Українські учні випускних класів виїжджають за кордон, — Лісовий

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий про виїзд школярів за кордон, Фото: facebook.com/NAZKgovМіністр освіти і науки України Оксен Лісовий про виїзд школярів за кордон, Фото: facebook.com/NAZKgov

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий висловив занепокоєння тим, що багато дітей, особливо хлопців, з 10-11 класів виїжджають за кордон. 

Про це міністр заявив 11 жовтня під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

«Ми спостерігаємо, як у 10-11 класах багато дітей, особливо хлопчиків, виїжджають за кордон. Ми намагаємося різними способами мотивувати їх залишатися в Україні», — зазначив Лісовий

Він підкреслив, що Міносвіти повинно запропонувати випускникам якісну професійну, передвищу та вищу освіту, щоб спонукати їх залишатися в країні.

На думку Лісового західна освіта частково міфологізована, і часто виші, до яких їдуть українські діти, не є кращими за вітчизняні регіональні заклади освіти.

Крім того, за словами міністра, до  кінця року планується запустити Імплементаційне агентство з реалізації шкільної реформи «Нова українська школа». Наразі в комісіях переглядаються освітні програми, а в подальшому це агентство буде реалізовувати ухвалені реформи.

Раніше «МикВісті» повідомляли, що до рейтингу ТОП-200 шкіл України за результатами Національного мультипредметного тесту (НМТ) 2024 року потрапила лише одна школа з Миколаєва — ліцей №38 імені Володимира Дмитровича Чайки, який опинився на 193-му місці.

Що з навчанням дітей в Миколаєві?

Школярі Миколаєва з початку повномасштабного вторгнення РФ навчаються в онлайн-форматі. Хоча влада наразі за сприяння донорів та держави активно облаштовує укриття в навчальних закладах, що іноді викликає у містян обурення.

Відмова від виходу дітей в школи є запорукою їх особистої безпеки, адже Миколаїв досі знаходиться в зоні можливого ураження балістикою з боку російських військових, каже мер Олександр Сєнкевич. При цьому, він наголошує на важливості підготовки укриттів і відновлення навчання в школах, коли ЗСУ посунуть лінію фронту.

Раніше очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім пояснив, чому школи Миколаєва досі працюють онлайн: заклади освіти — цілі для російської армії, оскільки на початку повномасштабної війни у них, як правило, розміщувалися військові.

Варто зазначити, що раніше у відповідь на інформаційний запит «МикВісті» щодо критеріїв, яким мають відповідати заклади освіти Миколаєва для відновлення очної роботи у 2023-2024 навчальному році, управління освіти міста повідомило: школи працюватимуть відповідно до рекомендацій ДСНС та Санітарного регламенту, затвердженого Міністерством охорони здоров’я. Перший — наявність укриття, і другий — питна вода у школі.

В планах влади протягом наступних кількох років облаштувати 54 укриття у дитячих садочках, школах та ліцеях Миколаєва.

Загалом цьогоріч у школах Миколаєва фіксували відтік учнів. Порівняно з минулим навчальним роком, кількість школярів зменшилася на 3 тисячі 300 осіб.

Литва планує побудувати у Миколаївській області школу-укриття до кінця 2024 року. Подібні підземні заклади мають зʼявитись ще у 5 регіонах України.

Станом на лютий 2024 року укриття облаштували у 31% шкіл Миколаєва. Це 21 заклад загальної середньої освіти: 10 ліцеїв та 11 гімназій.

Зазначимо, що освітній портал Education.ua сформував новий рейтинг шкіл Миколаївської області за результатами національного мультипредметного тесту 2024 року. До нього потрапили 199 шкіл регіону

Дивитись повну версію