184-й день війни: ЗСУ вдарили по ППО окупантів у Херсоні та їхнім позиціям у Снігурівці

Фото Оперативного командування «Південь»

26 серпня триває 184-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ. Вживає заходів щодо поповнення втрат, повідомляє  Генштаб.

Здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах Миколаєва, Олександрівки та ще двадцяти населених пунктів.

В свою чергу, авіація ЗСУ нанесла удари по районах зосередження підрозділів та складу боєприпасів в Архангельському та Бурханівці, а також по засобах ППО ворога в Херсоні та Нововоскресенському.

В ході виконання вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами нанесено ураження по зосередженню ворога в Снігурівці, Нововоскресенському та Чкаловому, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Підтверджені втрати ворога складають:

  • 20 окупантів
  • 2 одиниці автотехніки
  • вузол зв’язку 98-го парашутно-десантного полку в Дудчанах
  • ще один склад боєприпасів в Нововоскресенському.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:28 Люди сплять на підлозі, туалет не працює, годують волонтери, — Офіс Омбудсмана перевірив умови, в яких живуть переселенці в дитсадку Миколаєа

В одному з дитсадків Миколаєва, де організовано пункт тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, відсутні умови для задоволення базових потреб — близько 80 громадян знаходяться у тісному приміщені, сплять на підлозі, туалет в дитсадку не працює, відсутнє організована система харчування та невпорядкований облік переселенців. Про це йдеться у повідомленні Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

23:17 2,7 млн внутрішніх переселенців вже отримали грошову допомогу від міжнародних благодійників  

Багатоцільова грошова допомога надійшла близько 2,7 млн внутрішньо переміщених осіб в Україні. Від початку повномасштабного російського вторгнення на потреби цих людей було розподілено майже 600 млн доларів.  

Планується, що до кінця року загальна сума допомоги від міжнародних гуманітарних організацій складе 1,72 млрд доларів на 6,3 млн українців.

22:46 На території Миколаївської області оголошено повітряну тривогу.

22:35 На Запорізькій атомній електростанції до мережі підключили другий енергоблок 

Сьогодні, 26 серпня 2022 року, о 21:15 другий із зупинених вчора енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі, триває набір потужності. Про це повідомляє Енергоатом. 

Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки немає. 

Нагадаємо, сьогодні о 14:04 до мережі підключили перший із зупинених вчора енергоблоків.

Таким чином, Запорізька АЕС, незважаючи на численні провокації окупантів, продовжує працювати в енергосистемі України і забезпечувати потреби нашої країни в електроенергії.

22:18 Черговий випуск миколаївських новин від команди єНовини

0:32 Як минула доба у прифронтовому Миколаєві

3:00 Чи буде евакуація з Миколаєва та області

3:30 Пожежі в місті й області 

5:04 Відновлення культурної сфери у військовий час

21:45 Колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Бен Годжес прийшов до висновку, що у російської армії не вистачає сил, щоб розпочати наступ на півдні України.

Свою оцінку він представив французькому щотижневику L'Express.

За словами генерал-лейтенанта, ЗС РФ відчувають «серйозний кадровий голод».

— Їм важко знайти добровольців, готових приїхати воювати в Україну. Більше того, ймовірно, що вони втрачають сотні, навіть тисячі військових у районі Херсона, де потрапляють у пастку. Українська армія знищила мости через Дніпро, що ізолює російські війська, які дислокувалися на цьому напрямку, на правому березі річки. Вони відрізані від своєї лінії матеріально-технічного забезпечення, — проаналізував військовий.

Екскомандувач Сухопутних сил США в Європі додав, що потенціальна поразка РФ під Херсоном означатиме психологічний удар для рядового складу та офіцерів ворога.

— Наступ росіян? Це виключено. Їхні війська не в змозі створити достатню масу та щільність будь-де, що дозволило б їм розпочати серйозний напад. Вони цього не зроблять, — зпрогнозував Бен Годжес.

21:25 На частині Миколаївщини планують провести обов’язкову евакуацію. Іденичний захід готують у Харківській та Запорізькій областях.

