Сєнкевич хоче змінити дату святкування Дня міста Миколаєва, бо вона «затверджена наказом цариці-імператриці»

16:52, 12 вересня, 2023

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич пропонує перенести дату святкування Дня міста. Зазвичай це свято відзначається в другу суботу вересня, але зараз обговорюється ідея відзначати його 22 травня — в День літнього святого Миколая.

Під час своєї промови в суботу, 9 вересня, на 8 Причалі з нагоди Дня міста Олександр Сєнкевич пояснив, що така ідея виникла, зокрема, з метою відокремити місто від його імперського минулого, пишуть «НикВести».

Мер пояснив, що Миколаїв був заснований указом російської імператриці Катерини II, і зміна дати святкування може стати символом позбавлення «імперщини».

— Сесія міськради затвердила топонімічну комісію, члени якої розглянуть питанням перейменування вулиць, які мають радянські або проросійські назви. У нас була давно ідея стосовно перенесення святкування Дня міста, тому що наше місто набагато старше, ніж 234 роки, але фактично воно було засноване указом цариці в 1789 році. Була ідея перенести день святкування на День літнього Миколая. Тобто перенести його з вересня на травень, і зробити це свято більш привабливим, щоб люди з усього світу могли приїжджати, – сказав він.

За словами мера, буде організовано онлайн-голосування, щоб дати місцевим мешканцям можливість висловити свою думку щодо цієї ідеї та визначити майбутню дату святкування.

— Ми зробимо онлайн-голосування, де люди зможуть проголосувати, чи потрібно залишити день указу цариці-імператриці Катерини II або затвердити нову дату, – резюмував Олександр Сєнкевич.

Місто Миколаїв було закладене в 1789 році під час правління російської імператриці Катерини II. Засновником Миколаєва був російський інженер і генерал-майор Григорій Потьомкін.

Саме ордер № 1065 від 27 серпня 1789 року для нього і є першою документальною згадкою сучасної назви міста.

«Ордер полковнику Фалєєву №1065. 
Пану цивільному раднику, кавалеру Фалєєву дачу назвати Спаське, а Вітовку Богоявленське, новозаводську верфь на Інгулі місто Миколаїв. Коли буде з чого, будувати казарми, не розбиваючись, а доа місця», — йде мова в документі. 

Місто отримало свою назву на честь святого Миколая Чудотворця, і його заснування було частиною стратегічного плану Потьомкіна для розвитку південних територій Російської імперії та забезпечення доступу до Чорного моря. Миколаїв став важливим портом і воєнним форпостом, а з часом розвинувся в велике промислове і культурне місто.

Раніше міський голова Олександр Сєнкевич запропонував змінити вигляд гербу Миколаєва. За його словами, на зображенні сучасного гербу розміщена галера з веслами, яка демонструє рабську ідеологію під час боротьби українців за свободу. Для заміни гербу мер Олександр Сєнкевич анонсував конкурс з призовим фондом у 200 тисяч гривень для найкращого запропонованого варіанту ескізу.

16:52, 12 вересня, 2023
View full version