Перший енергоблок Південноукраїнської АЕС може прослужити ще 10 років, — висновок комісії

Експлуатацію енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС планують продовжити ще на 10 років. Колегія Держатомрегулювання зробила такий висновок на основі експертизи за західними стандартами.

Про це повідомляють НАЕК «Енергоатом» та Держатомрегулювання.

Обстеження енергоблока проводилося 21-25 серпня комісією Держатомрегулювання із залученням фахівців ДСНС, Міністерства оборони та ДНТЦ ЯРБ.

Результати показали, що енергоблок задовольняє вимоги з ядерної та радіаційної безпеки. Тому ухвалено рішення про можливість продовжити його експлуатацію до 2 грудня 2033 року.

«Унікальність цієї події в тому, що вперше в Україні всі необхідні процедури та експертизи для отримання відповідного висновку здійснювались згідно із західними стандартами та без тривалого відключення енергоблока», — розповів президент «Енергоатому» Петро Котін.

За законодавством, «Енергоатом» повинен періодично, кожні 10 років після початку експлуатації атомного енергоблока, здійснювати переоцінку його безпеки. У разі підтвердження безпечності експлуатації Державна інспекція ядерного регулювання України вносить відповідні зміни до ліцензії.

Цю атомну електростанцію збудували неподалік міста Южноукраїнськ Миколаївської області у 1975—1982 роках. 

Енергоблок № 1 з реактором типу ВВЕР-1000/302 ввели в експлуатацію в 1983 році. Проєктний термін його експлуатації закінчився ще у 2013 році. Тоді фахівці визначили, що енергоблок може прослужити ще 10 років.

Крім того влітку, на Південноукраїнській АЕС було успішно проведено інспекцію Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на наявність незаявлених ядерних матеріалів.

Дивитись повну версію