«Зруйновані людські життя і домівки, та постійний ризик через обстріли»: миколаївські журналісти показали, як сьогодні живе Очаків

Місто Очаків, що на Миколаївщині, понад рік потерпає від майже щоденних обстрілів військами РФ – є поранені та загиблі серед цивільного населення. Через загрозу життю, частина жителів міста виїхала, полишивши свої домівки.

Про те, як сьогодні живе місто розповідають журналісти у сюжеті на телеканалі НИС-ТВ. 

Місто Очаків невеличке курортне містечко на півдні Миколаївщині, але замість сплесків хвиль сьогодні там лунають звуки повітряної тривоги та вибухів. 

Військовослужбовець сил оборони Очакова Дмитро розповідає, що окупанти чи не щодня тероризують місто з окупованого півострова Кінбурнської коси – по воді відстань до міста Очакова у декілька кілометрів.

Внаслідок обстрілів в місті постраждало дуже багато об'єктів як житлового, так і не житлового фонду. Зокрема значних пошкоджень зазнав місцевий ринок – власники зруйнованих магазинів намагаються їх полагодити.

— Попри ризики та страх ходимо на базар. Тільки тривога, біжимо в підвал з підвалу додому. На робоче місце також поцілила рашистка ракета. Снаряд попав на кришу пробив робоче місце, підлогу, та все моє приладдя згоріло, – розповідають продавчині з м'ясного павільйону Тетяна та Любов.

Крім того, декілька російських ракет поцілили в місцевий елеватор на території Очаківського хлібоприймального підприємства.

— Позаду мене знаходиться приймальний бункер і сушильний комплекс підприємства, а також приймальна лінія куди заходи вантажівки. Ми могли забезпечити приймання 1000-1500 тонн на добу зернових і масляних культур, на сьогодні ця лінія знищена. ЇЇ відновлення буде коштувати дуже дорого, – розповідає заступник міського голови Очакова Олексій Васьков. 

За словами віце-мера, окупанти обстрілювали міський елеватор, тому що згідно з їх інформації на території цього підприємства і також Вознесенського хлібоприймального підприємства зберігалися HIMARS та заряди для них. 

Але попри все в Очакові продовжують жити цивільні, працюють магазини, такі як соціальні магазини. Люди які лишились в місті не втрачають надії та вірять у Збройні сили України. 

Нагадаємо, що внаслідок ракетного удару, який російська армія завдала 9 січня, поранення отримали 15 людей, в тому числі дворічна дитина. Тоді окупанти влучили в сховище протикорабельних мін часів Другої світової війни, які були завчасно залиті бетоном.

За даними Офісу генпрокурора, тоді пошкоджень зазнали понад 40 багатоповерхових та приватних житлових будинків, транспортні засоби, підприємства та установи.

Заступник міського голови Очакова Олексій Васьков 10 січня розповів, що станом на цей день у місті пошкоджено понад 5 тисяч будинків, що становить приблизно 70% від усієї кількості домоволодінь.

Дивитись повну версію