До Стамбулу прибуло перше судно, яке вийшло з порту Одеси після завершення зернової угоди

Цивільне судно Joseph Schulte під прапором Гонконгу, яке 16 серпня вперше скористалося тимчасовим транспортним коридором і вийшло з Одеського порту, перетнуло турецьку протоку Босфор. 

Про це передає Reuters.

Контейнеровоз перебував у порту Одеси з 23 лютого 2022 року.

Тепер судно стане на якір у порту «Амбарлі» на півдні Стамбулу.

Як відомо, що 10 серпня Україна відкрила у Чорному морі тимчасові коридори для цивільних торговельних суден. Вказані маршрути в першу чергу використовуватимуться для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний.

Нагадаємо, що 17 липня влада РФ вийшла з Чорноморської зернової ініціативи, після цього російські війська почали практично щодня обстрілювати портову інфраструктуру в Україні, яку використовували під час «зернової угоди».

Лише за 9 днів обстрілів Росія знищила 180 тисяч тонн зернових культур, 26 обʼєктів портової інфраструктури та 5 цивільних суден. Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що майже щоденні російські обстріли портової інфраструктури України не можуть впливати на «зернову угоду».

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський пригрозив Росії знищенням їхнього флоту до кінця війни у разі, якщо Кремль вирішить і надалі атакувати порти в Миколаєві та Одесі.

Дивитись повну версію