Вчені показали, як може поширитися радіація у випадку аварії на ЗАЕС

У разі аварії на Запорізькій АЕС радіація пошириться не лише територією України, а й сусідніх держав, таких як Білорусь, Польща і країни Балтії.

Такого висновку дійшов Український гідрометеорологічний інститут.

Саме таке поширення радіації ймовірне за погодних умов, які спостерігаються 15-18 серпня.

Відповідно до результатів розрахунків, найбільш високі значення концентрацій радіоактивних аерозолів можуть спостерігатися в межах території України, особливо у ближній зоні від джерела викиду, радіусом 50-100 км.

Вчені зазначають, що значні концентрації радіонуклідів можуть досягнути м. Києва. Частково радіоактивні домішки можуть бути також винесені на території сусідніх держав (східна частину Білорусі, Польща, країни Балтії). 

За даними дослідження, у кінці змодельованого періоду основним напрямом перенесення радіонуклідів є східний, у результаті чого значні концентрації радіоактивних аерозолів можу спостерігатися над окупованими частинами Донецької та Луганської областей.

Як повідомлялося, російське військове командування погрожує зупинити роботу найбільшої у Європі Запорізької атомної електростанції.

Раніше Верховна Рада закликала ООН, ЄС, Європейську Раду, ОБСЄ, парламенти та уряди держав-членів МАГАТЕ засудити ядерний тероризм Російської Федерації на Запорізькій атомній електростанції.

Нагадаємо, на території ЗАЕС 11 серпня було виявлено димову хмару — в «Енергоатомі» повідомили, що окупанти тричі за сьогодні обстріляли Запорізьку АЕС і прилеглу територію.

Раніше йшлося, що на порядку денному Ради Безпеки ООН має стояти лише одне питання — про негайне виведення окупантів із ЗАЕС та їхню відповідальність за скоєні злочини.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російська армія умисно запускає крилаті ракети над українськими АЕС, таким чином продовжуючи ядерний тероризм. Обстрілючи Запорізьку АЕС, Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію. Її наслідки можуть бути аналогічними до застосування ядерної зброї.

Пізніше стало відомо, що російські війська обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію для пропаганди.

17 серпня на базі ДП НАЕК «Енергоатом» було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Дивитись повну версію