У ВООЗ зробили припущення, коли закінчиться пандемія COVID-19

У Всесвітній організації охорони здоров'я зробили припущення, що зможуть оголосити про закінчення пандемії COVID-19 вже до кінця 2023 року.

Про це заявив генеральний директор організації Тедрос Адханом Гебреїсус, цитує пресслужба ВООЗ.

За його словами, 12 березня виповнилося три роки з того часу, як ВООЗ вперше заявила, що глобальний спалах COVID-19 можна схарактеризувати як пандемію.

— Це був знаменний момент, який привернув увагу світових ЗМІ. Однак, з точки зору ВООЗ, набагато важливіший момент настав за шість тижнів до цього, 30 січня 2020 року, коли я оголосив надзвичайний стан у сфері охорони здоров’я міжнародного значення, – сказав він.

На той час було зареєстровано менш як 100 випадків COVID-19 за межами Китаю, і не було повідомлень про смерть за межами Китаю. Та вже через три роки було зареєстровано майже 7 мільйонів смертей від COVID-19, хоча справжня кількість набагато більша.

Гендиректор ВООЗ наголосив, що нині світ перебуває у значно кращому становищі, ніж будь-коли під час пандемії. Зокрема вперше щотижнева кількість зареєстрованих смертей була нижчою, ніж коли у ВООЗ вперше використали слово «пандемія» три роки тому. Поліпшення суттєве, запевнив він.

— Я впевнений, що в якийсь момент цього року ми зможемо сказати, що COVID-19 завершився як надзвичайна ситуація в галузі охорони здоров'я, що має міжнародне значення, і як пандемія, – сказав він.

Нагадаємо, що у 2022 році в Україні середній рівень охоплення вакциною дітей віком 1 рік впав на 10% у порівнянні з 2021 роком.

Дивитись повну версію