РФ заявила про падіння українського літака і затримання пілота у Брянській області

У Росії заявили, що затримали пілота нібито українського легкомоторного літака, який розбився у Брянській області.

Про це повідомляють російські ЗМІ, зокрема  ТАСС із посиланням на прикордонне управління ФСБ Росії.

Стверджується, що пілота затримали після аварійної посадки поблизу села Бутовськ, що за 30 кілометрів від кордону з Україною. У ФСБ кажуть, що він тікав у бік України.

— Співробітниками Прикордонного управління ФСБ Росії по Брянській області 05.04.2023 зафіксовано порушення державного кордону з України в Російську Федерацію українським легкомоторним літаком. Літак з невстановлених причин зазнав аварії в районі населеного пункту Бутовськ Брянської області. Пілота (громадянина України), який намагався втекти на українську територію, затримано прикордонним нарядом, – пишуть пропагандистські ЗМІ.

У пресслужбі російської спецслужби заявляють, що «стосовно іноземця проводиться розгляд», за його результатами «буде ухвалено процесуальне рішення».

Російські Telegram-канали опублікували фото нібито затриманого чоловіка та пошкодженого літака, а також відео допиту пілота.

Поблизу літака, який упав, нібито знайшли присипані землею бронежилет і автомат.

На відео чоловік назвався Олександром Морозовим. Він повідомив, що приватно працює цивільним пілотом і не літав з початку війни. Документів при ньому не було. Також він підтвердив, що бронежилет і автомат належать йому, заявивши, що перед польотом отримав їх «для безпеки».

Йому начебто запропонували здійснити політ на висоті 50 метрів зі стартом у Київській області (він повинен був летіти за іншим літаком), щоб перевірити роботу української ППО та зробити аерозйомку у зазначеному місці. За це він нібито мав отримати 50 тисяч гривень.

На відео чоловік також каже, що не знав, що потрапив на території РФ, оскільки його планшет вийшов з ладу.

Російське видання «Агентство» пише, що у 2018 році про Морозова знімало матеріал «Настоящее Время», і зазначає, що пілот назвав справжнє імʼя. Олександр Морозов — цивільний пілот, який вирішив навчитися літати у 50 років. Наприкінці нульових він купив собі маленький літак, а потім разом із волонтерами побудував аеродром у Харківській області. Він займався цивільною санітарною авіацією.

Нагадаємо, Колишньому генеральному директору Державного підприємства «Антонов» повідомлено про підозру у службовій недбалості. Через його дії транспортний літак АН-225 «Мрія» своєчасно не було транспортовано з аеродрому у Гостомелі.

Дивитись повну версію