Маляр нагадала, що Генштаб пропонує добровільний військовий облік жінок, але рішення — за парламентом

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр зазначила, що Головне управління персоналу Генштабу ЗСУ опрацювало пропозиції щодо добровільного військового обліку жінок, але рішення має ухвалювати парламент.

Про це Маляр написала у Facebook.

Про те, що у Генштабі вирішили брати жінок на військовий облік лише за їхньою згодою стало відомо у липні. Однак заступниця міністра оборони наголошує, що йшлося саме про пропозиції, які опрацювало Головне управління персоналу Генштабу.

Річ у тім, що обов'язковість взяття жінок на військовий облік, які мають визначені військово-облікові спеціальності, передбачена законом «Про військовий обов'язок і військову службу». Маляр пояснює: якщо цю норму буде змінено, Міноборони та Генштаб її виконає. 

— Від себе ми підготували пропозиції щодо цих змін у бік добровільності і наш варіант законопроєкту перебуває зараз на погодженні в інших міністерствах — такий порядок, — сказала вона.

Маляр наголосила, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила — лише за її згодою.

Генштаб опрацював питання щодо професій та спеціальностей, за якими жінок беруть на військовий облік, та проаналізував поточну потребу у мобілізації жінок.

Так, досвід розгортання всіх військових частин ЗСУ та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу показав, що зараз в Україні немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

У липні Генштаб зазначав, що на військову службу призвали близько 1% жінок від загальної кількості мобілізованих. Більшість жінок призначено на посади медичного персоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів.

Разом із тим, у Збройних Силах залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

Зважаючи на це, у Генштабі запропонували:

  • скоротити перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних — відповідно до нинішніх потреб ЗСУ; 
  • зробити добровільним взяття на військовий облік жінок, які одержали спеціальності, які будуть вказані у доопрацьованому переліку;
  • визначити, що організація взяття жінок на військовий облік в Україні розпочнеться не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.

Міністерство оборони 11 жовтня 2021 року видало наказ, який набув чинності 17 грудня 2021-го. Ним затвердили перелік спеціальностей та/або професій, які є спорідненими з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Представниці цих сфер беруться на військовий облік військовозобов'язаних.

Наразі оновлений варіант цього переліку об'єднує 14 спеціальностей та 6 професій. Йдеться про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту тощо. Жінки, чиї фахи підпадають під перелік військовозобов’язаних, мають стати на військовий облік до 1 жовтня.

Дивитись повну версію