Попередження міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук наводить hromadske.

План на евакуацію не стосується цілих областей, а лише деяких частин та населенних пунктів.

— Харківщина, Запоріжжя, Миколаївщина у черзі на евакуацію. Я не кажу про весь регіон, але деякі частини потребуватимуть обов’язкової евакуації. Ми до неї теж готуємося, — пояснила очільниця відомства.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко сьогодні проінформував, що продовжується обовʼязкова евакуація з Донетчини. З 2 серпня регіон покинули 9 606 людей.

21:05 Парламентський комісар із збройних сил Німеччини Єва Хегль розкритикувала той факт, що Україна досі не отримала від Бундесверу бойові машини піхоти Marder.

На цю тему вона висловилася в програмі «Інтерв'ю тижня» на Deutschlandfunk.

Вона підкреслила, що уряд ФРН досі не погодив передачу Україні подібного типу озброєння, хоча ці машини просто руйнуються на складах від часу, а ЗСУ вони вкрай потрібні на фронті.

— Marder, які ще є в промисловості, наразі недоступні військам, тому вони цілком підійдуть для підтримки України, — пояснила уповноважена парламенту з питань збройних сил ФРН.

Зараз ці БМП ремонтуються концерном Rheinmetall. Доставити їх до України вимагають багато німецьких політиків.

20:45 Росіяни приховано вивозять з території окупованого Криму свої бойові літаки, яким пощастило вціліти після вибухів, що з другого тижня серпня гриміли на військових об'єктах РФ.

Про це пише портал RMF24 з посиланням на секретний звіт НАТО.

За даними НАТО, російські збройні сили вже перекинули з Криму на територію Росії 10 своїх винищувачів  шість Су-35С і чотири МіГ-31БМ. 

При цьому росіяни збільшили кількість ракет класу «земля-повітря» в Криму, щоб зміцнити оборону окупованого півострова.

20:25 Миколаївський театр драматичного мистецтва поновив вистави у захищенному місці.

Про це AFP розповів директор театра Артем Свистун.

Перша вистава з моменту вторгнення відбудеться в укритті.

— Це місце потрібне нам і для боротьби на культурному фронті,  пояснив художній керівник.

Європейський фонд допоміг обладнати зал на 35 місць під землею. Актори звикли грати в театрі на 450 місць, але зараз приходиться адаптувати п’єси  до нових умов. Від 24 лютого 3 акторів пішли до армії, а ще 20 відсотків трупи виїхали з Миколаєва.

 Першою виставою нового сезону  є абсурдистська п’єса сучасного національного автора про «здійснення наших бажань», — розповів Артем Свистун.

В спеціальному режимі роботи театр буде показувати по дві вистави на день, із четверга до неділі.

20:05 Російські окупанти майже закінчили підготовку до фейкових «референдумів» на тимчасово окупованих територіях України, але дати так званих «голосувань» можуть бути різними.

Про це повідомив спікер ГУР Міноборони Вадим Скібіцький в інтерв'ю РБК-Україна.

За даними української розвідки, окупанти вже створили виборчі штаби, оперативні штаби, склали списки виборців та створили виборчі комісії. Вадим Скібіцький уточнив, що йдеться про тимчасово окуповані території Запорізької та Херсонської областей.

— Тобто всі процеси, які стосуються підготовки до «референдуму», майже завершені, — сказав Вадим Скібіцький.

Також, за його даними, дати проведення псевдореферендумів можуть бути різними.

— Наприклад, 11 вересня, коли вони мають єдиний день голосування в РФ. Це можуть бути інші варіанти, — додав Вадим Скібіцький.

19:45 У Києві 22 із 421 муніципальної школи працюватимуть винятково онлайн, оскільки в них і в кроковій доступності від них немає укриттів. Усі інші (а це 95% шкіл) — у змішаному форматі.

Про це 26 серпня повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Усі, хто виявив бажання навчатися очно, матимуть таку можливість. На сьогодні це – 132 тисячі школярів.

