Україна повернула під свій контроль «вишки Бойка»

Україна повернула контроль над так званими «вишками Бойка» — буровими газо- та нафтовидобувні платформи поблизу Криму в Чорному морі.

Про це повідомили у головному управлінні розвідки.

Їх окупувала Росія у 2015 році, а після повномасштабного вторгнення використовувала для військових цілях, наприклад, як вертолітні майданчики. Також розміщувала там радіолокаційні станції.

Операцію із поверненням контролю над «вишками» провели підрозділи ГУР Міноборони. Вони встановили контроль над буровими платформами «Петро Годовалець» та «Україна», а також СПБУ «Таврида» і СПБУ «Сиваш».

Під час операції спецпризначенці захопили трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет) та радіолокаційну станцію «Неву», яка може відстежувати рух суден у Чорному морі.

В одній із фаз операції українські спецпризначенці на катерах вступили в бій з російським винищувачем Су-30 — його уразили, він відступив.

2 липня 2022 року зʼявилися супутникові знімки, на яких видно, що в Чорному морі горіли бурові платформи, по яких нібито вдарили Сили оборони України. 

Дивитись повну версію