У Миколаєві під час війни зросла кількість безхатьків

З початком повномасштабної війни у Миколаєві збільшилася кількість безхатченків.

Про це розповів директор Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Сергій Василенко під час брифінгу, пишуть «НикВести».

У місті працює Центр реінтеграції, який належить до Департаменту праці та соцзахисту. Для бездомних для жінок закуповується послуга по реінтеграції у благодійному фонді «Відновлення».

– З фондом організовуємо співробітництво. Він активно працював у 2022 році, коли почалася війна. Вони взяли найактивнішу участь в евакуації осіб та видачі різноманітних видів гуманітарної допомоги. Ттеж хочу виразити подяку центру реінтеграції бездомних осіб, ми їх постійно залучали для проведення розвантажувальних робіт, коли отримували гуманітарну допомогу. Вони завжди виконували свої функції із надання соціальної послуги для бездомних осіб. В цілому, я вважаю, що Департамент зі своїми завданнями за 2022 рік впорався. Ніяких затримок і ніяких проблем вирішення тих чи інших питань, які ставились на Департамент не було, – зазначив Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

Збільшення кількості безхатченків у місті обумовлено тим, що велика кількість селищ прифронтової зони були розбиті, відповідно люди з цих громад переїхали у Миколаїв.

– Нас врятувала така тепла зима. Ми знаємо, що одне з найболючіших питань – це забезпечення обігріву і прихистку для безхатьків у холодний час. Ми були готові розгорнути наші намети, які ми розгортали того року, до війни, біля автовокзалу. Але не було низьких температур, і там був розгорнутий намет програми громадської організації у співробітництві з Туреччиною, яка надавала допомогу, – сказав Сергій Василенко.

За словами директора, Департамент праці та соціального захисту населення у 2022 році надавав безхатькам гарячі обіди на вулиці Круговій, 47, а також приймали безхатченків у благодійній організації «Відновлення».

  Ми закупаємо таку послугу, у 2022 році ми оплатили їм 1,5 мільйона гривень за те, що вони утримують, в тому числі цю категорію людей. Сума на одну людину там досить невелика – 107 гривень, але туди не входить харчування. Вони харчуються за свої кошти. Там «Відновлення» отримує кошти саме за надання притулку для цих осіб, – додав він.

Цієї зими великої напруги не було, стверджує Сергій Василенко, оскільки Департамент своєчасно реагував на виклики, які стосуються саме цих осіб. Більшість чоловіків, які перебували у центрі, активно долучалися до вантажно-розвантажувальної  роботи гуманітарної допомоги.

  Це особливі люди. Деякі з них не проходять і не бажають проходити реінтеграцію. Також деякі з них довго не проживають на вулиці Круговій, тому що у нас, згідно з правилами, якщо людина там вживає спиртні напої або наркотичні речовини, то ми її відраховуємо з нашого центру реінтеграції. Таких за зиму ми відрахували більше двох десятків, тому що, на жаль, вони знаходять варіанти, де придбати спиртні напої чи наркотичні речовини. Але більшість тих хлопців, які знаходяться на Круговій, активно працювали в нас на всіх гуманітарних роботах. В першу чергу, на вантажно-розвантажувальних, що стосується забезпечення гуманітарною допомогою мешканців нашого міста, – резюмував Сергій Василенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на Миколаївщині нині перебувають 72 тисячі вимушених переселенців.

Дивитись повну версію