• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

Виїзди до деокупованих районів та детальні обстеження: як працює мобільна гінекологічна бригада на Миколаївщині

У листопаді 2022 року на базі перинатального центру Миколаївської обласної клінічної лікарні завдяки підтримці UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення запрацювала мобільна гінекологічна бригада. Під час виїздів до віддалених населених пунктів лікарі бригади надають безоплатну медичну допомогу, пов'язану із сексуальним і репродуктивним здоров'ям, тим, хто з різних причин не може отримати її у лікарні.

За допомогою до бригади можуть звертатись місцеві жительки, переселенки, люди з інвалідністю, а також ті, хто постраждав від гендерно зумовленого та сексуального насильства.

«НикВести» разом з лікарями мобільної бригади побували на черговому виїзді, поспілкувались з місцевим населенням та дізнались про послуги, що надають мобільні гінекологічні бригади, а також про те, як жінкам з Миколаївщини отримати необхідну медичну допомогу.

Підготовка до виїзду мобільної бригади

З Миколаєва бригада виїжджає рано вранці, щоб вчасно дістатись до місця призначення. Зазвичай, лікарям готують графік виїздів з датами та локаціями на місяць вперед. Мобільна гінекологічна бригада складається з акушера-гінеколога та медсестри. Медики бригади приїжджають до різних населених пунктів зі своїм діагностичним обладнанням та матеріалами. 

За словами акушерки-гінекологині перинатального центру Анжеліки Любимової, виїзди відбуваються тричі на тиждень. У середньому за день лікарі приймають до 50 пацієнтів, в залежності від населеного пункту.

— Наша бригада почала проводити виїзні прийоми з листопада 2022 року. Ми були майже по всій Миколаївській області. На півночі спочатку, тепер по Снігурівському району. Наша бригада функціонує на базі перинатального центру, — розповідає Анжеліка Любимова.

Серед послуг, які надає мобільна гінекологічна бригада:

  • огляд гінеколога;

  • забір онкоцитологічних мазків шийки матки;

  • тестування на ВІЛ, сифіліс, гепатит В і С, рівень цукру в крові;

  • огляд молочних залоз; 

  • безоплатна контрацепція; 

  • рекомендації та консультації з питань жіночого здоров’я, включаючи питання до- та післяпологового періоду;

  • медична та соціально-психологічна підтримка постраждалих від домашнього та інших видів насильств, у тому числі пов’язаних з війною.

Послуги та консультації бригади надають безоплатно та конфіденційно.

Прийом пацієнтів у звільненій Єлизаветівці

Село Єлизаветівка, яке цього разу відвідує мобільна бригада, знаходиться в деокупованому в листопаді 2022 року Снігурівському районі. Добиратись до села було досить важко через загрозу мінування та фактичну відсутність дороги. Як розповіли самі жителі, до населеного пункту не ходить громадський транспорт, що створює додаткові труднощі не тільки для отримання швидкої медичної допомоги, а й для планового відвідування будь-якого лікаря, адже в селі такої можливості немає.

Майже кожна жінка, яка приходить на прийом, зізнається, що востаннє відвідувала лікаря-гінеколога близько 5 років тому, хоча профілактичний огляд потрібно проходити один-два рази на рік.

— Основні проблеми, які ми бачимо всюди у віддалених районах, це те, що жінки були у гінеколога 5-6 років тому. В деяких випадках ми чули цифру в 15 років. Звичайно, це проблема. Ми намагаємось це вирішити, проводимо повне обстеження, спілкуємось з пацієнтами, даємо певні рекомендації, виходячи з тих ситуацій, з якими вони до нас йдуть. Інколи ці ситуації потребують більшої уваги від спеціалістів вже на базі лікарні, — каже Анжеліка Любимова.

Лікарка Анжеліка Любимова пояснює, що обстеження допомагає вчасно виявити різноманітні захворювання, запальні процеси, інфекції, пухлини, цисти, які можуть впливати на жіноче здоров'я. У разі швидкого виявлення ознак раку шийки матки та інших ракових захворювань репродуктивної системи збільшуються шанси на успішне лікування. 

— Був випадок, коли жінка звернулась до нас з внутрішньою кровотечею органів, і саме те, що ми приїхали в це село в той день, врятувало їй життя. Просто вчасно встигли, і все. Рання діагностика та профілактика є ключовими для збереження жіночого здоров'я, — розповідає Анжеліка Любимова.

Також досить часто приходять вагітні жінки. Під час розмови з ними лікар консультує, надає інформацію та поради, зокрема, про інфекції, дисфункції та інші аспекти.

Жительки Єлизаветівки кажуть, що з великою вдячністю ставляться до роботи, яку для них роблять лікарі мобільної бригади, адже через віддаленість від міста, вони роками не могли потрапити на огляд гінеколога:

«Ми дуже вдячні лікарям, які приїхали до нас, тому що нам дуже важко добиратись, а в теперішній час, тим паче. Найближча лікарня, куди ми можемо звернутись, знаходиться в Снігурівці, але і туди нам не так легко доїхати, як може здаватись, тому про миколаївських лікарів нам нема, що і казати».

Перед оглядом жінки заповнюють анкету зі своїми даними, аби пізніше отримати результати аналізів. Однак, за бажанням, це можна уникнути, якщо пацієнтка хоче зберегти анонімність. 

Обстеження дає можливість виявити різноманітні патології, зокрема хвороби жіночих статевих органів. Пізніше всі результати аналізів лікарі надсилають пацієнтам. В разі, якщо медики можуть дати певний механізм лікування й немає потреби у додаткових обстеженнях, висновок з рекомендаціями надається одразу на місці.

Проте у випадках, коли є підозра щодо злоякісних процесів або захворювань, які потребують стаціонарного лікування, хірургічного втручання чи постійного моніторингу у лікаря — жінок направляють до відповідних медичних закладів.

— Ви уявляєте, яка кількість людей не отримувала і не отримала б належну медичну допомогу, якби не ця можливість працювати на виїздах? Люди інколи приходять тільки на обстеження, а виявляється, що там проблеми, які вже давно потребують серйозного лікування. Тому наша робота є важливо для людей, які живуть в нашій області і не мають вільного доступу до медзакладів. Я впевнена в необхідності того, що ми робимо. Немає нічого головнішого за здоровʼя людини, — резюмує лікарка Анжеліка Любимова.

Станом на сьогодні мобільні гінекологічні бригади працюють уже у 22 областях України. За цей період медики провели вже понад 80 тисяч консультацій.

Також Фонд ООН у галузі народонаселення створив телефонну лінію з питань сексуально-репродуктивного здоров'я. За номером 3033 (з 9:00 до 18:00, безоплатно) можна отримати детальну інформацію про роботу Миколаївської та інших мобільних гінекологічних бригад та первинну консультацію профільного фахівця чи фахівчині щодо здоров’я жінки. Також усю необхідну інформацію можна знайти на сайті лінії підтримки з питань жіночого здоров’я.

Мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.

Партнерський матеріал

Аліса Мелік-Адамян

Читайте також: