шато Трубецького - найкрутіша виноробня Херсонщини й чудова паи'ятка архітектури, більше не існує. Росіяни тут облаштували собі генделик і готель-казарму, а також великі склади боєприпасів. Усе це вибухнуло. Який нинішній стан головної будівлі - поки не відомо», - написав Роман Маленков у своєму фейсбуці.

Зазначимо, що палац княза Петра Трубецького, де до російської окупації Херсонщини знаходилася діюча виноробня та музей, був заснований у 1909 році. Він знаходився в 5 кілометрах від міста Нова Каховка на правому березі Дніпра.

22:40 Черговий випуск миколаївських новин від команди єНовини

22:35 Протиповітряна оборона збила російську ракету над селом Доманівка Миколаївської області.

Про це у телеграмі повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— ППО збило ворожу ракету над Доманівкою, - написав він.

21:40 Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич вважає, що будівництво сміттєпереробного заводу за допомогою Данії позитивно вплине на місто.

Про цю ідею він розповів іноземним журналістам.

За словами міського голови, відновлення Миколаєва Данією буде краще відбуватися у вигляді сумісних проєктів. У якості приклада він запропонував підприємство, що здатне екологічно переробляти сміття на енергію та тепло. Після будівництва його зможе контролювати датська влада.

 Для Данії це не просто марна трата грошей, для вас це можливість для бізнесу,  підкреслив Олександр Сєнкевич.

21:20 Сьогодні, 12 серпня, російські ракети атакували інфраструктуру Запоріжжя. Голова ОВА повідомив про поранення жінки.

Подробиці після ракетного удару деталізували військовий керівник регіону Олександр Старух та в.о мера Запоріжжя Анатолій Куртєв.

Атаку 5 ракетами зафіксували близько 19:15.

— Руйнувань зазнали об’єкти інфраструктури в Шевченківському районі обласного центру. Виникла пожежа. Наразі відомо про одну поранену жінку, — написав голова Запорізької ОВА.

21:00 Нідерландський конгломерат Damen Shipyards, який володів суднобудівним заводом «Океан» у Миколаєві та іншими активами на півдні України, припинив будь-які відносини з представниками РФ або Білорусі.

Це підтвердив гендиректор компанії Арну Дамен, передає газета Het Financieele Dagblad.

Нідерландський бізнес розірвав усі стосунки з країнами агресорами з початку повномасштабного вторгнення в Україну. За словами керівника Damen Shipyards, до 24 лютого у Миколаєві та Херсоні на компанію працювали 214 осіб, тому їм допомогли за потребою.

Зокрема, частину співробітників з родичами евакуювали в Амстердам чи Флісінген, інших розмістили на верфях конгломерату у Румунії чи Польші. Відомо, що як мінімум один робітник загинув під час війни.

20:40 Депутати від партії «Слуга Народу» продовжують будувати партнерські стосунки із країнами Європи для спільної перемоги України.

Про це йде мова у матеріалі партії «Слуга Народу».

 

Цього разу народний депутат Максим Дирдін разом з депутатами Миколаївської облради Віталієм Порхуном, Ігорем Савченко, Євгенієм Ігнатенко та депутатом Первомайської міськради Євгенієм Цушко доставили одному з підрозділів ЗСУ дві машини – кран-тягач та самоскид. Їх отримали завдяки співпраці з литовським благодійним фондом «VŠĮ Vienas k paramos fondas».

— Два тижні тому передали військовим ЗСУ вантажівку зразків НАТО, яка вже зараз працює для забезпечення військової логістики і допомагає нашим захисникам боронити державу. Цього разу для потреб військових ми отримали вантажні автомобілі, які допоможуть їм транспортувати як бойові комплекти, так і важку техніку. Потреба у спецтехніці нашим захисникам, які працюють у вкрай складних умовах, існує постійно, а армія має бути мобільною і добре, що у цьому питанні наші литовські друзі солідарні з нами, – розповів Максим Дирдін.

20:15 У серпні 2022 року влада Данії погодить створення плану відновлення Миколаєва, що буде закріплено в окремому документі.

Про це повідомив канал TV2.

Упродовж декількох тижнів мер Олександр Сенкевич має відправитися з робочим візитом до Копенгагена, де узгодить з Міністерством закордонних справ Данії меморандум, на основі якого буде розписаний план відбудови руйнацій.

 Це не так, що Данія просто доставляє гроші, а потім ми вирішуємо, що з ними робити. Спершу треба створити проекти, а вже потім розраховувати на фінансування,  розповів журналістам співзасновник миколаївської агенції реконструкції та розвитку Тарас Бик.

19:50 В Англії через аномальну спеку, яка тримається у британському регіоні з липня, оголосили посуху. Британська агенція з охорони навколишнього середовища офіційно оголосила її у восьми південних, центральних і східних районах.

Про це пише Bloomberg.

Липень для Англії став найпосуливійшим з 1935 року, що негативно вплинуло на водне середовище і дику природу, яка звикла до традиційної погоди з дощами.

З середини липня від спеки і пожеж потерпав центр Англії. У регіоні тоді зафіксували температурний апокаліпсис у +40 °С.

Посуха однак торкнеться не тільки Британії. За даними Європейської обсерваторії, дані за кінець липня показують, що майже половина країн Європейського Союзу стикаються з подібними умовами, а деякі перебувають на рівні небезпеки.

19:30 Сім'ї російських окупантів почали масово тікати з узбережжя біля Маріуполя. Це сталося після вибухів на аеродромі в Криму.

Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

— Всі сім’ї військових окупантів після кримської бавовни терміново залишили узбережжя від с. Мелекіне до с. Б. Коса. При тому у гауляйтера Іващенко кількість охоронців зросла з 4 до 7. Страх панує серед колаборантів та верхівки маріупольських окупантів. І це — хороша новина, — написав Петро Андрющенко.

Він також розповів і про ситуацію в Маріуполі, зазначивши, що черги в місті скрізь.

— Маріуполь перетворено на справжню історичну реконструкцію СРСР. Навіть на вхід до магазину - черга...Маріупольский порт замер. Обіцяний паром ще жодного разу не зайшов в порт — і це гарна новина, — зазначив Петро Андрющенко.


19:10 Печерський районний суд Києва скасував раніше арешт будівлі торгово-розважального центру Ocean Plaza у Києві.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Рішення ухвалили 2 серпня. Суд зняв арешт з Ocean Plaza, трьох земельних ділянок і кількох квартир у володінні компанії «ІС «Либідь», яка є власником ТРЦ.

Суд звернув увагу, що арешт ТРЦ є надмірно обтяжливим, оскільки блокує діяльність 350 орендарів і 7000 працівників, які забезпечують надходження до бюджетів різних рівнів близько 3 мільярдів гривень на рік.

Як пише агентство, раніше суд передав ТРЦ в управління Агентства з розшуку і управління незаконними активами (АРМА). Слідство вважає, що гроші, отримані від діяльності торгового центру перераховували по ланцюгу фінансових операцій на адресу громадян рф. І на ці гроші фінансувалося виробництво та постачання боєприпасів для російської армії.

Ocean Plaza був у 2012 році придбаний російською компанією «ТПС Недвижимость» російського олігарха з оточення Володимира Путіна Аркадія Ротенберга. У 2019 році бізнесмен Василь Хмельницький опосередковано через UPD Holdings Limited придбав 33,5% акцій ТРЦ Ocean Plaza.

18:50 Міністерство закордонних справ Франції заявило, що присутність та дії збройних сил країни-агресора РФ поблизу Запорізької АЕС значно підвищують ризик аварії.

Про це повідомив речник МЗС Франції у Twitter.

— Присутність та дії збройних сил РФ поблизу Запорізької АЕС значно підвищують ризик аварії, — йдеться у повідомленні.

У відомстві заявили, що Франція підтримує направлення місії МАГАТЕ на місце.

18:26 На Миколаївщині дівчина поширювала матеріали про виправдовування збройної агресії РФ проти України. Їй повідомили про підозру. 

Підозрювана поширювала у соціальній мережі власноруч виготовлені відеоролик та фотоматеріали щодо виправдовування дій російських окупантів та глорифікацію особи, яка здійснює збройну агресію РФ на території України.

У разі доведення вини їй загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

17:54 Миколаївський фристайліст, олімпійський чемпіон Олександр Абраменко розповів, що його батьки відмовляються виїхати з Миколаєва попри регулярні обстріли з боку російської армії. Своє рішення вони пояснюють тим, що хочуть залишатися в рідному місті — на свої землі.