Щодо обстеження укриттів, наразі в столиці перевірили всі школи. У більшості з них укриття облаштовані стільцями, партами, також є лежачі місця, ігрові кімнати, санвузли. В укриттях загалом можна розмістити 145 тисяч людей.

У деяких навчальних закладах облаштування укриттів триває, і його планують завершити до кінця вересня. Протягом цього часу учні та вчителі переходитимуть до укриттів, що розташовані поруч, у кроковій доступності — у сусідніх школах, метрополітені.

Загалом у Києві наразі перебувають 60% дітей-школярів, 20% дітей перебувають за кордоном, 20% — в інших регіонах України. Понад чотири тисячі дітей-переселенців уже прийняли школи та садки столиці. І їхня кількість збільшується.

19:20 Через застосунок та портал «Дія» українці подали вже понад 256 тисяч повідомлень про пошкоджене майно внаслідок російського повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє Мінцифри.

Мінінфраструктури та Мінцифри презентували Реєстр пошкодженого та знищеного майна під час російсько-української війни. Дані з Реєстру потрібні для того, щоби сформувати політику компенсації збитків та відбудови після перемоги України.

Через «Дію» надійшли понад 256 тисяч повідомлень про пошкодження. Цю інформацію мають перевірити органи місцевої влади. Тож Реєстр буде наповнюватися даними за результатами обстежень будівель спеціальними комісіями, що створили органи місцевого самоврядування.

— Було важливо розпочати підготовку до відновлення якомога раніше. Ми зробили це навесні. Саме тоді ми запустили прийом заявок про пошкоджене майно у «Дії». А сьогодні презентуємо Реєстр, який буде зберігати цю інформацію. Вона допоможе створити ефективний план відновлення та компенсувати збитки українцям, — очільник Мінцифри Михайло Федоров.

Проєкт також реалізується за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

19:00 Паломникам-хасидам рекомендують утриматися від візиту до України на святкування Рош-ха-Шана у цьому році через високу ймовірність ракетних обстрілів і дій зі сторони РФ, спрямованих на дестабілізацію міжнаціональних відносин і завдання шкоди міжнародному іміджу України.

Про це повідомляє Служба безпеки України

Цього року єврейський Новий рік святкують з 25 по 27 вересня.

Зазначається, що таке рішення було прийняте спільно з правоохоронними структурами Ізраїля та іншими відповідальними органами української влади.

Правоохоронні органи України ретельно перевіряють наявну інформацію, що стосується можливих загроз для перебування хасидів в Україні задля своєчасного комплексного реагування.

Зараз особлива увага зосереджена на антитерористичній захищеності об’єктів паломництва і маршрутів пересування вірян. Для цього на постійній основі проводять контрдиверсійні та антитерористичні заходи, посилено контроль за незаконним обігом зброї та небезпечних речовин, район паломництва та прилеглі території перебувають під цілодобовим відеонаглядом.

— Водночас попри усі заходи безпеки, росія може використати приїзд і масове скупчення паломників для влаштування провокацій, – зазначають в СБУ.

Хасидів закликають утриматися від поїздки в Умань, а тих, хто все ж наважиться здійснити паломництво, просять неухильно дотримуватись вимог режимних заходів: комендантської години, реагування на сигнали повітряної тривоги, а також виконувати всі вказівки представників правоохоронних органів.

18:40 Ексочільниці Львівської обласної організації забороненої в Україні політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» оголосили підозру в держзраді. На замовлення росії вона поширювала сепаратистські тези та хотіла «автономії» Галичини.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора України.

За даними слідства, жінка керувала львівською спілкою проросійських громадських організацій. Діючи за вказівками спецслужб росії, вона організовувала проплачені масові заходи, які активно поширювали неправдиві дані для дестабілізації суспільно-політичних настроїв на Львівщині та зміни влади в країні, а також особисто брала участь у них.

Правоохоронці встановили, що підозрювана організовувала науково-практичні конференції, семінари та вуличні акції з вимогами надання особливого економічного, культурного статусу Галичині та її від’єднання в окрему автономію.

