• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.2°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.2° Похмуро

Куди подіти новорічну ялинку в Миколаєві після свят: поради

Новорічна ялинка, фото з відкритих джерелНоворічна ялинка, фото з відкритих джерел

Якщо цьогоріч у вас була штучна ялинка, то за кілька днів після свят її легко скласти в коробку та сховати до наступного року. А що робити з живим деревом? Чи можна винести його на смітник, чи шкідливо це для тварин і чи є в місті спеціальні пункти прийому? У цьому розбирались «НикВести».

Чи можна викинути ялинку на смітник?

Перше, що спадає на думку — винести ялинку на смітник. Але це найбільш невдала ідея з усіх можливих, каже Олег Деркач, заступник голови Національного екологічного центру України. Він пояснює:

— Зараз кожне дерево на вагу золота. Звісно, зрізане дерево є чим замінити — як альтернатива це дерево у горщику. Але в нас продовжують привозити і продавати сосни. А після свят виносять їх на смітник. Але комунальники сваряться і забороняють збирати ялинки біля смітників, бо це створює для них масу проблем. А якщо дерев багато, вони гниють, виділяють метан і так шкодять.

Пункт прийому ялинок в Києві, фото: Київська міська радаПункт прийому ялинок в Києві, фото: Київська міська рада

А можна здати ялинку на пункт з утилізації у Миколаєві?

У містах мають працювати спеціальні пункти з утилізації. Дерева, які туди приносять, подрібнять на щепу, що послужить відмінним добривом. Також з них можуть зробити топливні гранули або брикети. Зазвичай пункти працюють до кінця січня, і приймаються там лише живі дерева без декоративних прикрас. Такі наразі є у Києві, Львові, Одесі та Тернополі.

У Миколаєві таких пунктів, на жаль, немає, каже Ігор Набатов, заступник директора департаменту житлово-комунального господарства.

— Ялинки — це відходи зеленого господарства. Тому є лише два варіанти: зоопарк або звалище в Мішково-Погоріловому, яке приймає листя, ялинки, гілки. Якщо дерево дуже велике, його може забрати КП «Миколаївські парки», — каже Ігор Набатов.

Олень грає з ялинкою в зоопарку, фото: DWОлень грає з ялинкою в зоопарку, фото: DW

Як передати ялинку зоопарку? 

У хвої багато вітаміну С, тож вона може стати натуральним кормом. А отже ялинку можна передати фермерам або до зоопарку де з неї зроблять корм або утеплювач вольєрів. Або ж знайдуть інше застосування.

Директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчий каже, що дерева можна приносити до них та залишити біля головного входу:

— Ялинки з квартир на корм ми не даємо. Ми їх подрібнюємо і використовуємо для наших тваринок як підстилку. Залишайте дерева біля воріт, працівники потім заберуть.

Продажа ялинок у Миколаєві, фото: НикВестиПродажа ялинок у Миколаєві, фото: НикВести

А що ще можна зробити з ялинкою?

Ялинку можна використати по-різному, головне, щоб її не обробляли хімікатами та не розпилювали на ній спеціальне покриття, інакше все перераховане може зашкодити природі. 

З гілочок можна зробити годівничку для птахів на балконі або радять лишати дерево прямо в лісах, де від негоди можуть ховатися маленькі звірі. На самі гілки можна повісити корм для птахів, скибочки фруктів або розкидати насіння.

Гілки дерева можна використовувати як мульчу для захисту рослин у саду чи на городі від морозу. Вона допоможе утримати вологу в ґрунті і запобігти росту бур'янів, а також насичує рослини поживними речовинами протягом зимових місяців. Крім того, хвоя стане чудовим захистом від ерозії ґрунту.

Із засушеної хвої можна створити ароматичні саше чи декор для дому. Це легкий спосіб лишити запах новорічної ялинки у вашому домі ще на деякий час.

Новорічна ялинка у Відні, фото: VenturaНоворічна ялинка у Відні, фото: Ventura

Що роблять з новорічними ялинками у Європі?

За кордоном утилізація ялинок після свят організована дуже систематично. 

У Німеччині в кінці кожного року жителі отримують поштою календарі з датами вивезення різних видів сміття. Зокрема, і ялинок. Напередодні потрібно просто винести дерево на вулицю і залишити його біля сміттєвого контейнера, звідки вранці його забере «ялинковий патруль». З ялинок роблять ламінат і паливні гранули.

Така ж система діє у Польщі, де ялинки можна залишати біля сміттєвих контейнерів у спеціальних відкритих «човниках» або на пристосованих майданчиках. Уже звідти дерева вивозять комунальні служби, зазвичай після 11 січня.

Також з подрібнених новорічних ялинок часто виробляють паливні брикети чи компост. Наприклад, у Швеції та Фінляндії ялинки використовують на меблевих фабриках, для виробництва косметики, іноді просто спалюють у котельнях, опалюючи будинки. 

В Австрії з новорічних дерев роблять паливні брикети, а в Канаді їх використовують для виготовлення ліків.

Читайте також: