Опитування: більшість біженців у Європі спілкуються вдома українською мовою

Майже 60% українських біженців у Європі спілкуються вдома українською / Фото з відкритих джерелМайже 60% українських біженців у Європі спілкуються вдома українською / Фото з відкритих джерел

57% українських біженців, які наразі мешкають у Німеччині, Польщі та Чехії, спілкуються вдома переважно українською мовою.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного у квітні.

Зазначається, що переважно російською мовою спілкуються 19% респондентів. Ще 21% опитаних розмовляють вдома українською та російською мовами рівною мірою.

Усього 3% українських біженців почали спілкуватися у побуті мовою країни, у якій зараз проживають.

При цьому, згідно з результатами опитування, 34% українських біженців не цікавляться подіями в Україні.

Серед респондентів, які мають інтерес до новин з життя України, отримують інформацію з українських джерел 42% опитаних, 14% — покладаються винятково на закордонні джерела. Близько третини опитаних (29%) споживають новини як з українських, так і з іноземних джерел.

Автори опитування визначили, що половина респондентів (50%), найімовірніше, може повернутися в Україну.

«Проте враховуючи відповіді респондентів на запитання щодо інтересу до України, зазначена оцінка скоріше є оптимістичним сценарієм у поточних умовах», — зауважили в КМІС.

Серед умов, які б підштовхнули біженців повернутися до України, 34% опитаних назвали нормальну роботу критичної інфраструктури, ще 34% — безпеку. 26% опитаних вважають головним стимулом житлове питання, ще 26% — завершення повномасштабної війни. Дещо менше респондентів говорили про можливість знайти роботу (16%) та умови для дітей відвідувати школу/садок (13%).

При цьому 66% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії скоріше або повністю задоволені своїми нинішніми умовами проживання в новій країні. Утім, з них повністю задоволені — 28%, а 38% є скоріше задоволеними. Незадоволені умовами життя — 26% респондентів.

Опитування проходило упродовж 20-26 квітня 2024 року на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій «Форум» опитування українських біженців. Методом онлайн-інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedwebinterviews, CAWI) було опитано 801 респондента (дорослі громадяни у віці 18 років і старше), що виїхали з України після 24 лютого 2022 року і наразі мешкають у Німеччині, Польщі та Чехії.

Формально за звичайних обставин теоретична статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95) не перевищувала 3,5%. Водночас потрібно враховувати відсутність надійних статистичних даних про кількість і розселення українських біженців, відсутність даних про їх статевовікову структуру, вкорінення окремих українських біженців і, як наслідок, менший інтерес до участі в українських опитуваннях, особливості методу онлайн-інтерв’ю. Зазначені фактори впливають на похибку і фактична похибка буде дещо вищою.

Нагадаємо, що лише половина українських біженців, які наразі проживають у Німеччині, Польщі та Чехії, готові повернутися додому, якщо для цього будуть такі умови, як безпека, нормальна робота критичної інфраструктури, наявність житла та завершення повномасштабного вторгнення, свідчать результати опитування КМІС.

Дивитись повну версію