191-й день війни: ЗСУ вдарили по пунктах управління БпЛА, переправах та складах росіян на Херсонщині

Робота артилеристів на херсонському напрямку, липень 2022, фото: Євгеній Завгородній

2 вересня триває 191-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Вчора росіяни бомбардували фугасними п’ятсоткілограмовими авіабомбами Миколаївський району, поранено одну цивільну особу, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Також терористи випустили ракету повітряного базування з винищувача Су-35 по Березнегуватській громаді. Сили протиповітряної оборони спрацювали відмінно, ракету знищено.

На півдні росіяни намагалися піти у наступ у напрямку Потьомкиного, однак були зупинені Силами оборони, повідомляє Генштаб.

Загалом на Південнобузькому напрямку противник зосереджується на обороні зайнятих раніше рубежів та позицій.

Здійснював обстріли позицій наших військ та цивільної інфраструктури з танків, ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Степова Долина, Олександрівка, Посад-Покровське, Прибузьке, Новомиколаївка, Любомирівка, Новогригорівка, Киселівка, Первомайське, Кобзарці, Партизанське, Червона Долина, Широке, Березнегувате, Велике Артакове, Андріївка, Новоселівка, Шевченкове, Ольгине, Миролюбівка, Любимівка та Петрівка.

Завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Лозове, Сухий Ставок, Велике Артакове, Хрещенівка.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:40 Українська влада поставила перед собою чітке завдання — вигнати російських загарбників з Кримського півострова, без нього деокупація України не буде вважатися повною.

Про це журналісту The Washington Post розповів міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов. 

Очільник українського відомства перебував у Вашингтоні для зустрічей з адміністрацією Байдена та представниками великих міжнародних фінансових установ, аби залучити великі кошти під відновлення «деокупованих територій»

Він також показав пресі карту України з регіонами, затіненими різними кольорами, щоб проілюструвати присутність російських військ. Там, де їх не було, мапу зафарбовували у жовтий. Міністр підкреслив, що Крим обов'язково буде жовтим.

— Наше завдання — щоб цей жовтий колір був на всій території. Включно с Кримом, — сказав Олексій Чернишов.

22:20 Російська православна церква, яка підтримала вторгнення в Україну, наразі приводить свою паству до порушення догм християнства, роблячи з них блазнів.

Про це висловився президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

У вину російським релігійникам він в першу чергу поставив схвалення агресивної війни проти сусідньої країни. За його словами, предстоятелі російської церкви зараз ведуть свою громаду «жахливим, блюзнірським, навіть ворожим вірі шляхом».

 Вони виправдовують агресію проти України, проти своїх братів і сестер по вірі. Пропаганда проти природних прав громадян іншої країни, націоналізм, який свавільно вимагає Божої волі заради імперської мрії про диктаторське правління  таке ставлення має зустрітися з нашою опозицією, — підкреслив політик.

22:00 Президент США Джо Байден направив у Конгрес запит на затвердження екстреного фінансування в розмірі 11,7 мільярда доларів для надання летальної допомоги та бюджетної підтримки Україні.

Про це пише U.S News з посиланням на заяву Білого дому.

У запит на надзвичайне фінансування також включать 2 мільярди доларів, які мають витратити на усунення впливу Росії на ціни на енергоресурси у США.

21:40 Колишня міністр екології Франції Сеголен Руаяль сумнівається у військових злочинах російської армії в Україні і називає новини про них «пропагандою Зеленського».

Частину з її скандальних висловлювань цитує Le Figaro.

Французька чиновниця вважає, що злочини російської армії проти українці недостатньо зафіксовані міжнародними організаціями. У якості прикладу вона пригадала різанину у Бучі.

— Історії зґвалтування дітей протягом семи годин на очах у батьків. Це жахливо — поширювати такі речі, щоб просто перервати мирний процес, — сказала вона по ТБ.

Також жінка припустила, що удар ЗС РФ по пологовому будинку в Маріуполі начебто документально не підтверджений.

— Імена жертв залишилися невідомими, а в епоху мобільних телефонів ми б їх мали, — стверджує Сеголен Руаяль.