За гроші рф із травня 2015 року по серпень 2022 року вона здійснювала підривну діяльність проти України, задіюючи можливості громадських організацій, а також особисті контакти у ветеранських організаціях.

Для прикриття своєї діяльності вона використовувала журналістські посвідчення. А зв'язок із російськими кураторами підтримувала через соцмережі та електронну пошту, куди й надсилала звіти щодо проведеної підривної діяльності.

Під час обшуків у неї виявили та вилучили матеріали, які підтверджують вчинення кримінального правопорушення.

Наразі жінці повідомлено про підозру в учиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). За це загрожує від 12 до 15 років в'язниці. Також їй обрано запобіжний захід — тримання під вартою без можливості внесення застави.

18:20 В Україні триває додатковий набір громадян російської федерації в Легіон «Свобода Росії», повідомляє Центр стратегічних комунікацій ЗСУ. 

Кожен бажаючий проходити службу в цьому підрозділі може звернутись в найближчий територіальний центр комплектування і соціальної підтримки (військкомат), заповнити анкету добровольця і після перевірки стати до лав Легіону. 

Кожен військовослужбовець Легіону підписує контракт і отримує всі права та забезпечення, визначені для військовослужбовців Збройних Сил України. 

Легіон «Свобода Росії» є штатним підрозділом Збройних Сил України.

18:11 Гендиректор турецької компанії «Baykar» Халук Байрактар заявив, що не продасть Росії безпілотники, скільки б грошей та не пропонувала, повідомляє BBC.

— Гроші не є для нас пріоритетом. Гроші та матеріальні ресурси ніколи не були метою у нашому бізнесі. З Україною наша дружба та співпраця тривають уже багато років. Тому скільки б грошей нам не пропонували, чесно кажучи, не може бути й мови про те, щоб у цій ситуації передати їм їх (Bayraktar — Росії, — прим.), — сказав Халук Байрактар.

17:03 ЗСУ «зупинили експлуатацію» Дар᾽ївського мосту на Херсонщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Там також додають, що вранці пара українських Мі-8 завдала «результативного удару» по району зосередження живої сили, озброєння та техніки противника поблизу Високопілля. 

Варто зазначити, що Дар᾽ївський міст – міст через річку Інгулець біля села Дар᾽ївка Херсонського району.

16:53 В груповому етапі Ліги Європи київське «Динамо» зіграє з французьким «Ренном», турецьким «Фенербахче» та кіпрським АЕК.

Про це повідомляє «Трибуна».

Київський клуб цього року вибив «Фенербахче» з другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, а АЕК з Ларнаки пройшов «Дніпро-1» в плей-оф відбору Ліги Європи.

  • Група A: «Арсенал», «ПСВ», «Буде-Глімт», «Цюрих»
  • Група B: «Динамо», «Ренн», «Фенербахче», АЕК Ларнака
  • Група C: «Рома», «Лудогорець», «Бетіс», ГІК
  • Група D: «Брага», «Мальме», «Уніон», «Юніон Сент-Жіллуа»
  • Група E: «Манчестер Юнайтед», «Реал Сосьєдад», «Шериф», «Омонія»
  • Група F: «Лаціо», «Феєноорд», «Мідтьюлланд», «Штурм»
  • Група G: «Олімпіакос», «Карабах», «Фрайбург», «Нант»
  • Група H: «Црвена Звезда», «Монако», «Ференцварош», «Трабзонспор»

16:51 В Бердянську підірвали авто місцевого колаборанта — так званого начальника місцевого «ДАІ» Олександра Колєснікова.

«За попередніми даними, постраждав гауляйтер із місцевого ДАІ Олександр Колєсніков (заступник начальника). Він госпіталізований з осколковими пораненнями», – написав речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Кремлівські медіа написали, що вибух відбувся біля оздоровчого центру «Криворізький гірняк» у Бердянську.

Окупанти призначили Колєснікова «заступником начальника» так званої дорожньої автоінспекції.

