Режисер Роднянський не розуміє рішення влади Одеси про знесення частини пам'ятників: «У чому винен Висоцький?»

Український режисер та продюсер, засновник телеканалу «1+1» Олександр Роднянський, фото: ТАССУкраїнський режисер та продюсер, засновник телеканалу «1+1» Олександр Роднянський, фото: ТАСС

Український режисер та продюсер, засновник телеканалу «1+1» Олександр Роднянський висловився проти рішення влади Одеси демонтувати 19 архітектурних пам’яток. Серед них є об'єкти, які містять символіку російської імперської політики.

Він акцентував увагу на тому, що діячі, памятники яких планує знести міська влада, є частиною історії Одеси, про що написав відповідний допис у своїх соцмережах, пишуть «МикВісті»

«Я вже прочитав безліч образ після посту про перейменування одеських вулиць. Від людей, які до Одеси, як правило, не мають відношення. Знаю тепер, що «захищаю» імперську культуру, яка «століттями пригнічувала національну культуру». Що всі ці «товсті, достоєвські, чехови, гоголі, пушкіни з лермонтовими – інструменти колоніалізму». Але маю питання», – зазначив Олександр Роднянський

На його думку, Одеса – одне з небагатьох міст у світі, яке поєднує у собі різні народи та мови. 

«Як у людини, що виросла у двох містах – рідному Києві та Одесі, де жила частина моєї родини, ділячи час між квартирою на Суворова, 7 та дачею в Аркадії на Каманіна, 22. І знає, що міст такої культурної долі, як Одеса, що зібрала в собі різні народи та мови, у світі небагато», – зазначив він.

В якості прикладу він також навів Лондон, де досі зберігаються пам'ятники діячам Британської Імперії, які «заливали кров'ю Індію, Афганістан, Судан чи Південну Африку».

«Кітченеру чи Робертсу, наприклад. Нікому не спадає на думку їх зносити. Не кажучи вже про культурних діячів – Кіплінга, чиє «тягар білої людини» не згадує хіба що лінивий, або Конан-Дойле з його полум'яними маніфестами, що виправдовували англо-бурські війни. Їхні пам'ятники, музеї чи меморіальні знаки – невід'ємна частина історії. Поганої, хорошої – своєї», – вважає Олександр Роднянський.  

Далі він задався питанням, чим керувалася одеська влада, коли вирішила знести пам’яники діячам, частина з яких є одеситами.⠀

«За що прибирають пам'ятник одеситу та видатному конструктору ракетних двигунів Валентину Глушку? Він же один із авторів найзнаменитішої в історії космічної програми, що почалася першим супутником та польотом Гагаріна.

Чим завинив великий біолог і Нобелівський лауреат Ілля Мечников, який здійснив низку відкриттів в Одеському університеті?

А найвідоміший художник-передвижник одесит Петро Нілус?

А автор «Одеських оповідань» Ісаак Бабель, який прославив Одесу?

У чому винен нонконформістський поет, співак та актор Володимир Висоцький, який зробив «Місце зустрічі змінити не можна» найулюбленішим глядачами одеським фільмом?

Та й Олександр Пушкін. Якби його пам'ятник поставили у 1937 році в рамках сталінської кампанії, як це зробили у Києві, де поет ніколи не бував, то я чудово зрозумів би рішення про знесення. Але пам'ятник в Одесі поставили у 1887-89 роках вдячні одесити. За власний кошт», – сказав він.

У підсумок режисер додав: «Не треба на мене накидатись. Я просто люблю Одесу». 

У 1995 році Олександр Роднянський заснував в Україні телерадіокомпанію «Студія 1+1» і став її генеральним директором та генеральним продюсером. Пізніше був головою ради директорів телеканалу «1+1».

Останні 20 років працював у Росії та мав держфінансування своїх фільмів. Серед них — фільм «Сталінград» (2013), який свого часу заборонили для показу в Україні, фільм «Левіафан», створений за участю російського Держкіно, фільм «Чорнобиль» (2021) та інші. Роднянський співпрацював із російським онлайн-кінотеатром «Кинопоиск».

Однак у перші дні повномасштабної війни Олександр Роднянський публічно виступив проти воєнних дій в Украинї. У своїх інтерв'ю найбільшим міжнародним виданням Le Monde, Financial Times, Variety, Deadline, Screen International він неодноразово закликав до припинення вогню і якнайшвидшого встановлення миру.

За даними Jerusalem Post, він відіграв значну роль у залученні російського мільярдера Романа Абрамовича до процесу мирних переговорів між Росією та Україною. Пізніше про це також повідомили англійські та американські ЗМІ, включаючи Sky News та Financial Times.

У жовтні 2022 року міністерство юстиції Росії визнало Олександра Роднянського «іноагентом» з позначкою «Україна» у графі «джерело фінансування».

Наразі він не живе у Росії і каже, що після закінчення війни хоче повернутися до України

Водночас у 2019 році син Олександра Роднянського був призначений головним економічним радником в уряді України.

Нагадаємо, в Одесі планують демонтувати 19 архітектурних пам’яток. Серед них є об'єкти, які містять символіку російської імперської політики.

А до цього очільник Одеської ОВА Олег Кіпер заявив, що в місті знесуть пам’ятник Олександру Пушкіну. Він повідомив, що всі необхідні розпорядження вже підписано та розіслано відповідним структурам. При цьому топонімічна комісія Одеси рекомендувала залишити монументи російським діячам – письменнику Олександру Пушкіну та князю Михайлу Воронцову. 

Ще у грудні 2022 року в Одесі завершили демонтаж памʼятника російській імператриці Катерині ІІ. До цього на пам’ятник надягли червоний ковпак ката, а на руку повісили зашморг.

 

Дивитись повну версію