Ексміністерка також залишилася невдоволеною новинами про знущання росіян над українськими військовополоненими.

— Коли Зеленський каже: наших солдатів катують, то це перешкоджає мирному процесу. І я думаю, що під егідою ООН і асоціацій журналістів потрібно заборонити передавати жахи, які є пропагандою Зеленського, — наводить її слова французьке видання.

21:20 Італійська влада оцінюватиме здобутки наступальних дій ЗСУ на Херсонщині, аби зрозуміти, чи «українці атакують так само добре, як захищалися».

Як пише Adnkronos, про це розповів посол Італії в Україні П'єрфранческо Зазо.

Представник європейської країни заявив, що шалений тиск російської армії в Україні  «продовжує сповільнюватися»

— Ми спостерігаємо зростаючу втому, яку, за аналізом військових оглядачів, урівноважує велика українська ініціатива на південному фронті, — підкреслив дипломат.

Зазо наголосив, що далекобійна зброя, яку Захід надсилав Україні, починає приносити перемоги.

— З початком наступу на Херсон ми зіткнулися зі зміною парадигми. Українці тепер повинні довести, що вони так само добре вміють атакувати, як вони дуже добре вміли захищатися, — зробив висновок посол Італії в Україні.

21:00 ЗСУ здобули «досить переконливого» успіху у наступальних діях в Херсонській області.

Про це каже речниця пресцентру ОК «Південь», передає The Guardian.

За дні, що минули від початку наступу, ворог поніс важкі втрати.

 Ворог несе досить значні втрати. Втрати перейшли від десятків до сотень. Горить і техніка, — підкреслила Наталя Гуменюк.

Вона додала, що «дуже скоро» надійде більше «хороших новин» 

— Ми продовжуємо знищувати матеріально-технічну базу, потужності та техніку противника,  розповіла спікерка оперативного командування.

20:40 Відновлення Миколаєва за допомогою Данії закладе основу для плідної співпраці Києва і Копенгагена після української перемоги.

Колонку на цю тему написав посол Данії в Марокко Єспер Каммерсгаард.

Дипломат підкреслив, що Данія вже надала початковий пакет підтримки в розмірі 13,4 мільйонів євро на невідкладну реконструкцію, спрямовану головним чином на підготовку Миколаєва та інших міст до майбутньої зими.

— Згодом дансько-українська співпраця в Миколаєві буде зосереджена на опорних точках Данії, досвіді та технологіях у сфері зеленого переходу, водопостачання, судноплавства, транспорту, інфраструктури, належного управління та розвитку бізнесу. Завдяки цій підтримці Данія допомагає Україні закласти основи для довгострокового сталого зростання та відкритися, щоб Україна могла зайняти міцну позицію в майбутньому в міжнародному співтоваристві, — наголосив він.

Посол акцентував, що Данія прийшла на территорію України надовго.

— У загарбницьких війн ніколи не може бути майбутнього. Але в України є майбутнє, і Данія разом зі своїми партнерами та союзниками прагне створити умови для успіху України під час і після війни— підсумував Єспер Каммерсгаард.

20:20 Американець Гідеон Райнхардт під позивним «Рокстар» чотири роки служив у Національній гвардії США, після чого зайнявся садівництвом у Південній Кароліні. Зараз він боронить миколаївську землю.

З добровольцем в окопі спілкувалися журналісти AFP.

26-річний чоловік служить під українським командуванням разом із двома іншими американцями, британцем, французом і фінном.

За його словами, разом із побратимами вони воюють на Миколаївщині і зброї їм вистачає — від автоматів з Чехії до надійних противотанкових комплексів.

Райнхардт каже, що українці ставляться до нього «дуже добре».

— Було кілька разів, коли росіяни стріляли в нас, а ми стріляли у відповідь. Я не знаю, чи вбив я когось тут. Я намагаюся не думати про це.  Ніщо не може підготувати вас до цієї війни. Деякі кажуть: «Я побував в Іраку, я побував в Афганістані», але це зовсім інше. Це окопна війна, як у Першій світовій війні, і деякі російські солдати вміють це страшенно добре, — описав він реалії.

