Екскомандира львівського «Беркуту» підозрюють у вбивстві активістів Майдану

22:18, 22 березня, 2023

Колишньому командиру «Беркуту» у Львівській області Ростиславу Пацеляку повідомили про підозру за участь в умисних вбивствах під час Революції гідності в Києві.

Про це повідомляють Держбюро розслідувань та Офіс генпрокурора.

Як повідомляють у ДБР, триває робота щодо збирання доказів та притягнення до кримінальної відповідальності всіх причетних до злочинів відносно учасників акцій протесту у 2013-2014 роках. Підозри висувають не лише високопосадовцям, які віддавали злочинні накази щодо силового розгону учасників акцій протесту, а й безпосереднім їх виконавцям.

За даними слідства, під керівництвом Пацеляка підрозділ зі Львівщини разом з іншими 18 лютого 2014 року застосував проти мітингувальників на вулиці Інститутській та прилеглих до неї фізичну силу, спецзасоби, зокрема світло-шумові гранати виробництва РФ та помпові рушниці з патронами зі свинцевою картеччю.

— У результаті таких дій загинуло 3 особи та близько 200 отримали тілесні ушкодження, у тому числі й вогнепальні, різного ступеня тяжкості, – йдеться в повідомленні.

Слідчі зазначають, що він виконував явно злочинний наказ керівництва МВС. Його метою було перешкоджання масовому руху мітингувальників із Майдану Незалежності до парламенту, де мало відбутися голосування за повернення до Конституції 2004 року.

Фігурант підозрюється у перевищенні службових повноважень, вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше учасників акцій протесту.

Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Нагадаємо, на Первомайщині поліцейські затримали 75-річного місцевого мешканця за підозрою у вбивстві співмешканки.

22:18, 22 березня, 2023
View full version