16:41 Бельгія виділила 8 мільйонів євро на допомогу Збройним силам України. Ця допомога стосуватиметься медичного обладнання, ліків та одягу. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ Бельгії.

Країна зробить добровільний внесок до трастового фонду НАТО «Комплексний пакет допомоги», який надає Україні нелетальну підтримку.

16:27 Гендиректор турецької компанії «Baykar» Халук Байрактар заявив, що не продасть Росії безпілотники, скільки б грошей та не пропонувала.

Про це повідомляє BBC.

— Гроші не є для нас пріоритетом. Гроші та матеріальні ресурси ніколи не були метою у нашому бізнесі. З Україною наша дружба та співпраця тривають уже багато років. Тому скільки б грошей нам не пропонували, чесно кажучи, не може бути й мови про те, щоб у цій ситуації передати їм їх (Bayraktar — Росії, — прим.), — сказав Халук Байрактар.

16:05 Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров бурхливо відреагував на підозру, оголошену йому Службою безпеки України.

У своєму телеграм-каналі він опублікував два аудіозаписи з коментарями.

— Панове, дон, СБУ-шники, дон, визначте місце, дон, куди нам з'явитися, дон. Ми із задоволенням, дон, приїдемо, дон, і розберемося, хто злочинець, дон, хто вбивця та терорист, дон, — відповів дослівно Рамзан Кадиров.

Традиційно Рамзан Кадиров погрожував і сказав, що вже давно «забрав би Київ, але Путін не дозволяє».

15:50 Українські футбольні фанати створили благодійний фонд «Трибуна Героїв» для фінансової підтримки сімей загиблих на війні вболівальників з усієї України. Про це йдеться в повідомленні фонду.

Зазначається, що вже 97 родин отримують допомогу.

— Ми збираємо інформацію про загиблих від представників усіх фанатських рухів України, створюємо базу, збираємо контакти сімей, верифікуємо дані та відправляємо фінансову допомогу. Існують державні програми фінансової підтримки сімей загиблих, але багато фанатів воюють у добровольчих підрозділах і часто не оформлені офіційно.  Механіка виплат від держави не завжди зрозуміла. До ініціативи фонд долучає українські та закордонні фанатські рухи, українських футболістів та футбольні клуби, зірок спорту та шоу-бізнесу, спортивних журналістів, бізнес та всіх небайдужих, — сказано у заяві.

15:39 У Львові створюють пункти обігріву в укритті та встановлюють буржуйки для того, щоб за потреби мешканці могли там зігрітись. Про це розповів мер міста Андрій Садовий.

Він зазначив, що  пункти обігріву у будинках мають забезпечити не місто, а управляючі компанії, ОСББ та інші.

— Буржуйки не потрібно ставити у кожній квартирі окремо. А виключно в укритті для того, щоб за потреби мешканці могли там зігрітись. Сьогодні на виїзному виконкомі мали змогу оглянути підвал, в якому вже встановили піч для обігріву. Процес монтажу зайняв 4 години. Встановити їх потрібно до 1 жовтня. Також всі мають придбати собі запас дров, — зазначив він.

15:21 Служба безпеки України оголосила про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу голові чеченської республіки росії Рамзану Кадирову. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Підозру також отримали: Данііл Мартинов – заступник начальника управління федеральної служби військ національної гвардії Росії у чеченській республіці; Хусейн Межидов – командир тактичної групи 249-го окремого моторизованого батальйону «Південь» 46-ї окремої бригади оперативного призначення північно-кавказького округу військ національної гвардії РФ.

15:10 На Миколаївщині знайшли Склеп козацької старшини – єдине таке місце давнього поховання, яке збереглося до наших днів та не було розграбоване росіянами в пошуках козацьких скарбів.

Про унікальну знахідку розповів мандрівник і краєзнавець Роман Маленков на сторінці проекту «Україна Інкогніта» у Facebook.

Виявили склеп у Миколаївській області, там поховано представників старшин Бузького козацького війська. Зазначається, що таке поховання – єдине відоме.