«Рокстар» задоволений, що ЗСУ перехопили ініціативу на Херсонщині і перейшли до наступальних дій.

 Зараз це найкращий варіант, — підкреслив боєць.

19:40 Керівник Запорізької ОВА Олександр Старух повідомив, що через дії окупантів в області розгорнули навчання з підготовки лікування пацієнтів з радіаційними ураженням, вже відкрили медичне відділення.

Про це повідомив Олександр Старух у Telegram.

— Стартувала серія навчань, аби перевірити можливості спеціальних служб. Сьогодні на базі одного з медичних закладів розгорнули переобладнане відділення на тридцять ліжок для лікування пацієнтів з радіаційним ураженням. За потреби маємо можливість розгорнути більше ліжко-місць, – каже він. 

За його словами, відділення створено у відповідь на радіаційні ризики через дії окупантів. Воно може бути використане першочергово.

Олександр Старух додав, що міжнародні партнери допомагають покращувати медичну базу області.

19:20 Російські окупанти вже не можуть підтягувати резерви на захоплені території Херсонської області. ЗСУ підірвали їхню логістику.

Про це повідомила керівник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України Південь Наталя Гуменюк, інформує УНІАН.

Вона заявила, що в регіоні залишаються «деякі транспортні шляхи», які окупанти можуть використати гіпотетично. Водночас всі вони перебувають під вогневим контролем ЗСУ.

Українські воїни влучно та регулярно знищуються склади із боєприпасами та понтонні переправи на півдні. Це підриває логістику окупантів настільки, що вони не можуть підтягувати резерви, зазначила Наталя Гуменюк.

19:00 Полковник Роман Костенко, який зараз боронить Південь, пояснив, чому місцеві жителі не повідомляють про звільнені населені пункти на Херсонщині.

Про це він сказав в ефірі Радіо НВ.

— Там, де тривають бойові дії, про звільнені населені пункти місцеві жителі навряд чи будуть щось писати, бо останнім часом там велися настільки затяжні та криваві бої, що на тому напрямі їх практично не залишилося. Та й інтернету там особливо немає, щоб писати, він там практично знищений, — сказав Роман Костенко.

За його словами, про звільнення конкретних населених пунктів у Херсонській області стане відомо з офіційних ресурсів, «коли це буде потрібно».

— Сподіваюся, це не останні населені пункти. Думаю, ми працюватимемо і надалі і вже заявимо, коли буде значна частина нашої території, сподіваюся, звільнена, — підсумував він.

18:40 185 тисяч українських дітей розпочали навчання у польських школах з 1 вересня.

Про це повідомив міністр освіти Польщі Пшемислав Чарнек в ефірі RFM FM.

За його словами, зараз у школах навчається на 7 тисяч дітей менше, ніж 24 червня — коли закінчився попередній навчальний рік. Частина дітей могла повернутися в Україну або переїхати в іншу країну.

Пшемислав Чарнек також каже, що багато українських дітей у Польщі навчаються дистанційно в українських школах.

18:18 Полковник Роман Костенко, який зараз боронить Південь, пояснив, чому місцеві жителі не повідомляють про звільнені населені пункти на Херсонщині.

— Там, де тривають бойові дії, про звільнені населені пункти місцеві жителі навряд чи будуть щось писати, бо останнім часом там велися настільки затяжні та криваві бої, що на тому напрямі їх практично не залишилося. Та й інтернету там особливо немає, щоб писати, він там практично знищений, — сказав Роман Костенко.

За його словами, про звільнення конкретних населених пунктів у Херсонській області стане відомо з офіційних ресурсів, «коли це буде потрібно».

17:28 Українські захисники на півдні збили російський штурмовик Су-25. Також ЗСУ знищили до 20 одиниць іншої техніки окупантів, повідомляє Оперативне командування «Південь» у Facebook.

Українські бійці вчора в районі Сухого Ставку (Херсонська область) пошкодили російський літак Су-25. Пізніше було підтверджено, що штурмовик вивели зі складу ворожих сил.

Крім того, ЗСУ на півдні знищили три танки, чотири гаубиці «Мста-Б», реактивну систему залпового вогню «Град» та близько 10 одиниць авто-бронетехніки. Також ліквідовано 37 російських окупантів.

