186-й день війни: ЗСУ знищили на півдні пункт боєпостачання росіян та вдарили по опорних пунктах

Українські військові зі складу розвідгрупи займають позиції на передовій у Миколаївській області на півдні України 8 серпня

8 серпня триває 186-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними оперативного командування «Південь», українська армійська авіація завдала 3 удари по двох опорних пунктах ворога у Солдатському і Олександрівці на Херсонщині, а також по району зосередження живої сили, озброєння та техніки росіян у Високопіллі.

Загалом за добу ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили 35 окупантів, гаубицю «Мста-Б», самохі‌дну артилері‌йську гарма‌ту «Но‌на» та 9 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

Також ЗСУ знищили два склади з ворожими боєприпасами в Дудчанах та Давидовому Броді і польовий пункт боєпостачання окупантів у Воскресенському. Остаточні втрати ворога «дорозвідуються».

За словами командування, ситуація на південному фронті «складна, але контрольована». Ворог продовжує вести бойові дії по займаному рубежу оборони. Суттєвих змін у складі та положенні не фіксується.

У командуванні кажуть, що ворог активізує повітряну розвідку та різноманіття засобів повітряного нападу, оскільки не має успіху на суходолі. Так, протягом доби росіяни вдарили по українських позиціях вдовж лінії зіткнення з ударних безпілотників, гелікоптерів та винищувача-бомбардувальника.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:15 Український протитанковий ракетний комплекс нищить російських окупантів на Херсонщині 

На відео зображено, як наші захисники дочекалися поки ворог завантажить на вантажівку БК та відправили до нього подаруночок – ракету.

21:37 Росіяни перетворили ЗАЕС на військову базу, каже міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він додав, що російські окупанти повинні залишити територію Запорізької АЕС, оскільки їхнє перебування на станції ставить під загрозу весь континент.

— Окупанти перетворили Запорізьку АЕС на військову базу, поставивши під загрозу весь континент. Російські військові повинні забратися з території станції, бо їм там нема чого робити!, — наголосив Дмитро Кулеба.

20:32 У столиці Вірменії  з'явилися листівки з літерою «Z» і слоганами на кшталт «Херсон – це Росія», «Північний Казахстан – буде Росією», «Арцах (Нагірний Карабах, – прим.) – хай буде Росією».

19:42 Україна звернулася в ООН через виступ російського бойовика Ігора Мангушева, який демонстрував череп і заявляв, що він належить захиснику «Азовсталі»

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець наголошує, що РФ порушує міжнародне гуманітарне право не тільки щодо живих, але й мертвих. 

За його словами, демонстрацією черепа нібито захисника Маріуполя окупанти хочуть завдати болю родичам загиблих і зниклих: «Ми повинні усвідомлювати це, не вдаватися до емоцій, а щоденно фіксувати факти воєнних злочинів та повідомляти міжнародну спільноту про порушення».

18:45 Євросоюз готується призупинити дію угод про спрощення візового режиму з РФ 

Financial Times зазначає, що це відбудеться 30 серпня, коли міністри закордонних справ країн ЄС зберуться у Празі. Це ускладнить поїздки російських туристів та зробить їх дорожчими.

17:48 Віцепрем'єрка України, міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук приїздила з робочим візитом до Миколаєва. Зокрема, вона перевірила умови проживання переселенців у місті. 

За її словами, умови є задовільними, переселенцям надають всю необхідно допомогу, тому «усі почувають себе дійсно як вдома». 

— Це робота колективу, який допомагає людям не відчувати цей біль втрати свого рідного дому, свого майна, своєї домівки. Ми побачили догляд за дітьми, де вони почувають себе дійсно як вдома і в них є все необхідне, – сказала Ірина Верещук.

17:22 РФ планує мобілізувати близько 90 тисяч осіб, повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.

— Час спливає, бліцкригу вони не отримали. Чи допоможе мобілізація більшої кількості осіб в РФ? Мабуть, все ж таки ні, – вважає він.

Вадим Скібіцький підкреслив, що моральний стан військовослужбовців РФ, які ведуть бойові дії, знижується. Також зменшується кількість охочих на контракт до лав ЗС РФ.

16:02 Держінспекція ядерного регулювання опублікувала відео прогнозів поширення умовної радіаційної хмара в разі важкої аварії на Запорізькій АЕС. Для приклапрогнозу використали два періоди часу: перше відео – з 26 серпня 16:00 до 28 серпня 16:00, друге – з 29 серпня 12:00 до 31 серпня 12:00.

Енергоатом уточнив, що радіаційна хмара в разі аварії відповідно до рози вітрів на 29 серпня накриє частину півдня України та південно-західні регіони Росії. Також там показали мапу «Сумарна доза [опромінення] від усіх джерел, потенційна за 14 днів»

15:08 У тимчасово окупованому Криму окупанти затримали чоловіка Олександра, який співав «Ой, у лузі червона калина» 

Окупантам також дуже не сподобалось, що на інстаграм-сторінці Олександра було написано напрям, за яким потрібно йти російському кораблю русскій та гасло «Слава Україні!».

