• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16° Ясне небо

Вадим Петриченко

Вадим Петриченко

бизнес-консультант

Запрошення для Тетяни Демченко

… і її колег по фракції. Але про це не відразу, заходити будемо здалеку, аж від ЦК КПРС. Хоч почнемо з такої публікації пані Тетяни. Там йдеться про недоліки в роботі обласної ради. І я саме тому згадав про ленінський ЦК. Чому? Та тому що раніше обласна рада працювала під керівництвом саме ЦК КПРС. За такою от схемою:

Важливими є деякі деталі, на які треба звернути увагу.

По-перше, баланс між стратегічною програмою (будівництво комунізму) і тактичними завданнями на поточний етап (хімізація, якість, будівництво БАМу тощо). По-друге, розділення політичного чи соціального і господарчого аспектів управління. Обласна рада суміщала їх, плануючи і контролюючи розвиток території як з точки зору важливих соціальних, культурних завдань, так і в господарчих чи комунальних. Але на першому напрямку діяльністю ради керував обком партії, а на другому – відповідні міністерства. Депутатам залишалось тільки голосували. Схвалюючи рішення, прийняті керівництвом.

Аж ось відбулась демократизація, керівну партію вилучили з управління. І країною взагалі, і на обласному рівні зокрема. Як же тепер працює рада? 

Як придивитись, то щось таки і залишилось, хоч змінилось у своїх форматах. 

Передовсім, розділення стратегічного і поточного рівня розвитку. Партії мають затверджену загальну програму, але на вибори йдуть з конкретними обіцянками чи пропозиціями. Зрозуміло, в кожному регіоні свої проблеми, то і програму роботи фракції у обласній раді треба формувати на підставі місцевих умов.

Але так само розділені політичний та фаховий рівні роботи. Фахівці тепер у кожної партії свої, на обласному рівні так само. Але вони не несуть політичної відповідальності. Це справа депутатів. Фахівці мають готувати аналіз, пропозиції, виконувати розрахунки та проводити фахові дискусії. А рішення – за депутатами. І відповідальність.

Отже фракція, а це, як видно, багатопрофільна робоча група, має, глибоко усвідомивши загальну партійну програму і одержавши допомогу своїх партійних фахівців, реалізувати ту програму в конкретному регіоні. То виходить, що саме фракція є центром тяжіння всієї системи? Саме вона зосереджує в собі наукові знання і політичний курс. Саме вона об'єднує людей, що одержали мандат від виборця, взяли на себе відповідальність за розвиток регіону. Зрозуміло, що вони мають за кільки років відзвітувати, що ж зроблено, що вдалось, що не вдалось, чому, що робити далі? Так, подати знов програму роботи фракції у раді нового скликання.

То як така фракція має бути споряджена різними засобами, ресурсами інформаційної роботи? Та за самим останнім словом науки і техніки. Аж ось виявляється, що і пані Тетяна, і її колеги просто відсутні у Фейсбуці. Так треба виправляти! Вже.

Так, група колег запустила відповідний ресурс, який, ми сподіваємось, допоможе Миколаївській обласній раді зробити невеликий, але конкретний крок до нової організації своєї роботи. Як хочете, до Нової держави. 

Отже, запрошуємо. Пані Тетяну. Її колег, фахівців, що підтримують роботу фракції. Депутатів інших фракцій також – навчатись, оцінювати, запроваджувати і собі нові підходи. І виборців, так, це ж головне, прямий, прозорий контакт виборця і депутата – скористайтесь, всі можливості для цього вже є. Тут і зараз.