У Бериславському районі Херсонської області ЗСУ знищили ворожий склад боєприпасів.

16:50 Енергоблок №5 ЗАЕС, який був відключений вчора зранку через мінометний обстріл росіян, знову в енергомережі. Про це повідомляє «Енергоатом».

Підключення відбулося о 13:10. Зараз триває набір потужності.

— Наразі на станції працюють два енергоблоки, які виробляють електроенергію для потреб України. Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки немає, — зазначили в «Енергоатомі».

16:38 З початку реалізації «зернової ініціативи», а саме з 1 серпня, з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» відправлено 1,72 млн тонн агропродукції.

Всього протягом серпня з розблокованих портів вийшло 68 суден, порти призначення яких розташовані в 18 країнах світу, повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

16:14 5 вересня з 9:00 до 12:00 не працюватиме пункт пропуску «Устилуг-Зосін», що на українсько-польському кордоні у межах Волинської області.

По це попередили у волинській митниці.

5 вересня 2022 року з 9:00 до 12:00 у цьому пункті пропуску з української сторони триватимуть ремонтні роботи інженерного обладнання, що вимагає відключення від електроживлення. Тому пропуск та митне оформлення усіх транспортних засобів в обох напрямках (виїзду чи в'їзду в Україну) у цей проміжок часу будуть призупинені.

15:50 РФ перенесла псевдореферендум про приєднання нових територій. Його можуть провести у листопаді.

За інформацією російської «Бази», псевдореферендум хочуть приурочити до «Дня народної єдності 4 листопада».

Нібито російських силовиків та чиновників попередили «про особливе відрядження, яке має статися восени». Вона запланована у так званих «ДНР», «ЛНР», а також у Запорізькій та Херсонській областях.

15:35 Телефонні переговори військовослужбовців російських окупаційних військ свідчать про панічні настрої в їхніх лавах, що викликано великими втратами в живій силі, успішним просуванням Збройних сил України, сотнями відмовників, проблемами з нестачею палива та боєприпасів через руйнування та вогневий контроль переправ та мостів.

Про все це «НикВести» повідомило джерело, що має доступ до перехоплень розмов військовослужбовців Збройних сил РФ станом на 1 вересня.

Він надав редакції результати перехоплення розмов 9 військовослужбовців із їхніми дружинами та членами сімей. Враховуючи «режим тиші», оголошений Генеральним штабом ЗСУ та Оперативним командуванням «Південь», ми не публікуємо назв населених пунктів та географічних позначень, озвучених окупантами, а лише процитуємо їх повідомлення, що відображають рівень боєздатності їхніх підрозділів.

1-й військовослужбовець РФ, артилерист повідомив, що від їхнього підрозділу залишилося 40 осіб, у той час як українських військових понад тисячу. «Нас обстрілюють з усіх боків, довкола все горить. Просрали ми <назва села у Береславському районі>», — каже він.

2-й військовослужбовець РФ повідомляє дружині, що його підрозділ 4 добу перебуває в оточенні Збройних сил України: «Нас обстрілюють, людей у підрозділі замало. Сподіваюся, що вдасться вирватися з оточення, не знаю. Дізнайся там, сказали, що Президент Бурятії має дати разову виплату у розмірі 200 тисяч рублів (122 тисяч гривень)».

3-й військовослужбовець РФ, підрозділ якого виконує завдання в районі плацдарму ЗСУ на лівому березі річки Інгулець, каже: «Нашу оборону прорвали, нам приходить кінець, великі втрати в живій силі».

15:30 На Херсонщині 12 жителів окупованого села пішки евакуювалися до безпечних місць. Вони пройшли кілька кілометрів, після чого вбрід через річку Інгулець дісталися найближчого населеного пункту, підконтрольного Україні. Про це повідомляє поліція Херсонської області.

В тому населеному пункті їх зустріли поліцейські та доправили до їх місця тимчасового прихистку.

За словами правоохоронців, чоловіки й жінки розповіли, що усе життя прожили в селі, тож знають всі можливі місця переправи. За їх словами, у тому населеному пункті ще залишаються до ста мирних жителів, переважно похилого віку, які не схотіли кидати домівки та господарства.