— Напевне, саме в таких склепах ховали старшин на Січі - їх усі зруйнували росіяни у пошуках козацьких скарбів. Виявляється, не всі. Завдяки неймовірній праці Олексія Паталаха (краєзначець, історик, — прим.) ми дізналися про те, як ховали в козацьких степових поселеннях старшин, — розповідає Роман Маленков.

15:01 Росіяни сьогодні хотіли вчергове обстріляти Миколаїв зі «Смерчів», але щось пішло не так…Українська артилерія «накрила» їх, поки вони готували техніку на відкритій місцевості у Херсоні.

Карма прилетіла миттєво і в саме «яблучко»: палають «Смерчі», окупанти лежать мертві.

14:51 Депутати Вознесенської міської ради ухвалили рішення щодо перейменування вулиць та провулків у місті Вознесенську та у селі Ракове Вознесенського району.

Відповідне рішення ухвалили на сесії 18 серпня.

Як сказано в документі, перейменували вулиці з метою зменшення інформаційного та культурологічного впливу московського наративу на світогляд мешканців громади.

14:38 Запорізька АЕС знову виробляє електроенергію в українську мережу – один із зупинених у четвер енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі і наразі триває набір потужності.

Про це повідомила пресслужба Енергоатома.

Енергоблок було підʼєднано у пʼятницю, 26 серпня 2022 року, о 14:04.

Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки немає.

14:24 Центральний районний суд Миколаєва обрав запобіжний захід чоловіку, який збирав інформацію про місця розташування «HIMARS» та військових складів, — йому призначено арешт з можливістю внесення застави у майже 2,5 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба суду.

— Останній, за попередньою змовою з іншою особою, систематично збирав та передавав інформацію про дислокацію та переміщення підрозділів ЗСУ, місць зберігання паливно-мастильних матеріалів, — йдеться у повідомленні.

14:08 З початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 9 тисяч 958 цивільних об’єктів, протягом минулої доби руйнувань зазнали 45 таких об’єктів.

Про це повідомили в пресслужбі Миколаївської ОВА.

Станом на 26 серпня пошкоджено або знищено:

  • об’єкти житлового фонду — 6441,
  • медичні заклади — 67,
  • навчальні заклади — 330,
  • заклади культури — 149,
  • об’єкти промислових підприємств — 117,
  • об’єкти життєзабезпечення: газо — 833, електро — 590, водо — 28, теплопостачання — 94,
  • інші не військові об’єкти — 1309.

13:50 Президент Азербайджану Ільхам Алієв у п’ятницю оголосив, що азербайджанські військові зайшли в місто Лачин, яке з 1992 року внаслідок війни в так званому Нагірному Карабаху перебувало на підконтрольній Вірменії території. Про це Ільхам Алієв написав у Twitter.

— Сьогодні, 26 серпня, ми, азербайджанці, повернулися в місто Лачин. Азербайджанська армія розмістилася в Лачині. Села Забух і Сус були взяті під контроль. Вітаю всіх людей Лачина і Азербайджану з цією подією, — йдеться в дописі.

13:46 Останнім часом жителі Миколаєва помітити, що в оселях пізно ввечері та вночі слабкий тиск води або ж взагалі відсутня.

Причина в тому, що «Миколаївводоканалі»  не має можливості робити додатковий водозабір. Тому підприємство щоночі зменшує тиск для накопичення об’єму, щоб вдень жителі міста мали в  будинках водопостачання. 

— Щодоби в місто подається 70 тисяч кубометрів  води. Технічно немає можливості робити водозабір ще більшої кількості. Проте, теоретично і цього об’єму для потреб містян вистачило б. Однак, мережі все частіше руйнуються через те, що вода не відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Дуже великий вміст солей й як результат – витоки води, — пояснили на підприємстві.

13:08 На відео – бійці 54-ї окремої механізованої бригади знищують танк окупантів на Донеччині.