— Страшно, але їхати вони не хочуть, хочуть бути на своїй землі. Я так розумію, що це все залежить від морального настрою, у якому ти там знаходишся. Якщо тебе вистачає, то ти ще можеш залишатися там. А потім, напевно, коли дуже страшно становиться, то ти готовий поїхати, – розповів в інтерв’ю ПРЯМИЙ FM Олександр Абраменко.

17:30 Президент Володимир Зеленський подав до Ради законопроєкти про продовження періоду воєнний стану та мобілізації. Вони завершуються 23 серпня. 

Наразі текстів постанов немає, тому невідомо, на скільки саме президент пропонує продовжити мобілізацію та воєнний стан.

16:52 Нідерланди приєдналися до очолюваної Британією програми підготовки українських військових.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у Twitter.

— Нідерланди приєдналися до очолюваної Великою Британією програми навчання військовослужбовців української армії. Нідерландський персонал розпочне свою місію в серпні цього року. Чим більше ми матимемо добре підготовлених бійців, тим ближчою буде наша перемога. Дякую, Кайса Оллонгрен (міністр оборони Нідерландів, – прим.), за дружбу та підтримку, – написав Олексій Резніков.

16:41 Російське вторгнення в Україну відкинуло економіку Росії на чотири роки тому в першому кварталі після нападу, що стало причиною одного з найтриваліших спадів в історії.

Про це повідомляє Bloomberg.

Російська економіка, яка набирала обертів на початку 2022 року, у другому кварталі перейшла до скорочення. Валовий внутрішній продукт скоротився вперше за рік, впавши на 4,7% в річному численні, згідно з середнім прогнозом 12 аналітиків, опитаних Bloomberg.

16:26 На окупованих територіях Миколаївської області залишається 1100 дітей. Росіяни не дають їх вивезти в безпечне місце.

Про це в коментарі «Суспільному» розповів начальник Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім.

— Росіяни не дають вивезти дітей у безпечне місце — ні через зелений коридор, ніяк. Ми досі платимо зарплатню нашим підприємствам, підтримуємо людей як можемо. Далі не розкажу, але скоро все буде добре, — сказав Віталій Кім.

16:08 У Пісочинській громаді Харківської області поліцейські п’ять годин ловили 8-місячну левицю Василину, що блукала поміж дач.

Про це повідомляє місцева поліція.

— «Хижак у дачному кооперативі» — таке непересічне повідомлення отримали вчора поліцейські офіцери Пісочинської_ТГ. Офіцери розгорнули 5-годинну операцію з упіймання 8-місячної африканської левиці Василини, що неспішно прогулювалась поміж дачних ділянок, — ідеться в повідомленні.

15:51 В тимчасово окупованому місті Генічеськ Херсонської області натовп на смерть затоптав людину під час видачі пенсій.

Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

— З усього району з’їхались люди, щоб отримати гроші і через хаос сталась ось така трагедія.  Російські порядки, як і сама Росія — відстала країна і це лише маленька ілюстрація. Можна було причепитись до багатьох недоліків в Українських реаліях, але щоб людину затоптали в черзі за пенсію? — написав Сергій Хлань.

15:40 Україна закликала весь цивілізований світ не допустити анонсованого російськими окупантами судилища над українськими захисниками у Маріуполі.

— Ми закликаємо увесь цивілізований світ не допустити анонсованого катами судилища у Маріуполі над українськими Захисниками та Захисницями. Вимагаємо негайно направити представників Організації Об'єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, в яких утримують українських військовополонених, передусім – Оленівки, — йдеться в спільній заяві сил безпеки та оборони щодо полонених захисників Маріуполя.

15:20 У центрі Чернівців всього за годину зняли пам'ятник червоноармійцю з постаменту на Соборній площі. Проте нищити його не будуть.

Про це повідомляє Чернівецька міськрада.

— Довше «возилися» з документами. Всього за годину зняли пам‘ятник червоноармійцю з постаменту на Соборній площі. У жодному разі нищити його не будемо. Натомість перемістимо туди, де йому місце, — йдеться в повідомленні.

15:07 Станом на сьогодні Миколаївська та Закарпатська області повністю завершили збирання культур ранньої групи. Наразі в Україні вже зібрано 20,8 мільйонів тонн зерна нового врожаю.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

— Миколаївська та Закарпатська області повністю завершили збирання культур ранньої групи. Ріпаку та гороху обмолочено вже 95%, пшениці 82% ячменю 89%. Сільгосптоваровиробники Одещини та Дніпропетровщини намолотили понад 2 мільйони тонн зерна кожна, ще 5 областей перетнули мільйонний показник збору зернових, — йдеться в повідомленні.

