На Миколаївщині висадили понад 14 тисяч дерев

13:30, 30 березня, 2023
Федір Бондар/ «Суспільне. Миколаїв»

У Баштанському районі 29 березня висадили понад 14 тисяч сіянців «Сосни кримської» та «Дуба звичайного». Загалом заліснили три гектари Березнегуватської громади.

Про це йдеться на новинному сайті «Суспільне. Миколаїв».

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець розповів, що Миколаївська область є пріоритетною у справі заліснення.

– В рамках реалізації програми президента «Зелена країна» переважна більшість територій знаходиться саме на півдні та сході. Тому що це вільні території, на яких не було раніше насаджень, ці землі місцеві органи влади передавали, тому що ці землі непридатні для сільськогосподарського виробництва, там будуть насаджуватися ліси, — розповів Юрій Болоховець.

До висадки нового лісу долучилися бійці ЗСУ. Участь в акції взяв військовослужбовець Володимир: «Як заповідали наші предки: чоловік повинен у житті побудувати будинок, народити дитину і посадити дерево».

Директор Південного лісового офісу Олександр Грицай розповів, що п’ята частина лісів Миколаївщини, а це майже 17 тисяч гектарів з усіх 84-х тисяч, заміновані або засмічені вибухонебезпечними предметами.

– У першу чергу розміновуються населені пункти, лінії електропередач, сільгоспугіддя. І тоді переходять до лісових масивів, де ми будемо на осінь їх так само далі заліснювати, — розповів він.

Федір Бондар/ «Суспільне. Миколаїв»

Зазначається, що восени 2023 року на Миколаївщині планують висадити понад 2,5 тисячі гектарів нових лісів.

За словами Юрія Болоховця, у 2022 році на Миколаївщині горіли майже 2 тисячі 300 гектарів лісів. У 2021-му полум'я охопило менше ніж 6 гектарів.

– Така різниця викликана бойовими діями та обстрілами з боку російських військ. В умовах війни не було можливості гасити пожежі, — пояснив голова держагентства.

Директор філії «Баштанське лісове господарство» Микола Гордієнко говорить, що насіння для сіянців збирали на Миколаївщині.

– «Дуб звичайний» вирощений на території Миколаївської області, а сосна, вже із закритою кореневою системою, вирощена у лісонасіннєвому центрі Львівської області, але з насіння, яке зібрали у Баштанському районі, — сказав Микола Гордієнко.

Нагадаємо, миколаївців просили повідомляти про незаконну вирубку лісів. Також на Миколаївщині в лісі, що постраждав від обстрілів, висадили понад 3,5 тисячі сіянців молодих дерев.


13:30, 30 березня, 2023
View full version