Литва фінансуватиме розробку енергопроекту в Миколаївській області

Розробку проекту з переведення Миколаївської області на клас напруги 20/0,4 кВ обсягом 8,2 мільйона гривень фінансуватиме уряд Литви.

Про це повідомив виконувач обов’язків гендиректора оператора системи розподілу Вадим Данилків в коментарі «Енергореформу».

ПАТ «Миколаївобленерго» уклав договір з Міжнародним енергетичним кластером. Розробку проєкту здійснюватимуть українські проєктні організації, які входять до Енергетичного кластера за участю провідних вищих навчальних закладів України та Литви.

За словами Данилків, загальний термін виконання робіт становить 210 календарних днів від моменту укладання договору й отримання вихідних даних. По закінченню певних етапів розробки проєкту "Миколаївобленерго" шукатиме  запроєктоване обладнання та фінансування міжнародних донорів.

— Допускаю, що це може бути в рамках спеціального фонду підтримки енергетичного сектору, створеного минулого року, – зазначив він

Данилків наголосив, що основна мета проекту – відійти від точкового відновлення окремих об’єктів, ушкоджених бойовими діями, або просто застарілих, натомість побудувати єдину сучасну електроенергетичну систему на новітніх принципах та елементній базі.

Він також підкреслив, що проєкт реалізовуватиметься на території всієї Миколаївської області, але першими пілотними об’єктами будуть найбільш постраждалі підстанції та лінії електропередачі на деокупованих територіях Баштанського та Миколаївського районів.

Нагадаємо, наразі дефіцит потужності в енергосистемі відсутній і не прогнозується. Ліміти споживання до областей не доводились через відсутність дефіциту в потужності в енергосистемі.

Дивитись повну версію