• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

У Вознесенську працює безбар’єрний гінекологічний кабінет: для кого та які послуги надають медики

У місті Вознесенськ Миколаївської області в червні 2023 року запрацював гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення. Тепер місцеві мешканки, переселенки, жінки з інвалідністю та ті, хто постраждав від насильства можуть безоплатно отримати тут кваліфіковану медичну допомогу.

«НикВести» розповідають про роботу кабінету та послуги, якими можуть скористатися пацієнтки.

Кабінет функціонує на базі Вознесенської багатопрофільної лікарні в хірургічному комплексі, поблизу приймального відділення. Лікарі приймають людей 24 години на добу. Тут все підготовлено до максимально комфортного огляду пацієнток, зокрема — вхід, облаштований пандусом для тих, хто рухається на візку. 

Безбар’єрний кабінет — місце, де люди з обмеженими можливостями та фізичними особливостями можуть безоплатно та конфіденційно отримати допомогу акушера-гінеколога. Загалом же до лікарів можуть звертатись усі охочі: місцеві мешканки, переселенки, жінки, які постраждали від сексуального насильства.

На плановий огляд до лікарів прийшла жінка, якій 76 років. Їй важко пересуватись, тому облаштований на першому поверсі лікарні кабінет — найзручніший для неї варіант для отримання медичної допомоги від кваліфікованого лікаря.

Крім нових меблів, освітлювальних пристроїв та наборів гінекологічних інструментів, особливістю гінекологічного кабінету бар'єрного доступу є наявність гінекологічного крісла з регулюванням висоти, спеціальними опорами-поручнями, підйомним пристроєм та достатнім простором для маневрування на інвалідному візку.

— Найважливіше — це гінекологічне крісло. Воно нове, воно опускається для того, аби людині було зручно, щоб вона могла сісти, і крісло автоматично піднялося на рівень, необхідний спеціалісту. По суті, тут є все, що треба. Але, за необхідності, ми можемо направити на аналіз крові — це сусідня лабораторія, і на УЗД — кабінет також поряд з нами. Ніде ніяких сходинок немає, все під рукою, — розповідає заступник головного лікаря з медичної частини Олександр Фоменко.

За добу на консультацію зазвичай приходить до 5 пацієнток. Їм проводять первинний огляд, роблять лабораторні дослідження, назначають лікування, в разі необхідності — направляють на дообстеження до інших лікарів. 

— Тут в нас цілодобовий доступ. Нічого не закривається, — додає Олександр Фоменко.

Щоб потрапити на прийом до спеціаліста кабінету, необхідно записатися через кол-центр. Проте медики кажуть, що досить часто трапляються й ургентні прийоми.

— Ургентний прийом відбувається тоді, коли пацієнтів привозять до приймального відділення з кровотечею, болями. А плановий запис в нас через кол-центр. Жінка обирає дату, коли їй треба до гінеколога, телефонує і каже, що хоче прийти до нас на огляд. Не всі люди охоче йдуть до лікарів, бо знають, що десь точно стикнуться з “совковими” умовами: високе крісло, лікар, якого люди мають чекати в чергах. Тут цього немає абсолютно. Тут повна чіткість, люди проходять через електронну систему, всі нюанси дізнаються одразу, — каже заступник головного лікаря.

Персонал кабінету також може надати допомогу і тим, хто постраждав від сексуального та інших форм насильства. Проте медики зазначають, що до цього часу з подібними ситуаціями до них ще не звертались. 

Водночас кабінет відвідує велика кількість переселенок, які проживають в районі. 

— ВПО в нас дуже багато, які проживають в місті та приходять на огляд. Усі села в районі по факту їдуть до нас, тому людей багато. Ми не відмовляємо нікому, — стверджують медики.

Лікарка акушерка-гінекологиня Жасміна Мельничук розповідає, що на прийомі в лікаря досить часто можуть бути виявлені серйозні хвороби, про які сама пацієнтка може і не здогадуватись. Однією з таких є підозра на онкозахворювання. У такому разі спеціаліст призначає подальше обстеження у гінекологів уже безпосередньо на базі лікарні.

— Взагалі такі випадки трапляються. Наприклад, рак шийки матки, ми обстежуємо і направляємо до лікарів далі. Багато виявлено онкопатологій, як на пізніх, так і на ранніх стадіях, люди не завжди турбуються про своє здоров'я. Часто у людей відсутнє розуміння, що це потрібно їм, а не нам, — розповідає Жасміна Мельничук.

Допомогу в гінекологічному кабінеті безбар’єрного доступу надають анонімно.

— Для нас немає різниці, пацієнтка є пацієнтка. Люди можуть мати свої особливості, з кожним ти працюєш, умовно, в неї може бути будь-яка хвороба, і не кожна готова про це говорити. Якщо є довірена особа, вона може сказати, але в більшості випадків люди просто приходять за консультацією. ВІЛ чи туберкульоз в них, вони тобі це не скажуть, для когось це соромно, для когось страшно, — додає лікарка.

Заступник головного лікаря з медчастини розповідає також, що до початку роботи в гінекологічному кабінеті безбар'єрного доступу персонал проходив спеціальну підготовку щодо допомоги пацієнтам з фізичними особливостями.

— Міністерство охорони здоров'я заохочує лікарів оновлювати свої знання, розвиватись. З початку повномасштабної війни лікарів нашого закладу, зокрема, акушерів-гінекологів направляли на навчання. Тому так, і до роботи тут ми також попередньо готувались, — розповів Олександр Фоменко.

Щоб потрапити на прийом до гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу, охочі можуть зателефонувати до кол-центру лікарні та записатися на консультацію. 

Телефон для довідок: 0800 336 593.

Крім того, UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення створив телефонну лінію з питань сексуально-репродуктивного здоров'я. За номером 3033 (з 9:00 до 18:00, безоплатно) можна отримати детальну інформацію про роботу мобільних гінекологічних бригад і гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу, а також первинну консультацію профільного фахівця чи фахівчині щодо здоров’я жінки. Також усю необхідну інформацію можна знайти на сайті лінії підтримки з питань жіночого здоров’я.

Мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.

Партнерський матеріал

Аліса Мелік-Адамян

Читайте також: