На Миколаївщині фермер організував власну пожежну бригаду

На Миколаївщині в селі Шевченкове 33-річний фермер Віталій Варяниця організував добровільну пожежну команду.

Про це повідомили в Головному управлінні ДСНС України в Миколаївській області.

Після початку повномасштабного вторгнення фермер вирішив об'єднати небайдужих односельців аби самостійно ліквідувати пожежі, які виникали внаслідок ворожих обстрілів. 

Як зазначає Віталій Варяниця, багато з мешканців села з перших днів виїхали до більш безпечних регіонів, тому із понад 3 тисяч населення залишились близько 400.  На початку пожежні-добровольці з Шевченкового не мали на озброєнні ані спеціальної техніки, ані оснащення. Вони боролись із вогнем ледь не голіруч.

— Перший пожежний автомобіль ми відкопали з-під зруйнованої будівлі добровільної пожежної команди села Луч. Після ворожого обстрілу він стояв під купою бетонних плит та привалений землею. Відрили, привели у боєздатний стан та виїжджали на гасіння пожеж, – розповідає чоловік.

Керівництво ГУ ДСНС Миколаївщини допомогло із забезпеченням підрозділу бойовим одягом та оснащенням. Також долучилися волонтери. Завдяки спільній допомозі сьогодні добровольці мають вже два нові пожежні автомобілі. 

— Зараз треба розв'язувати іншу проблему — заміновані вибухонебезпечними предметами поля, відкриті території. Коли хлопці виїжджають на ліквідацію пожеж в таких місцевостях існує ризик травмування особового складу. Але ані зараз, ані тоді, коли прилітало майже щодня, жоден з нас ні на мить не вагався, попри ризик для свого життя, ми боролись з вогнем. Адже це наше рідне село, це наша земля і ми маємо її захищати, – каже Віталій Варяниця.

На сьогодні Віталій Варяниця обіймає посаду заступника голови Шевченківської територіальної громади. 

Нагадаємо, станом на червень поточного року, за даними рятувальників, збитки внаслідок пожеж склали 38 мільйонів гривень

Дивитись повну версію