15:01 У Новій Каховці зараз гучно — пролунали вибухи в районі ГЕС

14:50 Фінська філія Amnesty International втратила 400 донорів після публікації міжнародною організацією звіту зі звинуваченнями на адресу Збройних сил України.

Про це заявив голова філії Франк Йоханссон.

У Фінляндії у філії Amnesty близько 40 тисяч донорів. Франк Йоханссон каже, що остаточно знатимуть кількість донорів, які пішли, на початку вересня, коли буде інформація про всі серпневі пожертвування. При цьому він додав, що після публікації звіту в них з’явилися і нові донори.

14:36 Голова оборонного відомства України Олексій Резніков задоволений результатами Копенгагенської конференції Північноєвропейських союзників з підтримки України.

Про це він повідомив в інтерв'ю датському телеканалу DR, передає LB.

— Це була дуже практична та конкретна зустріч з нашими колегами з оборонних відомств. Результат – закладання півтора мільярда євро для військової допомоги України, —  зазначив він.

14:23 Затримано коригувальника російських загарбників, який наводив ракетні удари супротивника на об'єкти міської інфраструктури Харкова.

Про це у п’ятницю, 12 серпня, розповіли у Службі безпеки України.

Як повідомляється, зловмисником виявився «розконсервований» агент ФСБ, який раніше працював у правоохоронних органах та був завербований під час перетину російського кордону ще у 2019 році.

14:11 У центрі Чернівців всього за годину зняли пам'ятник червоноармійцю з постаменту на Соборній площі. Проте нищити його не будуть. Про це повідомляє Чернівецька міськрада.

— Довше «возилися» з документами. Всього за годину зняли пам‘ятник червоноармійцю з постаменту на Соборній площі. У жодному разі нищити його не будемо. Натомість перемістимо туди, де йому місце,  йдеться в повідомленні.

У міськраді пояснили, що демонтажу передували публічні консультації, влада "врахувала думку кожного, хто готовий був нею ділитися".

13:56 Мелітопольський колаборант завдяки партизанам залишився без заднього місця у прямому розумінні. У місті підірвали зрадника Олега Шостака, одного із керівників виборчого штабу «Єдиної Росії».

—Підсумок: тепер Шостак точно не зможе сидіти на стільці рівно - його частина тіла для сидіння буквально підірвана,  пише мер міста Іван Федоров.

13:27 Протягом ночі ворога ЗСУ знищили ще 11 окупантів та склад боєприпасів в районі села Веселого на Херсонщині, повідомляє Оперативне командування «Південь». 

Там додали, що остаточні втрати ворога – дорозвідуються. Загалом, ворог не має змін у складі та положенні, продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони.

12:50 Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім показав номерні знаки від «Смерчів», які знищили ЗСУ.

РСЗВ базувалися у с. Інгулка та на початку війни обстрілювали Миколаїв.

12:22 Петиція до Зеленського надати Миколаєву системи ППО набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Відповідну петицію №22/146766-еп було зареєстровано 27 червня, автор — Глухов Олександр Володимирович.

«Придбання сучасної системи ППО для міста Миколаєва. З перших днів війни Миколаїв тримає оборону півдня», — зазначив автор документа.

11:24 На Луганщині в окупованому Старобільську підірвали авто з місцевим колаборантом – «начальником» МРЕО. За даними голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, колаборант вижив, його госпіталізували до лікарні.

— Напевно, орки сьогодні за традицією почнуть пошукові операції партизанів, вкотре не знайдуть, скажуть, що колаборант палив за кермом. Не буде вам спокою на нашій землі!,  написав він.

10:45 Німеччина продовжить видавати Шенгенські візи росіянам. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не може уявити собі припинення видачі шенгенських віз росіянам.

Він також заявив, що відповідальність за початок воєнних дій в Україні несуть не пересічні росіяни, а керівництво країни.

10:17 Минулої доби ворог тричі обстрілював ліси Миколаївщини, зокрема Балабанівське та Галицинівське лісництво. Про це повідомили в ДСНС України у Миколаївській області.

До ліквідації даних пожеж залучалися відділення 5 ДПРЧ 2 ДПРЗ, вогнеборці Галицинівського загону місцевої пожежної охорони, працівники ДП «Миколаївське лісове господарство». Загальна площа знищених лісів склала 20 га.

