Росіяни викрали з Херсонського художнього музею картину українського художника Бурлюка

Російські окупанти викрали з херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка картину відомого українського художника Давида Бурлюка.

Про це повідомили у пресслужбі музею у Facebook.

Херсонський музей нагадав, що один з найвідоміших у світі українських художників, поет, письменник Давид Бурлюк народився в Харківській губернії (нині Сумщина), однак почав свою творчу діяльність на Херсонщині, в селі Чорнянка.

— На Херсонщині Давид Бурлюк прочитав перші лекції з футуризму, модного художнього напрямку у живописі та літературі початку XX ст., видав разом із друзями-однодумцями перші збірки футуристичних поезій: «Молоко кобилиць», «Затичка», «Дохлий місяць», – додали в музеї.

Російські окупанти, відступаючи з Херсона восени 2022 року, серед інших предметів мистецтва вкрали роботу Бурлюка «Сільський пейзаж» (1930), що належить до американського періоду творчості художника.

До колекції музею робота Бурлюка потрапила у 1980 році із приватної колекції – художник щедро роздаровував свої роботи друзям, знайомим, журналістам.

Довідка: Давид Бурлюк – український художник-футурист, один із творців українського модернізму початку XX століття, поет та теоретик мистецтва, літературний і художній критик, видавець. Представлявся як «татарсько-запорозький футурист». Навчався в Олександрівській чоловічій гімназії (Суми), де отримав прізвисько «художник». Потім рік вчився в Казанській художній школі та два в Одеському художньому училищі, а згодом – в Мюнхені та Парижі.

У творчості проходив періоди захоплення імпресіонізмом, неопримітивізмом та іншими модерними течіями, та зрештою став ідеологом футуризму як у живописі, так і в літературі. Організовував мистецькі об'єднання, творчі школи, епатажні заходи футуристів.

Раніше, Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка ідентифікував ще три картини зі своєї колекції, які російські окупанти вкрали й вивезли до тимчасово окупованого Криму.

Дивитись повну версію