Ми тестуємо модель переходу від парламентсько-президентської держави до президентської, – перший віце-спікер Ради Корнієнко

Перший заступник спікера Ради Олександр Корнієнко заявив, що наразі Україна тестує модель переходу до президентської держави. 

Про це він повідомив під час форуму «Диригенти змін», цитує віце-спікера депутатка Київради Вікторія Пташник.

«Ми зараз тестуємо модель переходу від парламентсько-президентської держави до президентської, з сильним президентом», – написала вона.

Олександр Корнієнко не став уточнювати, хто саме займається цим «тестуванням» і якому вигляді.

За словами Вікторії Пташник, цю підтримку такої ініціативи вирішили одразу перевірити на слухачах форуму і «більшість присутніх проголосували за підсилення ролі парламенту і лише десь 5-6 рук піднімається в підтримку підсилення ролі президента».

Пізніше віцеспікер у коментарях під своїм дописом на Facebook додав, що «мова йшла про те, що зараз під час воєнного стану це відбувається, адже Президент — це Верховний Головнокомандувач і під час війни його роль підсилюється».

Нагадаємо, нещодавно сенатор США Ліндсі Грем заявив, що в Україні в 2024 році мають відбутися вибори, незважаючи на введений військовий стан через широкомасштабне вторгнення РФ. За його словами, «американський народ має знати, що Україна змінилася».

Крім того, нещодавно спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, Конституція України не забороняє проведення виборів під час воєнного стану. Він наголосив на потребі ухвалення «важливих рішень» у цьому питанні, «аби держава не була розірвана виборами під час війни, але, з іншого боку, забезпечити потік демократії».

Дивитись повну версію