• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Евгения Матейчук

Евгения Матейчук

Глава Николаевской областной организации партии "Демократический альянс"

Ні ті хто прийшли на слухання, ні організатори - не ідіоти

Ні ті хто прийшли на слухання, ні організатори - не ідіоти. Не варто впадати в істерії і робити "глибокі" аналізи і радикальні висновки. Ставити штампи і т.п. 

Що ми як організатори хотіли і про що неодноразово писали, окрім того, щоб прийняти рішення по проблемі з реконструкцією біля САДКО. Слуханнями ми хотіли і хочемо довести одну ВАЖЛИВУ проблему в місті - забудови історичної частини міста. І поки ніхто не пропонував рішення цієї проблеми. Багато міст йдуть по схемі, що будь-які проекти забудови або реконструкції в історичній частині міста мають проходити громадські слухання. Ми цього добивались і будемо добиватись. А без них нічого не будується. Головний архітектор міста Анна Палеха пропонувала, щоб засідання Ради, де розглядатимуться проекти були онлайн. Теж хороший варіант. Але там громада участі в рішеннях не бере. Просто спостерігає. Але наміри дійсно, як на мене, хороші.

Нажаль, кожен інструмен, який я або будь-хто з вас можемо використати для того, щоб вплинути на рішення влади або вимагати законності - можна знівелювати. Кожен. Суд, прокуратура, поліція, рішення сесії, акції прямої дії. Кожен. Чи викладати тут постанови суду? Чи декларації ДАБІ про знесення, а по факту нічого? Такі документи і по різним об*єктам є. В країні нема правосуддя. У нас є гарний приклад Ігоря Деревянка, який виграв всі інстанції судові по Маяку, але проблема, то немає рішення. Бо постанови на руках, але рішення не виконують.
В той же час, я не закликає не подавати до суду. Просто на кожну проблему треба пробувати ті рішення, які можуть дати результат не тільки тут і зараза, а і на майбутнє. І суд один д них, як і громадські слухання.

Кажете, що замилювання головних проблем і відвертання уваги?!Уваги від чого? Кажете, що невідомо хто винний і це тут головне. Та вчора це питання люди поставили і всі прізвища були озвучені. 

Ми справу не лишаємо. Доведемо її і з урахуванням того, що відбулось на слуханнях. Не закрите питання у нас лишаєть ще питання землі, її відвід.

А забудовник тільки зайвий раз показав, що навіть рекомендаційний характер громади їм - кістка серед горла. Бо в іншому випадку нашо взагалі було так активно в них влізати. Тому не варто нівелювати громадські слухань і упереджено виводити, що МАФІЯ перемогла. Бо варто вийти на вулиці міста і там вже біля вашого будинку вона перемогає давно. Десь вже ослабла. Там де ОСББ, точно ослабляє.

Разом з тим, вважаю, що якщо ми не навчимось переклада відповідальність на групу активних людей, які ніби мали подати до суду, мали зробити щось, а самі громадою приймати рішення і користуватись інструментами публічного впливу на рішення влади, то затягуємо процес зміни системи влади ще на багато років впереда. У кожного хто прийшов був мандат в руках і всі там були на рівних правах. І могли багато що зробити. Багато! Але це і для вас і для нас (організаторів) урок. 

Мій посил: давайте допомагати один-одному якщо вже маємо одну позицію проблеми. 

Вцілому, ще раз дякую і тим хто організовував і тим, хто прийшов як учасник зі своєю громадянською позицією на слухання. І тим хто не байдужий до проблеми.Думаю, що нам ще багато треба вчитись разом знаходити спільну мова хоча б в тих питання, де позиція одинакова і не ставити упереджені штампи.