У Вознесенську зграї собак бігають біля шкіл та лікарень, а у міському бюджеті не вистачає коштів на вирішення проблеми

12:50, 18 вересня, 2023

У Вознесенську місцеві жителі скаржаться на зграї безпритульних собак, які бігають біля шкіл, лікарень та парків.

У Facebook-групі «Вознесенськ — місто мрії» Наталя Горицька опублікувала відео зняте біля ліцею №10. На подвір’ї учбового закладу бігають собаки в той час, як повз проходять діти.   

«Подвір'я 10 школи, 4 вересня 2023 року. Чекаємо дій від влади, або хоча б пояснення з цього приводу. Адже безпека і здоров'я дітей в пріоритеті», — йдеться у дописі.

У коментарях під відео люди погодилися, що проблема загострилась і безпритульних тварин у місті побільшало.

«А зграя собак від 8-ї школи до Племстанції, страшно пройти. Всю ніч носяться по Племстанції, бунтують всіх собак», —  пише Людмила Порхун.

«Я вчора була свідком, як біля церкви в центрі міста, мабуть, більше десятка псів напали на жінку літнього віку. Вона їхала на велосипеді. Жінка дуже злякалась, так і до інфаркту не далеко. Якби не два хлопці, що йшли, я не знаю щоб було. По вулиці Шевченка їх дуже багато бігає, це жах», — додає Інна Заболотна.

Це не єдиний допис від містян щодо безпритульних тварин. У цій же Facebook-групі трохи раніше люди скаржились на зграю собак, які нападають на людей у центрі міста.

Водночас у 2021 року у місті облаштували комунальний пункт тимчасового утримання безпритульних собак. За словами мера Вознесенська Євгенія Величка, із міського бюджету на будівництво притулку протягом 2021 року виділили майже 45 тисяч гривень, їх витратили на устаткування, клейові суміші. Інші матеріали та роботи коштом меценатів. Пункт утримання собак розмістили за пів кілометра від житлового масиву, туди провели електропостачання.

Фото: «Суспільне»

У Facebook у коментарі під дописом про безпритульних тварин, одна із робітниць пункту тимчасового утримання безпритульних собак Наталя Возна зазначила, що заклад не може глобально вирішити проблему. Пункт розрахований всього на 120-150 тварин. Також зараз на підприємстві працює три робітника і взагалі немає відловлювачів собак.

«У місті немає притулку для тварин, є пункт тимчасової перетримки собак після стерилізації! Принцип роботи пункту: — відловлювачі зловили, собаку простерилізували, вакцинували проти сказу і відпустили на те місце, де була відловлена. По можливості ми намагаємося менше випускати, а по максимуму прилаштовувати. Пункт розрахований приблизно на 120-150 собак. Крім того, поки в місті немає відловлювачів. Офіційне працевлаштування, відрядна оплата, але поки бажаючих немає. Все, що в наших силах ми робимо, співробітників у пункті всього три людини», — розповідає вона.

Варто зазначити, що у Вознесенську також затверджена Програма поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин на 2021-2024 роки. Проте два роки поспіль завдання програми не реалізовані в повному обсязі через відсутність фінансування.

У 2021 році на фінансування заходів програми передбачалось 309 тисяч гривень. На їх виконання за  рік використано 136 тисяч 812 гривень, 44% виконання програми.

На 2022 рік на фінансування заходів програми передбачалось 1 мільйон 590 тисяч гривень. Однак було використано 184 тисяч 228 гривень, виконано на 11% завдань.

«Аналізуючи виконання заходів програми за 2022 рік можна зробити висновок, що виконавцями програми не реалізовано заходи передбачені програмою в зв’язку з відсутністю фінансування», — йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, що у неділю, 17 вересня, в Каштановому сквері Миколаєва відбулася виставка-прилаштування тварин. В цей день нову люблячу родину знайшли 24 собаки.

12:50, 18 вересня, 2023
View full version