• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Українці житимуть довше, але тільки ті, які переживуть це

Вітаємо всіх президентів та всі сосни!

Дельта вже в Україні. Йдеться про штам короновірусу «Дельта», який ще називають індійським. Саме він спричинив спалах ковіду в цій країні навесні, через що було зірвано поставки вакцини Астразеніка/Ковішилд індійського виробництва до України. Цей штам значно більш заразніший та майже вдвічі частіше покладає пацієнтів на лікарняне ліжко за ти штами, з якими ми мали справу до сьогодні. Зараз він просто бушує у Росії – там, особливо у Москві та Петербурзі вже не вистачає ліжок у лікарнях, хворі лежать просто у коридорах на підлозі, відео про це активно поширюється у соціальних мережах. А, оскільки, для значної частини українців Росія – не табу, вони туди активно їздять та привозять звідти в Україну всіляку заразу. Ось і Дельту завезли. За таких обставин фахівці прогнозують незабаром нову хвилю пандемії ковіду. За думкою начальниці Управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради Ірини Шамрай, наприклад, четверту хвилю короновірусу в Миколаєві слід очікувати вже наприкінці липня – у серпні і вона буде особливо небезпечною для вагітних. Керівниця міськздоров’я закликає якнайшвидше всіх вакцинуватися і тут особисто я її повністю підтримую. На користь вакцинації говорить приклад Британії, де Дельта теж бушує, але найбільше вона бушує серед молодих британців – ця група населення вакцинована найменше – перед усім, у Об’єднаному Королівстві вакцинують людей похилого віку та групи  ризику у чому досягли вражаючих успіхів – понад 60% населення Британії отримали першу дозу вакцини, понад 30% - вакциновано повністю. Але, як бачимо, і вони не встигли. Українські успіхи вакцинації порівняно з британськими просто мізерні – на сьогодні першою дозою щеплено менше 4,5%  українців, другою – в рази менше. І темпи не особливо зростають. І вакцин не вистачає.

Тут я міг би сказати, шо незабаром те, що ми пережили у лютому-квітні, коли українська медична система була не межі колапсу і ми знову були змушені зануритися у локдаун, нам буде здаватися квіточками. Але я так не скажу. Бо я знаю, що Володимир Зеленський дбає про здоров’я нації. Це ж очевидно, достатньо послухати його виступ на форумі про здорову Україну. «Українці мають жити довше» - проголосив Володимир Олександрович. Звичайно, довше. Ну, ті, хто переживуть Дельту.

Євросоюз оформив  санкції проти Білорусі. Вони завдадуть удару по таких секторах, як нафта, калій, банки, тютюн і наглядові технології. Зокрема, обмежується доступ до ринків капіталу Євросоюзу; забороняється страхування і перестрахування білоруського уряду і білоруських державних органів і агентств.  Європейському інвестиційному банку забороняється фінансувати проекти в державному секторі, а держави - члени ЄС зобов'язуються обмежити участь в Білорусі багатосторонніх банків розвитку, членами яких вони є. У відповідь Олександр Лукашенко збирається вводити в країні військовий стан аби, початок цитати: «показати цим мерзотникам за кордоном, що їх санкції – це їх безсилля».  Нагадаю, що до санкційного списку ЄС входить білоруський автомобільний завод МАЗ. Автобуси його виробництва фігурують у конкурсі по оновленню миколаївського комунального пасажирського парку. Ці рішення можуть внести суттєві корективи у результати цього конкурсу, що визнає міський голова. Як на мене, мати справу із кривавим божевільним не морально, не вигідно, хоча, на початку може здатися, що вигідно, та просто небезпечно – не помітиш, як опинишся в тому мороці, в якому той живе.