15:20 Ракети окупантів вночі знищили будівлю харсівського спорткомплексу «Локомотив»імені Кірпи у Холодногірському районі.

Фото зруйнованої будівлі показав голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Будівлю було зруйновано ракетними ударами типу С-300 опівночі 2 вересня.

— Це світова спортивна арена, де тренувалися наші «золоті рибки» - чемпіонки із синхронного плавання. У цих стінах виступали світові зірки із різних видів спорту, призери Олімпійських Ігор. Знищені басейн, сучасний боксерський клуб, який урочисто відкрили лише в лютому цього року, — повідомив Олег Синєгубов.

15:05 Сьогодні, 2 вересня, в рамках роботи Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими у Донецькій області відбувся черговий обмін військовополоненими між Україною та Росією.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

— Додому повернулися 14 українських Захисників. Серед них десятеро з 58 окремої механізованої бригади (ОМБР) і четверо – з 30 ОМБР. Вони потрапили в полон окупаційних військ навесні цього року — йдеться у повідомленні.

Серед звільнених воїнів – офіцер і військовий медик.

14:41 Країни G7 мають намір ввести граничний ліміт цін на нафту з Росії з 5 грудня, а на російські нафтопродукти — з 5 лютого 2023 року.

Про це повідомляє Financial Times.

Міністри фінансів країн «Великої сімки» в п'ятницю підтримають введення обмежень ціни на російську нафту.

Відзначається, що ліміт цін на російську нафту, який мають намір прийняти країни G7, буде діяти відповідно до термінів ембарго ЄС: з 5 грудня планується ввести ліміт цін на нафту, з 5 лютого наступного року — на нафтопродукти.

14:27 Сьогодні зранку, 2 вересня, в приміщенні Миколаївської обласної станції переливання крові вишикувалась довга черга із охочих здати кров. Адміністрація закладу висловила захоплення миколаївцями і щиро їм подякувала за допомогу.

Фото сьогоднішньої черги з телеграм-каналу «Николаевский Ванек».

— Миколаївці — ВИ ГЕРОЇ! Ми, навіть, не могли припустити, що відгукнеться стільки небайдужих людей! Величезне всім спасибі! Миколаївці, ви всі просто неймовірні люди! — йдеться у зверненні станції.

Між тим, на завтра обласна станція просить прийти донорів, які мають групи крові III(-) та IV(-) — для поповнення  запасів.

Станція працює щодня з 8 години ранку за адресою: Миколаїв, вулиця Радіо, 2.

14:12 Інститут громадської охорони здоров’я Sciensano у Бельгії повідомив про першу смерть від віспи мавп. Це вже третій випадок в Європі, пише «Українська правда. Життя».

У пацієнта також були супутні хвороби, зазначено у звіті організації.

Хвороба викликає запалення та рубцеві ураження переважно на обличчі, задньому проході та статевих органах.

13:57 Фінляндія передасть Україні додаткову військову допомогу. Про це йдеться у пресрелізі Міністерства оборони.

У відомстві не розповіли про зміст допомоги, способи та терміни прибуття. Це зробили, щоб гарантувати доставку вантажу до місця призначення.

— Потреба в допомозі, як і раніше, велика, — зазначив міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен.

13:42 Українцям, у період з 7 вересня по 10 жовтня, приходитимуть повідомлення про можливу загрозу.

Таким способом в Україні тестуватимуть додаткову систему сповіщення, повідомляє пресслужба ДСНС.

Зазначається, що тестування нової системи торкнеться жителів Вінницької області та ряду інших.

«У період з 7 вересня по 10 жовтня в ряді областей, зокрема на Вінниччині, планується проведення тестування розсилки через мережі операторів мобільного зв’язку «Київстар», «Водафон» та «Лайфселл» інформаційних повідомлень про можливі загрози. Просимо зберігати спокій та із розумінням поставитись до необхідності перевірки роботи зазначеної системи сповіщення», — пише пресслужба ДСНС.

