«Було важко, події на мене вплинули», — Харлан про перший турнір після «чорної картки»

11:14, 27 жовтня, 2023
Ольга Харлан

Миколаївська фехтувальниця Ольга Харлан розповіла про емоційні переживання та перший старт і «золото» після скандального чемпіонату світу.

Як повідомляє «Суспільне.Спорт», Ольга Харлан стартувала на першому турнірі олімпійського сезону 2023/24. На «сателіті» в Стамбулі українська шаблістка здобула «золото», здолавши у фіналі іншу українку Аліну Комащук.

Змагання у Стамбулі стали для Харлан першими після скандального чемпіонату світу. Після перемоги Ольга Харлан зазначила, що події на чемпіонаті світу дуже вплинули не неї емоційно.

«Можу сказати, що було важко. І зараз не дуже добре, бо все ж ті події на мене якось вплинули. Але я наразі націлена на роботу і дуже важливо знати, чого я хочу, знати свою ціль. Тому й було рішення поїхати у Туреччину (на «сателіт», — прим.)», — розповіла спортсменка.

Також вона зазначила, що їй досі не зрозумілі дії Міжнародної федерації. Вона вважає, що треба не мовчати та більше розповідати про ситуацію в Україні і чому вони проти допуску російських спортсменів.  

«Ми бачимо підтримку від інших країн, і так само багато спортсменів та федерацій не мовчать. Інша справа, що у Міжнародній федерації не звертають увагу на це. Нам треба розповсюджувати інформацію, треба розмовляти, говорити, що ми робили всі ці місяці, коли їх допустили. Мені здається, у мене не було жодного змагання, де я б не говорила про цю ситуацію з нейтральними спортсменами. Розумію, що спортсмени з інших країн дивляться, що робить їхня федерація: якщо вона каже щось зробити, то вони й роблять. Я зі свого боку кажу, що ми, атлети, є голосом. Мій приклад є гарним, хоч і дуже важким. Думаю, з цього можна взяти щось для себе», — розповіла спортсменка.

Нагадаємо, що вперше в історії журналу Vogue Ukraine присвятив три друковані обкладинки трьом професійним спортсменкам. Одною з героїнь обкладинки стала миколаївська фехтувальниця Ольга Харлан.

Нагадаємо, миколаївська шаблістка Ольга Харлан на старті чемпіонату світу з фехтування в Мілані (Італія) перемогла росіянку Анну Смірнову. Після змагання представниця України відмовилася потиснути руку росіянці, яка, своєю чергою, подала протест через брак «прояву поваги» з боку українки. За це Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала Харлан з чемпіонату світу. Після інциденту спортсменка записала відеозвернення, в якому подякувала українцям за підтримку.

Однак 28 липня Міжнародний олімпійський комітет надав Ользі Харлан автоматичну кваліфікацію на Олімпіаду-2024. МОК висловлює їй підтримку і виділяє квоту на Олімпіаду через те, що вона не мала можливості завоювати її на чемпіонаті світу, а пізніше Всесвітня федерація фехтування призупинила її дискваліфікацію.

Крім того, президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев розкритикував та закликав до відставки голову технічного директорату чемпіонату світу-2023 Дітера Ламера, який опинився у центрі скандалу з дискваліфікацією Ольги Харлан.

11:14, 27 жовтня, 2023
View full version