Через скорочення у пологовому будинку №2 в Миколаєві звільнять 42 працівника

7:30, 03 жовтня, 2023
Колектив пологового будинку №2 Миколаєва з міським головою Олександром Сєнкевичем та очільницею міскьздоров‘я Іриною Шамрай, фото з соцмереж

Під скорочення через фактичну ліквідацію пологового будинку №2 в Миколаєві потрапили 42 людини. 

Про це у коментарі «НикВести» розказав головний лікар пологового будинку Георгій Коваленко.

Раніше повідомлялось, що колектив пологового будинку №2 в Миколаєві вважає помилковим рішення міської влади щодо фактичної ліквідації та збереження у місті лише одного профільного медзакладу. 

Згідно з наказом директора пологового будинку Георгія Коваленка, який очолив комісію з реорганізації, починаючи з 11 жовтня у пологовому будинку скоротять 110,75 ставок персоналу. Починаючи з керівництва медзакладу, лікарів-акушерів, анастезіологів та медсестер, і закінчуючи з підсобними працівниками, водіями, кухарями. Згідно з наказом під скорочення потрапили 25 ставок лікарів.

Після скорочення у штаті залишиться близько 80 людей. До війни там працювало понад 200 співробітників.

— Скорочують 42 людини. Всього у нас працювало раніше 213. Ми зараз людей звільняємо і так, хто за кордон поїхав та написав заяви, ми їх звільнили. А на сьогодні у нас працює 133 людини, буде близько 80, — розказав Георгій Коваленко.

Він зазначив, що звільнені працівники, а в основному це господарська служба, йдуть «в нікуди». 

Нікуди. Хтось знайшов місце, але я так думаю, що усі 42 людини одразу не знайдуть роботу. Частково медсестри, а в основному — господарська служба. Вони забирають звідси пральню, ССО, там де стерилізація проводиться, це все ліквідується та забирається туди. Людей звільняють тому що  у них (лікарні №3, — прим.) всі ці служби свої. Звільненим працівникам немає куди йти, треба шукати нову роботу, — зазначив Георгій Коваленко.

Замість повноцінної роботи пологового будинку, там залишиться одне акушерське відділення та палата патології у складі 3-ї міської лікарні («Дубки»).

— Змінюється формат роботи. Гінекологію забирають в 3 лікарню, тут залишається одне відділення та палата патології, і все. Зараз це  пологовй будинок, а буде акушерське відділення 3-ї міської лікарні. А там штати зовсім інші. Одне відділення, куди будуть входити і приймальний покій, і дитяче відділення, палата патології. Жіноча консультація залишається, поки, — розказав Георгій Коваленко.

За його інформацією, у лікарні №3 немає та не буде створено окремого гінеклогічного відділення. А ліквідований пологовий будинок фактично буде приєднаний до хірургічного відділення лікарні.

— Там немає як такого гінекологічного відділення. Там все входить у хірургічне відділення. Там один завідувач на хірургічне відділення, і нас туди приєднують. Поки так, були такі розмови. Я ж не можу сказати, як буде в результаті, — сказав він.

Зараз пологовий будинок приймає близько 50 пологів на місяць, зазначив Георгій Коваленко. До початку повномасштабного російського вторгнення до України, кількість пологів складала 130-150 на місяць.

Зараз у пологового будинку забирають харчоблок та пральню, а також автомобілі та охорону.

—  Зараз у нас не буде харчоблока — усе буде там, вони будуть возити нам з «Дубків» харчування. Я хочу бачити, як вони 4 рази на день будуть возити. Це харчування таке буде. Плюс, машини усі забирають туди. Вдень, якщо нам буде потрібно, ми будемо викликати звідти машину, а вночі будуть тут чергувати. Охорона йде, а я розумію, що сигналізація на господарській службі є, а на території немає. Що буде далі — хай новий директор розбирається. Мені головне віддати все за описом. Негативно віднеслись (до реорганізації, — прим.), усі працівники пологового будинку. Хто хоче йти, якщо пологовий будинок тут існує 60 років? Типовий пологовий будинок. Зрозуміло, що він не сучасний, але будівля хороша. Опалення працює. І представте, будуть лежати близько 30 людей, а опалюватися вся будівля. Це гроші, — сказав Георгій Коваленко.

Відповідаючи на питання журналістки, він повідомив, що після реорганізації можливо погодиться працювати на посаді лікаря у 3-й лікарні. 

Як відомо, 31 липня Миколаївська міська рада прийняла рішення про про реогранізацію пологових будинків №1 та №2 — їх приєднали до міської лікарні №1 та міської лікарні №3 відповідно. Очільниця міського управління охорони здоров‘я Ірина Шамрай, пояснюючи необхідність проведення реорганізації медзакладів, заявляла, що за останні 7 років кількість вагітних у Миколаєві зменшилась у 5 разів.

Міська влада планує зберегти у місті майже на півмільйона жителів один пологовий будинок — №3, який знаходиться у мікрорайоні Ліски у Заводському районі Миколаєва. 

Нагадаємо, у січні 2022 року миколаївська блогерка розказала про вартість «безкоштовних» пологів у пологовому будинку №3: 10 тисяч гривень — кесарів розтин, 8 тисяч гривень — природні пологи. Також була названа вартість звичайної палати — 580 гривень на день, але є і за 2500 гривень на день за цінами станом на початок 2022 року.

Зазначимо, ще держава гарантує безкоштовні пологи в Україні. У грудні 2021 року міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявляв, що Національна служба здоров'я України компенсує за одні пологи 15 тисяч 101 гривню за програмою медичних гарантій. За даними системи E-Health Миколаївський пологовий будинок №3 отримав у 2021 році 43 мільйони 125 тисяч 99 гривень за цією програмою. 

У квітні 2023 року повідомлялось, що директор Миколаївського пологового будинку №3 Олег Іщенко використовує автомобіль швидкої допомоги, переданий закладу в якості гуманітарної допомоги, щоб поїхати до ресторану на зустріч з колегою.

7:30, 03 жовтня, 2023
View full version