13:39 На Кінбурнській косі від ворожих обстрілів загинуло безліч диких тварин та птахів, згоріли реліктові ліси, інформує Міндовкілля.

«Сума збитків екології від російської агресії понад 962 млрд грн, тобто майже один трильйон. Розрахунки тривають. Шкода від забруднення повітря сягає 923 млрд грн, шкода ґрунтам та землям – 138 млрд грн», — кажуть там.

Росіяни окупували вісім заповідників та 12 природоохоронних парків. На Кінбурнській косі загинула незчисленна кількість диких тварин та птахів. Також на території коси внаслідок обстрілів у травні 2022 згоріли реліктові ліси, для відновлення яких піде понад сто років.

13:03  У гуртожитку школи поліції у Херсоні, який став ціллю ракетного удару ЗСУ, могли перебувати співробітники ФСБ , повідомляє Сергій Стерненко.

—Місцеві мені це підтверджують: Їх там багато мало бути, і ФСБ і вояки, їх туди місяць тому приблизно автобусами завозили, — написав він.

За непідтвердженими поки що даними, на момент удару там могли знаходитися близько 200 російських загарбників. У той же час достовірної інформації щодо втрат противника наразі немає.

12:59 На південному напрямку логістика і транспортне сполучення підірвано настільки, що російські війська майже не можуть підтягувати резерви.

Про це повідомила керівниця пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк під час телемарафону.

— Ми продовжуємо позиційні бої, знищуючи ворожі переправи, склади боєприпасів та транспортне сполучення. Логістика росіян настільки підірвана, що підтягувати резерви вони не можуть. Існують ще певні транспортні шляхи, однак і вони під українським вогневим контролем, — зазначила вона.

12:28 Контррозвідка СБУ викрила інформаторку, яка надавала російським спецслужбам дані про розташування військових об’єктів і техніки Збройних сил України вздовж лінії фронту поблизу Донецької та Запорізької областей.

Зрадниця – 31-річна мешканка Дніпропетровської області, котра розпочала роботу на ворога у травні цього року.

Вона пішла на такий крок попри те, що перебуває у шлюбі з військовослужбовцем ЗСУ і вони мають спільного сина. Її чоловік, будучи на східному фронті, регулярно перераховував гроші на утримання дитини.

Зловмисниця використовувала свого чоловіка «в темну»: випитувала дані про розташування його військової частини та інших угруповань ЗСУ на передових позиціях.

Її контактною особою був військовослужбовець РФ, який пообіцяв їй російське громадянство та високий рівень життя, якби загарбникам вдалося захопити регіон.

12:00 ЗСУ збили російський безпілотник «Картограф» у небі над Миколаївщиною, повідомляють у Командуванні Повітряних сил України.

Там зазначають, що на оприлюднених фотографіях видно камеру з 12-ма об’єктивами, призначеними для створення планів місцевості.

11:47 В Інституті вивчення війни (ISW) зазначають, що Росія, імовірно, готується до створення нових сил для посилення наступу на Україну восени і взимку.

Експерти вказують, що Путін не відмовився від своїх максималістських намірів захопити всю країну. 

Водночас захоплення Донбасу до 15 вересня експерти вважають малоймовірним. Окупація регіону потрібна російському командуванню тільки для того, щоб підняти бойовий дух загарбницьких військ.

11:10 За добу росіяни пошкодили понад 100 цивільних об’єктів на Миколаївщині. Станом на 2 вересня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 10 тисяч 242 цивільних об’єкти.

З 24 лютого зруйновано повністю та частково пошкоджено:

  • об’єкти житлового фонду — 6640,
  • медичні заклади — 67,
  • навчальні заклади — 334,
  • заклади культури — 149,
  • об’єкти промислових підприємств — 123,
  • об’єкти життєзабезпечення: газо — 855, електро — 599, водо — 28, теплопостачання — 94,
  • інші не військові об’єкти — 1353.

10:21 Громадянин РФ сприяв російським спецслужбам у підготовці диверсії — допоміг закласти бомби на Миколаївщині.

Мешканець Миколаївського району ще восени минулого року знімав коптером берегову лінію вздовж лиману та шукав місця поруч з оборонними та стратегічно важливими об'єктами, де російські агенти потім заклали вибухові пристрої. План їм реалізувати не вдалося, чоловіка будуть судити.

