Війська Азербайджану взяли під контроль місто Лачин у Карабаху

Президент Азербайджану Ільхам Алієв у п’ятницю оголосив, що азербайджанські військові зайшли в місто Лачин, яке з 1992 року внаслідок війни в так званому Нагірному Карабаху перебувало на підконтрольній Вірменії території.

Про це Ільхам Алієв написав у Twitter.

— Сьогодні, 26 серпня, ми, азербайджанці, повернулися в місто Лачин. Азербайджанська армія розмістилася в Лачині. Села Забух і Сус були взяті під контроль. Вітаю всіх людей Лачина і Азербайджану з цією подією, —  йдеться в дописі.

Місто Лачин займає важливе стратегічне становище на єдиній дорозі, що пов'язує Карабах з Вірменією. Лачинський район перейшов під контроль Азербайджану в рамках тристоронньої заяви від 10 листопада 2020 року. Водночас у цьому документі наголошується, що Лачинський коридор шириною 5 км «залишається під контролем миротворчого контингенту Російської Федерації».

Нагадаємо, що у березні ряд вірменських ЗМІ написали про те, що Росія перекидає миротворців із Нагірного Карабаху в Україну. Відразу після цього Азербайджан почав активно діяти та заявив, що азербайджанські військовослужбовці перебувають під обстрілом з боку Нагірного Карабаху.

26 березня у невизнаній Нагірно-Карабахській республіці вирішили запровадити військовий стан на тлі нової напруги між Азербайджаном та Вірменією.

Дивитись повну версію