09:54 Після резонансу суд обрав більш суворі запобіжні заходи двом колаборантам з Миколаєва — 51-річній жінці, підозрюваній у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану та 47-річному чоловіку, підозрюваному у поширенні інформації про рух, переміщення та розміщення ЗСУ.

Як повідомляє пресслужба Миколаївської обласної прокуратури, прокурори не погодилися з попередніми рішеннями суду та оскаржили їх в апеляційній інстанції, наполягаючи на обранні більш суворіших запобіжних заходів.

Жінці замість домашнього арешту обрано тримання під вартою без права внесення застави, а чоловіку — замість тримання під вартою із заставою у розмірі 200 тис грн  обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 мільйон 560 тисяч гривень.

09:26 За добу РФ втратила 200 військових та десятки одиниць військової техніки.

08:55 Ввечері 11 серпня внаслідок обстрілів селища Березнегувате на Миколаївщині загинула жінка. Також пошкоджено житлові будинки.

Крім того, обстрілів знов зазнали села громади Лепетиха та Кавказ, повідомили в Миколаївській ОВА.

Вранці, 11 серпня, через ворожі обстріли виникла пожежа житлового будинку у Корабельному районі міста. Постраждалих немає.

Також вдень, 11 серпня, внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків відбулося загоряння хвойної підстілки та сухої трави в Балабанівському лісовому урочищі.

Під постійними ворожими обстрілами знаходиться Шевченківська громада. Вчора, 11 серпня, у другій половині дня внаслідок обстрілів с. Зоря зруйновано два житлових будинки. Також були влучання снарядів по околицях с. Оленівка. Постраждалих немає.

Вранці, 11 серпня, після ворожих обстрілів виникло загоряння хвойної підстилки у Галицинівському лісовому урочищі.

Ввечері, 11 серпня, о 20:30 під обстрілами були села Костянтинівка та Новомиколаївка Первомайської громади. Постраждалих немає. Наслідки обстрілів уточнюються.

Вранці, 12 серпня, о 05:20 зафіксовані обстріли на околицях с. Парутине Куцурубської громади. Постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Вчора, 11 серпня, близько 18:00 були обстріли за межами с. Широке та в межах с. Поляна Широківської громади. Внаслідок чого пошкоджено житлові будинки. Також вночі, 12 серпня, близько 01:00 були обстріли за межами населених пунктів на території всієї громади.

08:11 У Херсоні окупанти провели серію нічних затримань і обшуків, повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

За його словами, затримання проводилися в «стилі 30-х».

«Для людей набагато страшніше звуків «прильотів» шум двигуна «Уралу», лайка з російським акцентом у себе у дворі і думки, за ким приїхали в цей раз», - написав він.

Він також повідомив, що вночі звучала повітряна тривога і були чутні вибухи в районі Нової Каховки.

07:40 ЗСУ знищили ще один ворожий склад на Херсонщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Нашою авіацією нанесено 2 удари по опорному пункту ворога, неподалік Андріївки, та по скупченню ворожої сил і техніки біля Брускинського.

Ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань за добу забезпечено втрати ворога в кількості 19 окупантів, 4 одиниці броньованої та автомобільної техніки і ще 1 складу боєприпасів в Бериславському районі Херсонщини.

07:14 98% українців вірять у перемогу у війні з Росією, а 91% схвалюють діяльність президента Володимира Зеленського, свідчить опитування, проведене соціологічною групою «Рейтинг». 

Згідно з оприлюдненими у четвер результатами опитування, 98% респондентів ствердно відповіли на запитання, чи вірять вони, що Україна виграє війну.

1% опитаних відповіли, що не вірять і ще 1% не визначилися з відповіддю.

У попередньому опитуванні, проведеному в квітні, у перемогу України у війні вірили 97%.

На запитання, чи підтримують вони дії президента Володимира Зеленського, 59% відповіли, що рішуче підтримують та 32% – що скоріше підтримують. Таким чином, загалом підтримують дії президента 91% опитаних. При цьому рішуче не схвалюють їх лише 2% респондентів, ще 5% – скоріше не схвалюють.

При цьому підтримка Зеленського дещо знизилася порівняно з квітнем, коли про рішуче схвалення заявили 74% опитаних та 20% відповіли, що скоріше схвалюють.

Дії Збройних сил України повністю підтримують 88% опитаних, скоріше підтримують – 10%. Таким чином, 98% українців схвалюють дії армії.

Дивитись повну версію