Заволодіння ₴1,3 млрд: екскерівникам миколаївської «Зорі» — «Машпроект» повідомлено про підозру

НАБУ та САП повідомили про підозру чотирьом колишнім генеральним директорам миколаївського державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект», що входить до складу державного концерну «Укроборонпром», і ще одному підприємцю у заволодіння 1,32 мільярди гривень заводу.

Про це пише пресслужба НАБУ.

«26 вересня 2023 року за процесуального керівництва прокурора САП детективи НАБУ за оперативного супроводу Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції повідомили про підозру у заволодінні у складі організованої групи 62 мільйони доларів коштів державного підприємства 4 колишнім генеральним директорам державного підприємства «Зоря» – «Машпроект» та директору приватної компанії-нерезидента», – інформує САП.

Слідство встановило, що керівництво заводу «Зоря» – «Машпроект», яке експортувало продукцію власного виробництва за кордон, організувало схему заволодіння коштами держпідприємства. Для цього з компанією-нерезидентом уклали низку агентських угод, за якими вона нібито мала надавати послуги з пошуку та проведення переговорів з потенційними покупцями продукції держпідприємства щодо укладання з ними відповідних зовнішньоекономічних контрактів.

У результаті протягом 2013-2018 років на рахунки компанії-нерезидента держпідприємство безпідставно перерахувало 61,98 мільйона доларів як оплату за удавані агентські послуги. Завдання ДП збитків на цю суму підтверджується висновком судової економічної експертизи.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Встановлюються інші особи можливо причетні до вчинення цього злочину.

Як відомо, 19 вересня НАБУ і САП проводили обшуки в ексгендиректора заводу «Зоря» – «Машпроект» Юрія Марковцева і вилучило в нього телефон, який керував підприємством у 2013-2014 роках.

На телефоні було віднайдено низку листувань, в тому числі з працівниками заводу, про що писали ряд ЗМІ.

View full version