За це його притягнули до відповідальності «за дії, спрямовані на дискредитацію» Збройних сил РФ. Затримуючи чоловіка його скрутили так, неначе він якийсь терорист та небезпечний для суспільства.

14:33 ОК «Південь» підтверджує: ЗСУ влучили по трьох пунктах управління в Херсоні та Дар’ївці, зокрема й 35-ої роійської армії в Новій Каховці. Також уражено склади боєприпасів в Любимівці та Херсоні. 

Підтверджені втрати ворога складають 11 окупантів,  три одиниці авто-бронетехніки та самохідну гаубицю «Мста-С».

14:18 У Києві з’єднали лівий і правий береги Дніпра за допомогою прапора довжиною 430 метрів.  

Участь у мистецькій акції «Україна — єдина» взяли тимчасово переміщені жителі Маріуполя, Мелітополя та інших міст України. 

13:21 Греція атакувала турецькі літаки із системи протиповітряної оборони С-300 , яка дислокується на острові Крит, пише CNN Turk.

Радар супроводу цілей та наведення ракет системи С-300 зафіксував ракету класу «земля-повітря» на турецьких літаках F-16, які виконували розвідувальну місію за 3 кілометри на захід від острова Родос.

У Міноборони Туреччини повідомляють, що інцидент стався 23 серпня. Незважаючи на атаку, турецькі літаки виконали заплановану місію та неушкодженими повернулися на свої бази.

12:27 Херсонські активісти «Жовтої стрічки» продовжують маркувати будівлі, які використовуються окупантами для підготовки до псевдореферендуму.

12:00 В ході спецоперації з тимчасово окупованої території вдалося евакуювати миколаївського морпіха

Спецоперацію успішно провели командування морської піхоти в співпраці Головним управлінням СБУ в Донецькій та Луганській областях та 36-а окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського.

Евакуйований захисник на початку березня перебував в зоні ведення бойових дій, де отримав поранення та потрапив в оперативне оточення. До проведення операції перебував у патріотично налаштованого місцевого населення.

— ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях було доставлено морського піхотинця до «сірої зони», де спецпідрозділом морської піхоти проведена евакуація на підконтрольну територію України, – йдеться у повідомленні бригади.

10:41 Великобританія передасть Україні підводні безпілотники для очищення берегової лінії від мін, повідомили в британському Міноборони. 

Для виявлення російських мін біля свого узбережжя Україна отримає шість автономних пошукових машин. Три з них нададуть зі складів у Великобританії, ще три придбають у компаній-виробників. 

Ці безпілотники призначені для використання на мілководних узбережжях, вони ефективно працюють на глибині до 100 метрів, виявляють та ідентифікують міни за допомогою набору датчиків. Це дасть змогу ВМС України своєчасно їх знищувати.

09:53 Голова Херсонської ОДА Янушевич повідомив, що зустрівся з жителями «вже деокупованого» села Українка, що означало б фактичний бліцкриг на 10 кілометрів вглиб оборони ворога, але на жаль це не відповідає дійсності, пише DeepState.

Існує село Україна в Дніпропетровській області, а є село з аналогічною назвою на тимчасово окупованій частині Херсонщини. Коли у голови ОВА запитали про яке ж саме із цих двох сіл йде мова, він впевнено відповів, що це Українка на Херсонщині, додавши, що вона вже «деокупована». Проте, порівнявши знайдені в мережі фото актової зали 2013-го року та актову залу на світлинах ОВА, стає зрозумілим, що це все ж Дніпропетровська область і ніякого прориву на 10 кілометрів вглиб оборони ворога не сталось.

09:12 Росіяни мають замало сил для наступу на Херсонщині, вважають в американському Інституту вивчення війни (ISW).

На це вказує те, що, за даними ОК «Південь», 27 серпня російська ДРГ (приблизно 10 осіб) мала невдалий штурм на напрямку Добропілля – Добрянка. ISW пише, що 10 осіб занадто мало, щоб ефективно діяти як маневрена одиниця.

— Російські сухопутні сили в Україні деградували настільки, що вони намагаються проводити наступальні операції, а ешелони занадто малі, щоб досягти значних успіхів, – йдеться в повідомленні.

08:26 Сьогодні вночі у районі Мелітополя ЗСУ знищили базу окупантів, повідомив міський голова Іван Федоров.

Він уточнив, що вибухи лунали в Мелітополі та селищі Мирне.

08:15 Корабельне угруповання ворожого флоту з 11-ти одиниць тримається поблизу кримського берега, але три ракетоносії, з яких один – підводний, тримають напоготові зо два десятки ракет типу «Калібр», повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

07:30 На Херсонщині батьки не хочуть віддавати дітей до русифікованих шкіл, тому окупанти вигадали купувати їхні відвідини за 10 тисяч рублів.

Дивитись повну версію