Зараз хлопці цієї бригади дуже просять дизельний мікроавтобус! З його допомогою наші бійці будуть підвозити боєприпаси та продовжувати виконання бойових завдань, а ви – й надалі милуватися такими відео.  

Ціль: 4000 тисячі доларів (приблизно 150 тисяч гривень)

Посилання на Банку тут.

Номер картки Банки: 5375411201598468

Просимо Всіх долучитись до цього збору. Все перевірено, звіти будуть.

Давайте не забувати про правило 10 гривень, які допоможуть нам швидко закрити збір. Разом переможемо!

12:36 Соратник Медведчука у Миколаєві Невінчанний втік з України. Починаючи з 9 серпня, на своїй сторінці у Facebook Максим Невінчанний почав активно писати пости з критикою державної влади в Україні. До цього, від початку повномасштабного вторгнення РФ до України Максим Невінчаний не публікував нічого у своїх соцмережах.

Максим Невінчанний, фото із соцмереж

У своїх постах Невінчанний критикує українську владу, фактично повторюючи російську пропаганду. Також він розповідає, що втік з України. Редакції «НикВести» невідомо, чи законно Максим Невінчанний перетнув державний кордон.

«Слава богу виїхав до початку зачисток. Я втік за кордон України. Як і всі, хто мене читає та зі мною листується. Я дочекаюся падіння Зе-режиму і повернуся до себе додому, - пише Максим Невінчанний.

Таким чином, Максим Невінчанний доєднався до числа політиків, які з-за кордону чекають, коли Росія «звільнить» Миколаїв. Раніше, у 2014 році Миколаїв залишили колаборанти Микола Машкін, Лариса Шеслер, Юрій Барбашов, Андрій Дворецький, Костянтин Тістол та «народний мер» Дмитро Ніконов.

12:05 Наступного тижня запланований візит місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

Зараз вирішуються всі логістичні маршрути, як вони діставатимуться. Однак радниця міністра енергетики Лана Зеркаль зазначила, що окупанти штучно створюють всі умови, щоб місія не доїхала до станції.

11:46 У Кадіївці на Луганщині знищено базу російських десантників, окупанти зазнали величезних втрат, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Місто Кадіївка (воно же Стаханов), якесь суцільне тяжіння каменів. Знову почуті молитви русні про «хоч каміння з неба». Ну ось, прилетіли, та так, що аж 200 по 200 рашистських вдвшників, - написав він.

11:21 В ніч на 26 серпня росіяни випустили в напрямку Миколаєва 4 ракети С-300, повідомив голова ОВА Віталій Кім в ефірі «Апостроф TV».

Вони влучили в передмістя, район села Сливиного. Наразі немає даних про жертв і поранених.

10:31 Вночі, 26 серпня, російські війська обстріляли Миколаїв. Наразі інформація щодо наслідків уточнюється. Про це повідомили у Миколаївські ОВА.

Вибухи у Миколаєві пролунали близько 03:30. Крім того, вчора, 25 серпня, зафіксовані обстріли громад Миколаївщини. О 14:25 обстрілів зазнало село Лупарево Галицинівської громади, внаслідок чого виникла пожежа господарчої споруди. Без постраждалих.

Також вчора та сьогодні зранку вибухи пролунали у селах Широке і Червона Долина Широківської громади. Влучання були переважно за межами населених пунктів, пошкоджено дві сільгоспбудівлі домогосподарств. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Ввечері, 25 серпня, орієнтовно о 18:10 були обстріли смт Березнегувате. За інформацією ОК «Південь», удар був нанесений реактивними системами залпового вогню «Ураган». Влучання по сільськогосподарських площах. Без жертв.

10:12 Українські військові за добу ліквідувли 400 окупантів.

09:58 Гауляйтер Херсонщини Стремоусов оголосив, що «референдум» знову переноситься, оскільки до нього не готові місцеві жителі.

Кирило Стремоусов також зазначив, що голосування про приєднання до РФ відкладається нібито через переход окупованих регіонів під соціальний формат і законодавство Росії.

