Все пішло не за планом: Талпа розповів історію, як з мером Сєнкевичем вивозили «Гради» зі Снігурівки

Радник міського голови Миколаєва Михайло Талпа поділився спогадами про те, як разом з мером Олександром Сєнкевичем їздили за «Градами» до Снігурівки.

Свою історію Михайло Талпа опублікував своїй сторінці у Facebook.

За його словами, 28 лютого минулого року з’явилася інформація, що у Снігурівці стоїть покинута військова техніка росіян. Після наради з військовими, було ухвалено рішення їхати за технікою та пригнати її у Миколаїв.

— Нарада у Марченко (Генералом-майором Дмитром Марченком, - ред.) зайняла 20 хв, почувши про гради, він сказав, що вони нам дуже потрібні,- тож займайтесь і на підкріплення нам дав бійців ССО  з Кропивницького.

Ми розробили план на «easy»:

-Знайти водіїв в Снігурівці;

-Заправити гради;

-Виїхати один одному на зустріч;

-Забрати Z гради;

- Відвезти водіїв назад в Снігурівку;

-Передати гради ЗСУ, — згадує Михайло Талпа.

Тож виїзждаємо трьома автівками: наше авто - водій Віталій Живило, Віталій Єрентюк, Олександр Сєнкевич , Дмитро Фалько  та я. А також два авто ССО - траснспортер та рам, — зазначив він.

Але все пішло не по плану. Михайло Талпа зазначає, що спочатку довелося понервувати адже не відразу змогли знайти де стоїть техніка. Потім виявилось, що техніка не російська, а українська, яку стягнули після бою. Забрати всю техніку не вдалося, не вистачало акумуляторів та пального.

— Виявилось, що стягнули нашу техніку після боїв. Ще два БТР 70,80ка, машина зв’язку і 4 гради. Сєнкевич каже: «Давайте заведемо те, що можливо, знімемо акумулятори з тих і кинемо на ці і спробуємо щось завести». Хлопці водії, ССОшники і ми всі щось носимо, штовхаємо, крутимо. В кінцевому результаті ми змогли завезти два гради. Сєнкевич сів в один з градів і їхав на заправку, заїхавши градом до колонки в центрі Снігурівки на АЗС АВІАС. Заправка була вже зачинена. Напроти стояло декілька авто таксі і Сєнкевич побіг до них просити бензин. Інший град «з якогось перепугу» поїхав з пустим баком одразу на Миколаїв і нам довелось його наздоганяти і розвернути до АЗС. Дві каністри було у наших ССО, які ми залили в один град. Ще дві каністри привозить водій Бойко (тодішня голова громади Снігурівки Інна Бойко, - ред.), заливаємо другий,  — розповів він.

Після того, як техніку заправили пальним, всі вирушили в сторону Миколаєва.

— По дорозі назад ми вже планували як завтра візьмемо акумулятори, паливо і запчастини і повернемось за іншою технікою, тоді ми ще не знали, що завтра орки будуть вже в Снігурівці…Ми під’їхали до першого блокпосту. «Історик» нас вже чекав , ми попередили які авто і скільки їде за нами, дочекались усіх і поїхали до слідуючого блокпосту. Далі було легше, наче ми вже вдома. На об’їздній нас чекали вже військові з 79 і ми передали їм гради, а водіїв з Снігурівки посадило в авто і повезли додому,  —  згадує Михайло Талпа.

Нагадаємо, що Снігурівка перебувала під контролем російських загарбників з березня 2022 року. Для утримання міста ЗС РФ стягнули туди значні сили та зміцнили оборону фортифікаційними спорудами. 10 листопада 2022 року стало відомо, що Збройні Сили України звільнили місто Снігурівка. 

 

Дивитись повну версію