Британський есмінець управління ракетною зброєю «Defender», який прибув із візитом до України, під час переходу з Одеси до Грузії, наробив чималого галасу. За ствердженням Російської Федерації, яка анексувала Крим, британський бойовий корабель зайшов у російські територіальні води. Російській сторожовий корабель зробив попереджувальні постріли, а російській літак по курсу Дефендера скинув кілька бомб. Після чого, начебто, британець залишив так звані російські води. За версією британців, їх корабель рухався міжнародно визнаним коридором. Російські літаки навколо кружляли, кораблі близько наближались і навіть погрожували, але ніяких пострілів по ним, тим більше бомб, ніхто не зафіксував. Зрештою, прем’єр – міністр Британії Борис Джонсон заявив чітко та ясно – Британія не визнає анексії Криму, Крим – це українська суверена територія а їх корабель був в українських територіальних водах, куди їм захід Україна дозволила. Що тут можна додати. Форма української збірної на Евро-2020, британський есмінець, мапи світу з українським Кримом – все це постійно нагадує росіянам, з Путіним на чолі, що Російська Федерація є міжнародним злодієм, крадієм та вбивцею. Головне – не забувати про це нам, українцям.

Володимир Зеленський дав чергове, розлоге інтерв’ю каналу 1+1. Поруч з тезами, які вже звучали неодноразово і не стали новиною, ми почули дещо нове. Володимир Олександрович не втомлює всіх дивувати. Цього розу він просто та невимушено розповів як він сам, власним ротом «злив» божевільному білоруському диктатору, російській маріонетці Лукашенку так звану справу «вагнеровців». Бо він був впевнений, що той всіх цих злочинців видасть Україні. Нагадаю, йдеться про затримання влітку минулого року під Мінськом чималої групи російських найманців, які збиралися займатися своїм огидним ремеслом у Латинській Америці, а Білорусь використовували як транзитну країну. Багато з них приймали участь у бойових діях в Україні, Сирії та Центрально-Африканській республіці у складі ЧВК Вагнера та скоїли там чимало злочинів. Як правильно зазначив Володимир Зеленський – вони вбивці. Насправді, їх збирання на, начебто, контракт було спецоперацією української та західних спецслужб. Літак з ним мав сісти у Києві, де їх мали затримати. Але хтось, і тепер ми знаємо хто саме, все злив безпосередньо Лукашенку. Хоча майже рік тому брехав, що не робив цього. Лукашенко їх затримав і потім передав Путіну. А вдячний Путін допоміг Лукашенкові утриматися при владі. Зеленський говорить про те, що подібна операція могла призвести Україну до таких самих наслідків, до яких призвело посадка літака «Райнер» Білорусь. Але це – абсолютна маніпуляція. Бо, процитуємо екс-генпрокурора Юрія Луценка: «Порівнювати примусову посадку літака для захоплення опозиціонера і операцію по захопленню «вагнерівців» - це все рівно, що порівнювати 95 квартал з 95 бригадою ЗСУ. Примусова посадка літака Ryanair з допомогою білоруських винищувачів - не те саме, що посадка зазделегідь підготовленого і узгодженого з країною відправлення літака.  Примушування до посадки цивільних пілотів - не те саме, що сплановані дії підготовлених спецслужбами пілотів. Непрогнозовані дії пасажирів при примусовій посадці літака - не те саме, що сплановані і відпрацьовані на тренуваннях дії спецпризначенців на борту з «вагнерівцями».Терористичне захоплення літака заради ув’язнення опозиційного діяча - не те саме, що спільні із країнами НАТО дії в рамках кримінального провадження для покарання міжнародних терористів.Строк давності статті КК за державну зраду - більший навіть двох президентських термінів» - кінець цитати.

Що тут додати? Зеленський ще нас всіх здивує і не раз. Тут головне – не дивуватися погіршенню життя та псуванню відносин України з її основними союзниками та партнерами – бо ніхто не хоче мати справу із інфантильною, самозакоханою по-дитячи наївною та не дуже далекоглядною людиною, яка, до того ж вперто намагається самотужки про щось домовитися із серійним вбивцею. 

За цим кланяюся – побачимось.