«Взагалі, ми хочемо, щоб люди самі були готові до проведення референдуму. Я не ухвалюю рішення щодо дати. Ми хочемо, щоб люди самі заявили та запропонували публічно свою дату, а не так, щоб рішення було ухвалено на рівні військово-цивільної адміністрації чи російської влади», — сказав колаборант.

Окупанти планували провести «референдуми» в окупованих областях «у єдиний день голосування» — 11 вересня. А наприкінці червня Кирило Стремоусов заявив, що в області розпочалася підготовка до «референдуму» щодо приєднання до РФ.

До 11 вересня лишається всього 16 днів, однак загарбники досі не готові. Відзначимо, що якщо оголосити «референдум» пізніше, Росії не вдасться зробити вигляд, що процес був легітимним. Наприклад, у Російській Федерації, відповідно до законодавства, референдум проводиться не раніше, ніж через 60 днів після публікації рішення про його проведення.

09:33 Рятувальники гасили пожежу в Андріївському урочищі майже 20 годин — її спричинив підпал.

Вранці 26 серпня миколаївським рятувальникам та їхнім помічникам вдалося остаточно приборкати пожежу, яка вчора вдень спалахнула в Андріївському лісовому урочищі.

Причиною загоряння став підпал, повідомили в пресцентрі Головного управління ДСНС України у Миколаївській області.

За підвищеним номером виклику до гасіння загалом залучалось 24 одиниці техніки та 198 осіб. На місці працювали рятувальники, лісники, поліцейські та місцеві мешканці.

Спільними зусиллями о 18:35 25 серпня пожежу було локалізовано на площі 253 га та о 07:40 26 серпня ліквідовано.

08:40 Указ про збільшення армії РФ вказує на те, що Путін намагається уникнути загальної мобілізації, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

«Оголошення щодо відносно скромної (проте, ймовірно, недосяжної) цілі збільшення кінцевої сили переконливо свідчить про те, що Путін рішуче налаштований уникнути повної мобілізації», - зазначили аналітики.

Водночас в ISW упевнені, що Кремль навряд чи сформує достатні сили для досягнення кінцевої чисельності понад 1 150 000 солдатів, як це передбачено указом.

Проте, на думку експертів, РФ може використати осінній призов у жовтні 2022 року (зокрема на окупованих територіях України), аби залучити близько 130 тисяч осіб на заміну втратам.

«Збільшення бойової потуги Росії у всякому разі буде не дуже великим», - додають в Інституті вивчення війни.

07:55 У війні з Росією Україна втратила патрульний катер «Слов’янськ» і рейдовий тральщик «Генічеськ».

Інформація про це спочатку згадувалася на  сайті президента, згодом її підтвердив директор фонду «Повернись живим» Тарас Чмут.

24 серпня на сайті президента з’явилася новина про нагородження президентом Володимиром Зеленський Героїв України. «Золоту Зірку» отримав й командир морського водолазного судна «Нетішин» ВМС України Микола Соколовський.

«Забезпечував проведення водолазних спусків з пошуку тіл екіпажу патрульного катера «Слов’янськ» та екіпажу рейдового тральщика «Генічеськ», а також пошуку й підйому артилерійського озброєння та засобів зв’язку», - йдеться у повідомленні.

Судна було знищено крилатими ракетами, які запускали літаки, що злітали з аеродрому «Саки» неподалік Новофедорівки в окупованому росіянами Криму.

07:20 Організація PETA, що веде боротьбу за права тварин, врятувала собак, які знаходилися у миколаївському притулку, коли він постраждав від російських обстрілів, повідомляє PETA Deutschland.

Зоозахисники зазначають, що тварини були досить слабкими та наляканими від звуків постійних вибухів.

— Ми продовжуємо робити все можливе, щоб вилікувати цих собак, вигодувати їх, зробити період карантину максимально комфортним, а потім знайти для них сім’ї. Щоб звільнити місця для цих тварин, нам терміново потрібно більше прийомних сімей у Німеччині та більше людей, які готові взяти тварин і запропонувати їм новий постійний дім, — наголосили вони.

Дивитись повну версію