Литва визнала ПВК «Вагнер» терористичною організацією

Сейм Литви ухвалив резолюцію про визнання російської приватної військової компанії «Вагнер» терористичною організацією.

Про це повідомляє національний мовник LRT.

У прийнятій у вівторок резолюції зазначено, що російська приватна військова компанія є терористичною організацією, а її члени та найманці становлять загрозу безпеці держави та суспільства. Водночас парламент Литви рішуче засудив використання будь-яких груп найманців, таких як «Вагнер», створених за підтримки російської влади, для здійснення злочинів агресії в Україні.

— З початку військового вторгнення Російської Федерації в Україну у 2022 році 24 лютого військовослужбовці Російської Федерації та найманці приватної військової компанії «Вагнер», яка бере активну участь у бойових діях на боці агресора, вчиняють систематичні тяжкі злочини агресії – вбивства та катування мирного населення України, бомбардування житлових будинків та інших цивільних об’єктів, – що прирівнюється до тероризму, – йдеться в документі, який було ухвалено.

За резолюцію Сейму проголосували одноголосно 117 членів Сейму.

Раніше повідомлялося, що з початку березня 2023 року «Вагнер» створив центри для вербування в спортивних клубах щонайменше в 40 містах по всій Росії. Крім того, останніми днями вербувальники «Вагнера» в масках також проводили «профорієнтаційні» бесіди в московських середніх школах, розповсюджуючи анкети «заява молодого воїна», щоб зібрати контактні дані зацікавлених учнів.

Дивитись повну версію