Російський пілот розповів, як викрав вертоліт та вмовляв членів екіпажу здатися українській стороні

Російський пілот Максим Кузьмінов, який перегнав гелікоптер Мі-8 разом з усім екіпажем до України завив, що під час фінальної стадії операції вмовляв членів екіпажу здатися українській стороні. Проте вони злякалися, почали поводитися агресивно і після посадки побігли в бік кордону.

Про це розповів пілот під час пресконференції в Києві, повідомляє «Українська правда».

— Зі мною було два члени екіпажу. Зброї при собі у нас не було. Льотчики у нас літають без зброї. Ніхто не зміг мені чинити опір, тому що штурман — у нього немає навичок пілотування вертольота. Я хлопців заспокоював, я сказав, що все добре, що тут живуть хороші люди, все буде чудово. Але вони почали боятися, почали трошки агресивно поводитися і, виходить, вибігли з гелікоптера в бік кордону. Подальша доля їх мені не відома, але, як випливає зі ЗМІ, то, можливо, що їх ліквідували, — розповів Максим Кузьмінов.

За словами пілота, він «не просто викрав гелікоптер, а офіційно перегнав із точки А в точку Б», оскільки заздалегідь були погоджені маршрут і місце посадки.

Максим Кузьмінов розповів, що о 16:30 виконав зліт з аеродрому Курськ у Харківську область — приблизно 20 кілометрів від кордону. Далі в районі населеного пункту Шебекіне він летів на гранично малій висоті —  5-10 метрів і в режимі радіомовчання.

При безпосередньому перетині кордону по ньому почали вести вогонь.

— Хто його почав вести, я точно сказати не можу, але припускаю, що російська сторона. Я був поранений у ногу зі стрілецької зброї. Далі приблизно 20 кілометрів я відлетів, виконав посадку в зазначеному місці, − розповів пілот. 

Він стверджує, що до цього виконував тільки транспортні операції з перевезення військових або вантажу, але не здійснював бомбардування. Був у Маріуполі, Бердянську. При цьому брав участь у війні нібито «зі сльозами на очах».

Зараз Максим Кузьмінов розглядає можливість приєднатися до української авіації.

Нагадаємо, що вертоліт уже поповнив авіаційний парк воєнної розвідки. Це перша операція від початку повномасштабного вторгнення, коли вдалося захопити в боєздатному стані нову російську авіатехніку і переманити на свій бік фахового льотчика.

Дивитись повну версію