09:42 Зеленський скасував укази про утворення Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях.

Відповідний указ № 621/2022 опублікований на сайті Офісу Президента.

Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на сході України діяла як платформа з реалізації рішень Нормандського формату. До неї входили уповноважені представники України, Росії та ОБСЄ.

09:24 Українські військові ліквідували вже більше 48 тисяч окупантів та понад 2 тисяч ворожих танків.

08:50 Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 2 вересня:

Вчора, 1 вересня, о 13:10 та 13:50 Миколаїв зазнав обстрілів. Снаряди лягли за межами міста.

Як повідомляє ОК «Південь», вчора, 1 вересня, ворог здійснив бомбардування фугасними п’ятсоткілограмовими авіабомбами Миколаївського району, де поранено одну людину.

Протягом дня, 1 вересня, ворог обстрілював с-ще Любомирівка, с-ще Тернові Поди, с-ще Центральне, с. Вавилове Шевченківської громади. Про пошкодження та постраждалих інформація уточнюється. Також о 22:05 артилерійського обстрілу зазнало с. Зелений Гай. Внаслідок чого відбулось загоряння трьох житлових будинків. Попередньо без постраждалих.

Вночі, 1 вересня, о 23:45 ворог обстріляв с. Новомиколаївка Первомайської громади. Частково зруйновано господарські будівлі. Постраждалих немає.

Опівночі, 2 вересня, о 00:01 відбувся ворожий обстріл околиці с. Костянтинівка Первомайської громади. Руйнувань та постраждалих немає.

За інформацією ОК «Південь», вчора, 1 вересня, ворог випустив ракету повітряного базування з винищувача Су-35 по Березнегуватській громаді, яку Сили протиповітряної оборони знищили. Також протягом минулої доби були обстріли прилеглих територій смт Березнегувате, сіл Висунськ та Кавказ. Інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

Вночі, 1 вересня, близько 23:30 були обстріли с. Широке Широківської громади. Влучання були по відкритим територіям та у вже зруйнований житловий будинок. Постраждалих немає.

07:50 ЗСУ на півдні знищили 5 ворожих складів боєприпасів, уражені пункт управління безпілотниками та поромна переправа противника, повідомляє ОК «Південь».

Нашою авіацією нанесено 18 ударів по командним і опорним пунктам, складах з боєприпасами і пально-мастильними матеріалами та логістично-транспортних потужностях.

Ракетно-артилерійськими підрозділами відпрацьовано низку вогневих завдань по 9 пунктах управління, 2 поромних переправах, 2 пунктах управління безпілотниками, по засобах протиповітряної оборони та по скупченню ворога.

Триває вогневий контроль над Антонівським, Каховським та Дар’ївським мостами.

Встановлено, що за підсумками бойового дня ворожі сили зменшились на:

  • 102 окупанти,
  • 6 танків,
  • гаубицю «Мста-Б»,
  • реактивну систему залпового вогню «Град»,
  • мобільний 120-ти мм міномет,
  • 8 одиниць авто-бронетехніки.

Знищено 5 складів боєприпасів в Баштанському, Бериславському та Херсонському районах. Уражено пункт управління безпілотниками в районі Правдиного та поромну переправа біля Козацького.

07:14 Президент України Володимир Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Данії Еппе Кофодом 1 вересня, повідомляє Офіс президента.

Він подякував данському уряду за політичну, фінансову та збройну підтримку України, а також за допомогу українським біженцям.

— Ми сприймаємо це як партнерські й дружні, теплі відносини між нашими державами, – цитує пресслужба Зеленського.

Глава держави подякував Королівству Данія за згоду долучитися до відновлення об’єктів інфраструктури в Миколаївській області, які постраждали внаслідок російських обстрілів.

— Ми дуже вдячні за те, що бачимо практичні кроки, зосереджені на допомозі щодо майбутнього відновлення Миколаївської області, – сказав він.

Голова держави також вручив Кофоду орден «За заслуги» першого ступеня, яким нагородив його указом 23 серпня.

Дивитись повну версію